מספרי החולים לא יורדים למרות הסגר ומה שלמעשה עוזר להתמודד עם המגפה אלה החיסונים. כך מסביר הבוקר (ה') באולפן ynet, פרופ' רן בליצר, ראש קבינט הקורונה ב"מגן ישראל" וראש מערך החדשנות בקופת חולים כללית. "יש ירידה ברורה בשיעורי ההדבקה ובשיעורי התחלואה הקשה בקרב האוכלוסייה שהתחסנה ואלה חדשות מצוינות ומדגישות שוב את הצורך של אנשים בפרט מעל גיל 50 לצאת עכשיו ולהתחסן ולהגן על עצמם".
"החיסון אפקטיבי ועובד והוא האמצעי היחיד שיש לנו כרגע להשתלטות על המחלה. אנחנו רואים שאחרי שלושה שבועות של מגבלות, הן לא הצליחו להביא לירידה משמעותית במספר החולים. זה אומר שאין לנו יותר כמדינה אמצעי יעיל להוריד חזרה את התחלואה ואנחנו צפויים כנראה לראות המשך עלייה והדבקה משמעותית עכשיו כשהמשק ייפתח. הפתרון הוא ללכת ולהתחסן"
אבל איך אתה מסביר שיש ירידה כ"כ משמעותית במס' הישראלים שמגיעים להתחסן? "אני חושב שהגל הראשון של המתחסנים בעצם מוצה ועכשיו אנחנו צריכים להגיע לקהלים שהם באופן טבעי מגיעים לזה. המחלה מתפשטת בקצב יותר מהיר מאשר אי פעם, ובסיטואציה הזאת אנשים נמצאים בסיכון. אנחנו עדיין לא יודעים להגיד האם רמת התחלואה הקשה שהזן הבריטי גורם, גדולה יותר או לא ממה שראינו קודם. אבל אין ספק שכשמסתכלים על בתי החולים ומחלקות הטיפול נמרץ, המצב קשה.
"החיסון אפקטיבי ועובד והוא האמצעי היחיד שיש לנו כרגע להשתלטות על המחלה, כי כמו שראינו, אם בעבר היה לנו כמדינה אמצעי קיצוני שנקרא הגבלות, אנחנו רואים שאחרי שלושה שבועות של מגבלות מהסוג הזה, הן לא הצליחו להביא לירידה משמעותית במספר החולים. זה אומר שאין לנו יותר כמדינה אמצעי יעיל להוריד חזרה את התחלואה ואנחנו צפויים כנראה לראות המשך עלייה והדבקה משמעותית, בייחוד עכשיו כשנפתח את המשק. הפתרון הוא ללכת ולהתחסן".
אז מה המשמעות של ההנחיה של משרד הבריאות לאפשר לכולם להתחסן? "המשמעות היא שאנחנו לא רוצים יותר לייצר מדרגות בין אוכלוסיות. יש מספיק חיסונים בישראל כדי שניקח את הסיכון. לכן אנחנו אומרים כל אדם שרוצה להתחסן יכול לעשות את זה. אני רוצה להמליץ, קודם כל, לאנשים שנמצאים בקבוצות הסיכון לעשות זאת. ולעשות זאת עכשיו, כי לוקח חודש עד שהשפעת החיסון והמנה השנייה היא מלאה".
1 צפייה בגלריה
מתחם חיסוני הקורונה בכיכר רבין
מתחם חיסוני הקורונה בכיכר רבין
לאפשר לכולם להתחסן
(צילום: מוטי קמחי)
אז אנחנו אנחנו מבינים שכל האמצעים הקודמים לא עבדו, פרט לחיסונים? "אני אגיד כך, אני חושב שאנחנו ראינו גם באירוע הקודם נקודות שבהן הגענו לסטטוס קוו הגיוני בעזרת שילוב של אמצעים. גם אמצעים דיפרנציאליים, גם הרמזור וגם אמצעים שעוד לא ניסינו אותם מספיק ואנחנו צריכים להכניס אותם. אנחנו צריכים להכניס מתווים חדשים וחכמים שמתבססים על עקרונות של דרכון ירוק, כלומר העובדה שאדם שהתחסן או החלים, גם אם הוא לא מוגן לחלוטין מפני הדבקה, הוא מוגן משמעותית יותר מאשר האדם שלא התחסן. ומצד שני, לשלב אמצעים כמו בדיקות מהירות. השילוב של זה יוכל לאפשר לנו מתווים חדשים שלא יכולנו לעשות קודם ולפתוח יותר דברים שפחדנו לעשות".
ומה לגבי מערכת החינוך, אתה ממליץ לאור המצב היום, לפתוח אותה כבר ביום ראשון? "ההמלצה של פורום המומחים שהתכנס וישב אתמול הייתה ברורה -לאפשר לפתוח את גני הילדים וכיתות א-ב באזורים הירוקים. לגבי האזורים הצהובים הומלץ גם לפתוח את אותן הכיתות אבל להפעיל בהן מה שנקרא "מגן חינוך" שזה אמצעי של בדיקות המוניות שצריך לעשות פעם בשבוע בקרב התלמידים ובכך להפחית את הסיכון להדבקה בתוך הכיתות גם באזורים הצהובים.
"לבסוף, המלצנו לעבור למצב שבו מורים מחוסנים הם אלה שילמדו ברמה הפרונטלית, ומורים שמאיזושהי סיבה לא רוצים להתחסן ילמדו בזום. אבל הנקודה היא שמי שנכנס לכיתה עם מספר משמעותי של ילדים הוא באמת באמת מאוד חשוב, שהוא יהיה מחוסן ובכך יגן על הילדים".

האם אפשר לומר שהסגר בעצם מת? "הסגר כאמצעי קסם, שמאפשר תוך כמה שבועות להוריד את התחלואה ואת ה-R, כבר לא איתנו, משום שסגר כהגדרתו מביא כמו שראינו עכשיו לכל היותר לבלימת התחלואה ול-R=1 שזה יותר טוב ממה שהיה קודם. אבל זה לא מחזיק מעמד לאורך זמן.
"האם הסגר עבד? הוא עבד מהבחינה הזו שהוא עצר את המשך העלייה והביא אותנו לקו ישר, אבל זה לא מספיק טוב לאורך זמן. אנחנו לא יכולים לבנות על זה שאנחנו נעבוד בשיטה של הדבקות דרמטיות תקופה מסוימת וסגר תקופה אחרת. צריך הגנה רב שכבתית".

אז האם בקשתו הצפויה של שר הביטחון בישיבת הממשלה שתיערך היום בשעה 15:00 לפתוח את המשק לחזור לסוג של נורמליות, היא נכונה? "שר הביטחון, עד כמה שאני מבין את הטענה, מבין את העובדה שאי אפשר לתת לנגיף להתפשט באופן חופשי, כשאנחנו רואים את המחירים בבתי החולים. השאלה שנשאלת היא מהו הרגע, וכולם אומרים שרגע כזה צריך להגיע, שבו אנחנו לא יכולים לבנות יותר על הסגר, שמשתק את הכלכלה והמשק, ולאיזה פרק זמן אנחנו יכולים למשוך אותו.
"לכן, אנחנו צריכים כרגע להתחיל לבנות מנגנונים חלופיים, חליפי סגר שאלו אמצעים יותר חכמים. לפתוח חינוך אבל באופן דיפרנציאלי באזורים הנכונים ועם בדיקות המוניות. לפתוח בהמשך תרבות, לא באופן גורף, אלא לאנשים שנמצאים תחת הדרכון הירוק ותחת ההגנה של החיסונים בשילוב עם בדיקות מהירות שמאפשרות לך להוריד עוד יותר את הסיכון. לפתוח את המסחר, אבל לעשות את זה באופן חכם, שבשלב הזה הסיכון הוא מאוד גדול לא לאפשר לאנשים להיכנס לחנויות ולהיות ביחד בחללים ביחד, אבל לפתוח ולפתוח דברים שבהם אין קבלת קהל ובהם הסיכון מאוד קטן.
"כלומר, אנחנו צריכים לייצר שגרה חדשה ולהקפיד אבל במקביל לכל זה, אם לא נעצור הפרות המוניות, התקהלויות המוניות בתוך חללים סגורים, אנחנו כציבור לא נצליח לעמוד בזה, משום ששיעורי התחלואה ימשיכו לטפס, בתי החולים יתמלאו ואנשים ישלמו בחייהם".