גיל המעבר הינו תהליך פיזיולוגי טבעי, שבו מתרחשת ירידה משמעותית בייצור הורמונים על ידי השחלות, בגוף האישה. למעשה, העדר וסת במשך 12 חודשים רצופים, מסמן את המעבר הטבעי, מתום תקופת הפוריות, לתחילתה של תקופה חדשה בחיי האישה. בעולם המערבי, הגיל הממוצע הוא 51, עם זאת, מדובר בתהליך פיזיולוגי, המתרחש בקצב אינדיבידואלי.
קראו עוד:
הורמונים המיוצרים על ידי השחלות מאפשרים תיזמון תהליכים הדרושים לתמיכה ברבייה. האסטרוגן, הורמון נשי מרכזי, חיוני לתפקודים פיזיולוגים נוספים, כשקולטנים להורמון זה מפוזרים בכל איברי הגוף. הירידה בייצור האסטרוגן מתבטאת בתסמינים אופייניים לגיל המעבר, כגון: גלי-חום, הזעות לילה, הפרעות שינה, הפרעות זיכרון, ירידה במצב רוח, עייפות, הפרעות בעיכול, ירידה בליבידו, יובש בנרתיק ועוד.
3 צפייה בגלריה
גיל המעבר. זרעים, סויה ותלתן אדום
גיל המעבר. זרעים, סויה ותלתן אדום
ירידה משמעותית בתדירות גלי חום והקלה בהפרעות שונות. תלתן אדום
(צילום: shutterstock)

הבשורה הטבעית: פיטואסטרוגנים

הבשורה הטבעית היא, שישנם חומרים מן הצומח, פיטואסטרוגנים, המסוגלים לייצר אפקט דמוי אסטרוגן, באופן עדין יותר, ובכך להפחית מעוצמת התסמינים האופייניים לגיל המעבר.
מתוצאות מחקרים קליניים, עולה שצריכת פיטואסטרוגנים, באופן קבוע, תומכת בבריאות האישה ומאפשרת איכות חיים טובה יותר, עם הפחתה בגלי-חום והזעות לילה, איזון לחץ דם, תמיכה בשמירה על משקל תקין, שיפור מצב הרוח, שיפור איכות השינה, חיזוק העצמות, איזון רמות סוכר ושומנים בדם והפחתה בסיכון לסרטן שד.

מקורות טובים לפיטואסטרוגנים

חומרים צמחיים שונים נכנסים תחת הכותרת פיטואסטרוגנים, כלומר, בעלי השפעה דמוית אסטרוגן. ביניהם: Isoflavones, Lignans, Coumestans, Flavonoids ועוד. פיטואסטרוגנים נמצאים במזון מן הצומח, ובעיקר ב:
  • קטניות, בעיקר סויה ומוצרי סויה, שעועית מסוגים שונים, עדשים, חומוס, אפונה.
  • זרעים ואגוזים: זרעי פשתן, זרעי שומשום, זרעי חמניה, זרעי דלעת, שקדים, פיסטוקים.
  • ירקות ונבטים: ברוקולי, כרובית, כרוב אדום\לבן, קייל, נבטי סויה, נבט חיטה, נבטי ברוקולי ואלפלפא.
  • דגנים מלאים:, שיבולת שועל, קינואה, שיפון, גרגירי שעורה, סובין אורז ועוד.
מחקרים מצאו שלצריכת פיטואסטרוגנים בכמות של 45 מ"ג ליום יש השפעה מאזנת הורמונים בגוף האישה וניכרת הפחתה בתסמינים האופייניים לגיל המעבר. זאת ועוד, אצל נשים אסייתיות, הצורכות במהלך חייהן פי 50-20 יותר מוצרי סויה מאשר נשים בעולם המערבי, מחקרים אפידמיולוגיים מציגים סיכון נמוך לסרטן שד, מחלות לב וכלי דם, והפחתה בתופעות גיל המעבר.
המגזין המדעי Climacteric פרסם בשנת 2015 סקירה מדעית שכללה 543 מחקרים קליניים בנושא: השפעת פיטואסטרוגנים על תסמיני גיל המעבר. המחקרים נערכו לאורך שלושה חודשים עד שנה, והשתתפו בהם בין 30 ל-250 נשים בגילים 48-60, שצרכו תכשירי סויה ותלתן אדום. תוצאות המחקרים הציגו ירידה משמעותית בתדירות גלי חום, הקלה בהפרעות שונות, כמו: זיכרון, מצב-רוח וכאב, בהשוואה לקבוצת הביקורת.
3 צפייה בגלריה
גיל המעבר. זרעים, סויה ותלתן אדום
גיל המעבר. זרעים, סויה ותלתן אדום
צריכת פיטואסטרוגנים תומכת בבריאות האישה ומאפשרת איכות חיים טובה יותר
(צילום: shutterstock)
בשנת 2016, המגזין המדעי International Journal of molecular science פרסם מחקר התערבותי, בנוגע להשפעת צמחי-מרפא המכילים פיטואסטרוגנים על בריאות כלי הדם. במחקר קליני כפול-סמיות השתתפו 157 נשים, ללא מחלות לב וכלי דם, בגיל ממוצע 63. מחצית מהנשים נטלו תכשיר צמחים המכיל זרעי ענבים, עלי תה ירוק, אבקת כשות ואבקת שום. קבוצת הביקורת נטלה תכשיר פלצבו. בבדיקות שנעשו לאחר 12 חודשים, נצפה הבדל משמעותי בעובי עורקי הצוואר בין שתי הקבוצות. צמיחת טרשת עורקים נבלמה פי 1.5 בנשים שנטלו תכשירים צמחיים המכילים פיטואסטרוגנים.

לעבור בשלום

נשים המעוניינות לשפר את איכות חייהן ולהפחית תסמינים אופייניים לגיל המעבר, מוזמנות ליישם את ההמלצות הבאות:
  • לשלב צריכת מוצרי סויה בתפריט, כגון: קציצות-טופו, סלט-אדממה, שקשוקה-טמפה, מיקס פטריות וטמפה צלויים במחבת
  • להכין ארוחות המשלבות קטניות מסוגים שונים, שיעשירו את התפריט ברכיבים מזינים רבים וביניהם פיטואסטרוגנים, אשר מספקים תמיכה לגוף במהלך גיל המעבר. לדוגמה: להוסיף חופן עדשים מונבטות לסלט ירקות, להכין תבשיל על בסיס שעועית ואפונה, ולקראת הסתיו להוסיף גרגירי חומוס מבושלים למרק ירקות.
  • מומלץ להוסיף לתבשילים לסלט או ליוגורט חופן זרעים טחונים של פשתן, דלעת, חמנייה ושומשום. חליטות מצמחי תבלין, הן דרך נעימה וחמימה ליהנות מיתרונות אמא אדמה, בתמיכה בגיל המעבר, כגון: חליטה מזרעי שומר טחונים, חליטת עלי מרווה וחליטת פרחי תלתן אדום.
גיל המעבר. אפרת בר לב נטורופטיתאפרת בר לב
*הערה: במצבים של תסמינים בעצימות גבוהה, מומלץ להיוועץ עם נטורופת/ית, להתאמה אישית של תכשיר צמחי, כדי להשיג הקלה מהירה יותר באופן משמעותי.
אפרת בר לב, נטורופטית, היא אחת מעשרות המרצים שישתתפו בכנס "אוכלים בריא 12" שייערך ב-19-18 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים