אחרי סאגה ממושכת שנמשכה חודשים ארוכים, נחתמה הרפורמה בשכר הפסיכולוגים בשירות הציבורי שתקפיץ את שכרם. כך הודיעו משרדי הבריאות, האוצר, החינוך וההסתדרות. זה קורה כחצי שנה לאחר ההודעה על הסכם קיבוצי חדש ובעיצומו של משבר חריף ומחסור קריטי במקצועות בריאות הנפש על רקע המלחמה שנמשכת כבר שנה וחמישה חודשים.
הסכם השכר ישפר משמעותית את שכרם של הפסיכולוגים בשירות הציבורי. לדוגמה, שכר של פסיכולוג מומחה יעלה בכ-40% בממוצע ביחס לשכרו כיום. פסיכולוגים בכירים שיעבדו יותר מ-60% משרה יקבלו מענק שנתי של 20 אלף שקל.
הרפורמה החדשה תחול על כ-5,000 פסיכולוגים ופסיכולוגיות במגזר הציבורי, בהם עובדים במשרדי הממשלה, ברשויות המקומיות, בבתי החולים ובקופות החולים, ובמסגרתה יזכו הפסיכולוגים להעלאה משמעותית בשכרם ולשיפור במעמדם המקצועי.
טבלת שכר היסוד של הפסיכולוגים נכנסה לתוקפה ב-1 בינואר השנה, ותשולם רטרואקטיבית ממשכורת ינואר. יש לציין כי במשכורת ספטמבר 2024 שולם לכלל הפסיכולוגים בשירות הציבורי מענק חד-פעמי בגובה 5,000 שקל, בהתאם לחלקיות משרה.
הרפורמה נועדה לתת מענה למצוקת כוח האדם בתחום, שהתעצמה בשנים האחרונות בשל תנאי העבודה הקשים והשכר הנמוך ביחס למגזר הפרטי. במשרדי הממשלה שהיו שותפים למהלך צופים כי הרפורמה תעודד מעבר פסיכולוגים מהסקטור הפרטי לציבורי, וכן תעודד את הפסיכולוגים במגזר הציבורי להקצות את מירב זמנם למערכת הציבורית. למהלך, שיוצא כעת לדרך, היו שותפים ההסתדרות, משרד האוצר, משרד הבריאות, משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי.
בנוסף לשכר היסוד ישולמו הרכיבים הבאים: תוספת ותק בגין כל שנת עבודה כפסיכולוג. מ-2026 ואילך, עובד יהיה זכאי לתוספת ותק בשיעור של 1.5% מדי שנה עד לתקרה של 25 שנות ותק, ו-0.6% בגין השנים 30-26. פסיכולוג יהיה זכאי לתוספת ותק בשיעור של 1% בגין כל שנת שירות בצה"ל/ שירות לאומי (שירות חובה בלבד). כמו כן יזכו לתוספת ניהול: פסיכולוג שיועסק בתפקידי ניהול במערך הפסיכולוגי יהיה זכאי לתוספת שכר שתנוע בין 5% ל-25% משכר היסוד, בהתאם להיררכיה הניהולית וגודל היחידה, החל מרמת ראש צוות ומעלה. עוד תוספות שאושרו:
תוספת זמינות - 8% לכל פסיכולוג העובד במערכת הבריאות הממשלתית. תוספת זו באה להוקיר ולהגדיר את הפעילות הנלווית של הפסיכולוג מעבר לשעות העבודה וכוללת בתוכה מתן מענה ייעוצי טלפוני כשנדרש וכשאפשר. אם הפסיכולוג יידרש להגיע לבית החולים בפועל, לדרישה כזו יינתן תגמול בנפרד לפי הכללים הקיימים בהוראות נציבות שירות המדינה (תקשי"ר) לקריאת פתע. ההסכם מגדיר את היקף המינימום הנדרש לנוכחות פעילה בחודש לשם קבלת התוספת.
תוספת תואר שלישי - תוספת בשיעור של 5% לכל מי שיוכר כבעל תואר ד"ר על-ידי ועדה מיוחדת שתמונה לצורך הכרה זו. הוועדה כוללת: נציג אקדמיה והפסיכולוגים הארציים של משרד החינוך ומשרד הבריאות.
תוספת משרה מוגדלת/היקף משרה - תוספת זו מבטאת את הרצון של המערכת לכלול בתוכה פסיכולוגים העובדים מעבר להיקף של 60% משרה. תוספת זו מיועדת למומחים ומדריכים בלבד, והיא מתגמלת באמצעות מענק שנתי: לכל מי שיעבוד לאורך התקופה הנדרשת ב-60% משרה ומעלה.
השתלמות - ההסכם מסדיר את גובה ההשתתפות במימון השתלמויות וגם את היקפי ימי ההשתלמות בשכר. מהשנה הבאה יעמוד הסכום ההתחלתי המוגדר בהסכם להשתתפות בהשתלמויות על 4,000 שקל. מתמחה יקבל 10 ימי השתלמות בשכר לשנה. מומחה ומדריך יקבלו 12 ימי השתלמות בשכר לשנה ואילו מדריך בכיר יקבל 15 ימי השתלמות בשכר מדי שנה.
תוספות מיוחדות וחופשות למבחנים
תוספת אחריות מקצועית: בין 500 ל-1,200 שקל למשרה מלאה, הסדרת מנגנון מענקים למשרה מוגדלת לפסיכולוגים בשירות הציבורי, הסדרת מנגנון מענקים לפסיכולוגים בבתי החולים ובקהילה, תוספת דריכות ייחודית לפסיכולוגים בבתי חולים ובקהילה (קופות החולים), הסדרת השתתפות המעסיקים בהכשרות מקצועיות, הסדרת חופשת מבחן הסמכה למתמחים הממשיכים במשרתם לאחר מבחן ההסמכה.
משה בר סימן טוב: "הסכם היסטורי, זה כלי משמעותי נוסף בהגדלת זמינות שירותי בריאות הנפש הציבוריים במדינת ישראל. בנוסף להסכם השכר, משרד הבריאות מוביל מהלכים נוספים להגדלת מספר המתמחים בתחום הפסיכולוגיה. נוספו יותר מ-500 מלגות שהביאו קרוב ל-1,000 מתמחים חדשים בפסיכולוגיה"
"הסכם השכר שנחתם היום הוא ציון דרך משמעותי בחיזוק מעמדם של הפסיכולוגים במגזר הציבורי ותיקון עוול שנמשך שנים", אמר שר הבריאות אוריאל בוסו. "הפסיכולוגים הם עמוד תווך במערכת בריאות הנפש בישראל, והסכם זה הוא צעד משמעותי נוסף ביישום התוכנית הלאומית שאנו מובילים במשרד. ההסכם מבטיח לא רק שירות מקצועי ונגיש לכל אזרח, אלא גם תנאים משופרים שיגדילו את האטרקטיביות של המגזר הציבורי לאנשי המקצוע. אני מודה לכל השותפים למהלך ולאנשי משרדי שפעלו בנחישות כדי להביא לבשורה היסטורית. כעת, אני קורא לפסיכולוגים להצטרף לשירות הציבורי, לקחת חלק בעיצוב עתיד בריאות הנפש בישראל ולהיות שותפים בבניית מערכת חזקה וצודקת יותר למען המטופלים, למען המקצוע ולמען המערכת הציבורית".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן-טוב, אמר כי "מדובר בהסכם היסטורי והוא כלי משמעותי נוסף בהגדלת זמינות שירותי בריאות הנפש הציבוריים במדינת ישראל. בנוסף להסכם השכר, משרד הבריאות מוביל מהלכים נוספים להגדלת מספר המתמחים בתחום הפסיכולוגיה. נוספו יותר מ-500 מלגות שהביאו קרוב ל-1,000 מתמחים חדשים בפסיכולוגיה, זאת לצד מענקים ומהלכים נוספים שמוביל המשרד על מנת להגדיל את היקף המשרה של פסיכולוגים בשירות הציבורי".
ההזנחה הובילה לנטישה
מפורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית נמסר בתגובה להסכם: "הפורום מברך על חתימת הסכם השכר לאחר 46 שנים שבהן המדינה לא עדכנה את שכר הפסיכולוגים ואת תנאי העסקתם. אנו רואים בהסכם זה פריצת דרך משמעותית שמביאה איתה בשורה של ממש לא רק למקצוע ולפסיכולוגים, אלא, למדינה שלמה שהפכה פוסט-טראומטית. משמעותו הישירה תהיה השבת פסיכולוגים למערכת הציבורית אחרי שנטשו אותה בגלל הזנחת תנאיהם במשך שנים, ובכך יביא לקיצור זמני ההמתנה ומתן שירות מקצועי ומיטבי לכלל האוכלוסייה ולאוכלוסיות המוחלשות בפרט. אנו מודים ליו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד על תמיכתו הנחרצת ועל עמידתו האיתנה על זכויות הפסיכולוגים לאורך כל תהליך המשא ומתן, הדרך להסכם לא הייתה קלה והיו בה גם הרבה מהמורות, למרות זאת, נמצאו פתרונות והסכמות לנושאים שהיו תחת מחלוקת וההליך נעשה בצורה מכובדת ועניינית".
2 צפייה בגלריה


חתימת הסכם השכר. מימין: יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד החינוך, מאיר שמעוני
(צילום: ההסתדרות)
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', בירך: "זו בשורה חשובה לשירות הציבורי בישראל ולמערכת הבריאות והחינוך. הפסיכולוגים נמצאים בחזית העשייה לחיזוק החוסן הלאומי, במיוחד בתקופות משבר, וביתר שאת במהלך המלחמה. אני רוצה להודות לגורמי המקצוע באגף השכר והשותפים הנוספים על העבודה המאומצת על הסכם חשוב זה".
שר החינוך, יואב קיש, הוסיף: "הרפורמה שאנחנו מביאים היום היא תוצאה של מאמץ ממושך שהובלנו מתוך מחויבות עמוקה לחיזוק מעמד הפסיכולוגים החינוכיים – אלה שנמצאים בקו הראשון של ההתמודדות הרגשית בבתי הספר ובקהילה. דווקא בתקופה שבה תלמידים וצוותים חינוכיים ניצבים מול אתגרים מורכבים מתמיד, הפסיכולוגים החינוכיים משמשים עוגן של יציבות וחוסן. חיזוק מעמדם ושכרם הוא לא רק חובה מקצועית אלא חלק משותפות המאמצים הלאומית – כי כשאנחנו משקיעים בהם, אנחנו מחזקים את דור העתיד של ישראל".
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, בירך על המוגמר: "לא כל הפצעים גלויים לעין, והמלחמה רק חיזקה את הצורך בשירות פסיכולוגי ציבורי מקצועי, איכותי ונגיש לכל אזרח – אשר יקל על ההתמודדות שרבים מאיתנו חווים. מתוך הבנה שהדרישה לסיוע נפשי רק תלך ותגדל, שמתי למטרה לקדם את הסקטור הזה ולדאוג שיהיו שם אנשי מקצוע איכותיים שמתוגמלים כראוי".
קראו עוד על המשבר בבריאות הנפש: