השיער והפרווה שלנו ושל שאר היונקים אינם רק יפים ונעימים למגע: יש להם גם תפקידים חשובים, בהם ויסות טמפרטורת הגוף, הגנה מפני קרינת השמש וחישה של הסביבה.
קראו עוד:
אצל בעלי חיים רבים וגם אצלנו, בני האדם, יש לשיער גם תפקידים עדינים יותר: הריסים מגינים על העיניים מפני כניסת זיעה ולכלוך, שערות האף מפחיתות כניסת אבק ואלרגנים לדרכי הנשימה, והשיער או הפרווה שעל הראש מסייעים בשמירה על טמפרטורת המוח.
2 צפייה בגלריה
שיער ארוך תסרוקת עיצוב שיער
שיער ארוך תסרוקת עיצוב שיער
הוא לא רק יפה, אלא גם מסייע בשמירה על טמפרטורת המוח
(צילום: shutterstock)

לא כל השערות שוות

חלקים ניכרים מעור האדם מצמיחים שערות – בממוצע כ-60 שערות לסנטימטר רבוע, הפזורות על פני כל הגוף מלבד השפתיים, כפות הידיים וכפות הרגליים. בגופו של האדם הממוצע יש בין 2 ל-5 מיליון זקיקי שיער, שהם היחידות התפקודיות האחראיות על ייצור השערה. למרבה ההפתעה, רק כ-100 אלף מבין מיליוני זקיקי השיער האלה נמצאים על הקרקפת.
אך לא כל השערות "נולדו שוות". מקובל לחלק את השערות שעל גופנו לשלושה סוגים. סוג אחד הוא שיער פלומתי (lanugo), הצומח על גופם של עוברים ונושר בדרך כלל לפני הלידה. השיער הפלומתי גדל ברוב חלקי הגוף, והוא רך ובהיר. סוג שני הוא השיער העדין (vellus), שְׂעַר הגוף הקצר והעדין של ילדים ומבוגרים. זהו השיער הגדל על הידיים, על הרגליים ועל רוב חלקי הגוף. הסוג השלישי הוא השיער הטרמינלי (terminal), שרובו – מלבד שְׂעַר הראש – מופיע בעקבות ההתבגרות המינית. זהו שיער ארוך ועבה יותר הצומח באזורי הראש, הערווה ובתי השחי - וגם על החזה, הגב, הבטן והגפיים (לרוב בגברים); גם שערות הריסים, הגבות ושׂער הפנים של גברים שייכות לסוג זה של שיער.
אם כן, ניתן לראות שהשערות הצומחות במקומות שונים בגוף מתאפיינות באורך, בעובי ובקצב גדילה שונים, והסיבה לכך טמונה מתחת לפני העור, בזקיק השערה, שם מתרחשת צמיחת השערה.

כולנו זקוקים לזקיקים

כדי להבין כיצד זקיקי השיער מצמיחים שערות כה מגוונות, ניכנס פנימה, מתחת לשכבת התאים החיצונית הקרויה אֶפִּידֶרמיס, אל שכבת העור התחתונה יותר הקרויה דֶרמיס. שם מצויים זקיקי השערה. כל זקיק נראה כמעין שקיק, שבתוכו השערה גדלה עד שהיא בוקעת אל מחוץ לפני העור. השערה, כמו כל רקמה חיה אחרת בגוף, מוכרחה לקבל "חומרי בניין" וחמצן כדי להתפתח, ומי שמספקים לה אותם הם כלי הדם שמגיעים אל שורש הזקיק.
2 צפייה בגלריה
קרחת התקרחות נשירה נשירת שיער
קרחת התקרחות נשירה נשירת שיער
גברים סובלים יותר. קרחת
(צילום: shutterstock)

שלושה שלבים בתהליך גדילת השערה

שלב ראשון: אָנָגֶן - צמיחה. בשלב זה סיב השערה מתגבש, והשערה מתחילה לצמוח בתוך הזקיק. השערה מתארכת, בוקעת החוצה מן הזקיק אל מחוץ לעור וממשיכה להתארך ולצמוח. זהו השלב הארוך ביותר בחיי השערה, ולמעשה בכל רגע ורגע נמצאות בשלב זה כ-90% משערות הראש.
אורך שלב האנגן משתנה בהתאם למיקום השיער בגוף, ובשיער הראש הוא יכול להגיע אף לשבע שנים. בשערות הידיים והרגליים שלב זה קצר בהרבה, ונמשך רק כ-30 עד 45 ימים. לכן שערות אלו מגיעות לאורך של סנטימטרים אחדים בלבד. קצב צמיחת השיער הוא כסנטימטר אחד בחודש בממוצע.
האנגן הוא השלב החשוב ביותר במחזור צמיחת השיער, מפני שהוא קובע את אורך השערה ואת משך הזמן שיעבור עד לנשירתה. אחד החומרים החשובים הגורמים לסיום שלב האנגן ולמעבר לשלב הבא, ועל כן מגבילים את זמן התארכות השערה, הוא חלבון ממשפחת FGF. חוקרים מצאו שבהיעדר חלבון זה, הריסים מגיעים לאורך של כמה סנטימטרים יותר מהממוצע.
שלב שני: קָטָגֶן - התנוונות. בשלב השני קצב צמיחת השערה הולך ויורד עד שהשערה מתנתקת מהזקיק. הניתוק מהזקיק מנתק את השערה גם ממחזור הדם ומחומרי המזון שהוא מספק, ולכן היא מפסיקה להתארך ומתה, אך עדיין אינה נושרת. בשלב זה זקיק השערה נעשה צר יותר ויותר, והשערה נדחקת ממקומה כלפי מעלה, אך עדיין נותרת מחוברת מתחת לפני העור. זהו השלב הקצר ביותר, ובשערות הראש הוא נמשך כמה שבועות בלבד.
שלב שלישי: טֵלוֹגֶן - מנוחה. זהו שלב המנוחה, ובסיומו השערה מתנתקת ונושרת. בשערות הראש, שלב זה נמשך כשלושה חודשים. זהו התהליך הטבעי של נשירת שיער, ובכל רגע ורגע נמצאות בו כ-10% מסך כל השערות. מכאן ששיעור השערות שנמצאות בתהליך נשירה בכל רגע נתון הוא קטן למדי, ולכן השיער שומר על מראה אחיד לאורך זמן. השערות הנמצאות בשלב הטלוגן אינן מחוברות בחוזקה לקרקפת, ואפשר לתלוש אותן בקלות יחסית. אלה הן השערות הנושרות מראשנו כאשר אנחנו חופפים את השיער או מסרקים אותו. בשלב זה הזקיק נמצא במנוחה, ובסיומה יחזור לשלב האנגן ויתחיל להצמיח שערה חדשה.

שיער: אמיתות ומיתוסים

האם נשים יכולות לגדל שיער ארוך בקלות רבה יותר מאשר גברים? מתברר שכן. אסטרוגן ופרוגסטרון, הורמוני מין נקביים הנמצאים בגופן של נשים בכמות גדולה יותר מאשר בגופם של גברים, ממלאים תפקיד חשוב בהארכת שלב האנגן, ולכן הם מאריכים את פרק הזמן שבו השערה מתארכת. נוסף על כך, ההורמון DHT, הנגזר מההורמון טסטוסטרון ונמצא בריכוזים גבוהים יותר בגופם של גברים, פוגע בזקיק השערה ומקצר את מחזור החיים שלה. התוצאה היא שערות דקות ועדינות הנושרות בקצב מהיר – וזהו אחד הגורמים המגדילים את הסיכוי של גברים להתקרח, בהשוואה לנשים.
האם נשים יכולות לגדל שיער ארוך בקלות רבה יותר מאשר גברים? מתברר שכן. אסטרוגן ופרוגסטרון, הורמוני מין נקביים הנמצאים בגופן של נשים בכמות גדולה יותר מאשר בגופם של גברים, ממלאים תפקיד חשוב בהארכת שלב האנגן, ולכן הם מאריכים את פרק הזמן שבו השערה מתארכת
חוקרים מצאו שמריחת תכשיר מקומי המכיל קפאין מפחיתה את פעילות ה-DHT בגוף ועשויה להקטין את שיעורי נשירת השיער בגברים הסובלים מנשירה על רקע התקרחות גברית טיפוסית. המחקר נערך בתאי קרקפת במעבדה ולא על קרקפת של נבדק שלם ולכן דרושים ניסויים נוספים בדרך ליצירת תכשיר רפואי. נזכיר גם את התרופה פינסטריד, המוכרת בשם המסחרי פרופסיה, המפחיתה את רמת ההורמון DHT בגוף ומונעת התקרחות. המולקולה DHT אחראית גם ליצירת ההבדלים בפיזור השיער על פני גופם של גברים לעומת נשים.
ומה באשר לתספורת? האם היא יכולה להאיץ את תהליך צמיחת השיער? למרות המיתוס הרווח, התשובה היא לא. חיתוך השערות הוא דרך מעולה להיפטר מקצוות מפוצלים ומהחלק המבוגר בשערה, שאולי חווה נזקים, ולהעניק לתספורת מראה מבהיק ויפה, אך הוא אינו משפיע על קצב צמיחת השיער. זקיק השערה, המצוי מתחת לעור, אינו מושפע מאורך השערות שמעל העור.
לכתבות נוספות - אתר מכון דוידסון לחינוך מדעי