עדויות נוספות לכך שהדבקה בנגיף הקורונה אינה מעניקה חסינות לאורך זמן: יממה לאחר שנודע על מחלים קורונה מהונג-קונג שנדבק מחדש 4 וחצי חודשים לאחר שהחלים, נודע כעת על שני תושבי אירופה שהחלימו מהנגיף ונדבקו מחדש.
תושבת בלגיה בשנות ה-50 לחייה נדבקה לראשונה בקורונה בחודש מרץ ושוב בחודש יוני. לדברי הרופאים המטפלים בה, פיתחה האישה כמות מועטה של נוגדנים לאחר ההדבקה הראשונה, מה שהוביל כנראה להגנה המינימלית שלא הספיקה ולהתפתחות מחלה נוספת. במקרה השני תושב הולנד קשיש נדבק בשנית שסבל ככל הנראה ממערכת חיסונית מוחלשת, אך לא נמסרו פרטים נוספים על המקרה.
אתמול כאמור, דיווחו חוקרים בהונג-קונג על מקרה מתועד ראשון בעולם של הדבקה חוזרת בקורונה. מדובר בגבר בן 33, עובד בתחום הביוטכנולוגיה, ששב להונג-קונג לאחר שביקר באירופה. עם שובו, עבר בדיקת קורונה שהראתה כי הוא נדבק שוב, ארבעה וחצי חודשים אחרי שנדבק לראשונה במחלה. עם זאת, מדווחים החוקרים כי הפעם לא סבל מסתמיני מחלה, מה שעשוי להעיד על הידבקות חוזרת מתונה יותר.
"הממצאים מראים כי נגיף הקורונה עלול להישאר בגוף גם אחרי ההחלמה", אמרו החוקרים במאמר שפורסם בכתב העת למחלות זיהומיות Clinical Infectious Diseases, "הזיהום בנגיף הקורונה עלול להימשך גם אם לכאורה פיתחו נוגדנים נגדו".
ארגון הבריאות העולמי התייחס למאמר ואמר במסיבת עיתונאים בז'נבה: "מרבית החולים, גם אלה שלקו במחלה קלה, מפתחים תגובה חיסונית לנגיף. מה שלא ידוע הוא לכמה זמן התגובה החיסונית מחזיקה מעמד. אי-אפשר לקפוץ למסקנות כלשהן, נדרש מספר מקרים גדול יותר לאורך זמן כדי להבין טוב יותר את תגובת הנוגדנים המנטרלים לנגיף".
במרץ האחרון כבר עלתה הסברה כי חולי קורונה שהחלימו עלולים להידבק בשנית, זאת לאחר דיווחים של כמה מחלימים שנמצאו חיוביים זמן קצר לאחר שהדיגום בבדיקת ה-PCR הייתה שלילית. סקירת הספרות, לעומת זאת, מצאה כי גם אם הבדיקות של המחלימים חוזרות חיוביות - בגופם אין וירוסים בעלי פוטנציאל הדבקה.
1 צפייה בגלריה
מעבדה בדיקה בדיקות קורונה קופת חולים לאומית אור יהודה
מעבדה בדיקה בדיקות קורונה קופת חולים לאומית אור יהודה
חודשים אחרי ההדבקה הראשונה: חולים בעולם חולים שוב בקורונה
(צילום: AFP)
באחד המחקרים ניסו חוקרים לבודד נגיפי קורונה שנלקחו מ-108 איש שנמצאו חיוביים אחרי שהחלימו, וקיבלו תוצאות שליליות לנגיף בעבר. החוקרים מצאו כי לא ניתן לבודד את הנגיפים מגופם, על אף שנמצאו חיוביים לאחר תשובה שלילית. במקביל, עברו הנבדקים בדיקות סרולוגיה שאישרו כי בגופם רמות נוגדנים מסוג IgG המעידות על חיסוניות מפני הדבקה חוזרת.
בחודש יוני האחרון, לעומת זאת, המרכז הדרום קוריאני לבקרת מחלות קבע כי נגיף הקורונה אינו מדביק מחדש את המחלימים ממנו. סקירת ספרות שנערכה במרכז, שבה נאספו ונותחו אלפי מחקרים ברחבי העולם, מראה כי המחלימים מנגיף הקורונה אינם נדבקים מחדש כאשר נחשפים שוב לווירוס.
עוד התגלה כי הנדבקים מפסיקים להיות מידבקים בעצמם אחרי 10 ימים מהופעת הסימפטומים, ועל כן על משרדי הבריאות להקדים את מועד היציאה מבידוד.
החוקרים המשיכו ובדקו 790 אנשים שבאו במגע עם 285 חולי קורונה שנמצאו חיוביים לאחר תשובה ראשונה שלילית. מבין אנשי הקשר הללו, 27 נמצאו חיוביים לנגיף הקורונה. אולם בדיקות אפידמיולוגיות שנערכו להם, גילו כי ההדבקה אירעה בשל חשיפה לחולים אחרים, ולא לחולה הקורונה שעימו היו בקשר קרוב.
הממצאים הללו עומדים בקו אחד עם מסקנות שהתקבלו עם פרוץ המגפה בקרב הרופאים שבעיר ווהאן, שם פרצה המגפה לראשונה. כבר אז דיווחו הרופאים כי אין כל עדות להדבקה חוזרת של חולים, וכי מקור התשובות החיוביות אצל חולים מחלימים שהיו שליליים, הוא ככל הנראה חלקיקי נגיף שנותרו בגופם, ללא כל פוטנציאל הדבקה או אלימות.