מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Journal of the American Heart Association מצביע על כך ששימוש קבוע בחוט דנטלי ושמירה על היגיינת הפה עשויים להפחית באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב וכלי דם, פרפור פרוזדורים ושבץ שנגרם מקרישי דם.
מחלות לב וכלי דם, כולל שבץ, ממשיכות להיות גורם המוות המוביל בארצות הברית, כך על פי הנתונים העדכניים של איגוד הלב האמריקני (AHA). גורמי סיכון מרכזיים כוללים אורח חיים לא בריא, כגון תזונה עתירת שומנים וסוכרים, היעדר פעילות גופנית, עישון ולחץ כרוני. עם זאת, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שבריאות הפה עשויה להיות גורם משמעותי נוסף שיש לתת עליו את הדעת.
3 צפייה בגלריה
חוט דנטלי
חוט דנטלי
ישנן עדויות מצטברות הקושרות בין בריאות השיניים והחניכיים לבריאות הלב
(צילום: Shutterstock)
"הקשר בין בריאות החניכיים והשיניים לבריאות הכללית, ובפרט למחלות לב, נידון זה שנים רבות", אומר פרופ' גדי קרן, מנהל המערך הקרדיולוגי באסותא מרכזים רפואיים. "זהו נושא מוכר וחשוב, אך בספרות המדעית עדיין מתקיימים ויכוחים לגבי מידת ההשפעה הישירה של מחלות חניכיים על מחלות לב, שבץ ופרפור פרוזדורים. ישנן עדויות מצטברות הקושרות בין המצבים, אך מבחינה מדעית, הקשר עדיין אינו חד-משמעי לחלוטין".

נתוני המחקר

בשנת 1987, חוקרים החלו לנתח נתונים של למעלה מ-6,000 משתתפים במסגרת מחקר Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). בין היתר, המשתתפים מילאו שאלונים על הרגלי בריאות הפה שלהם, כולל שימוש בחוט דנטלי, ללא קשר לצחצוח שיניים או ביקורים סדירים אצל רופא שיניים.
כ-65% מהמשתתפים (4,092 איש) דיווחו שהם משתמשים בחוט דנטלי באופן קבוע. לאורך מעקב של 25 שנים, 434 משתתפים חוו שבץ, מתוכם 97 עברו שבץ קרדיואמבולי – שבץ שנגרם מקריש דם שמקורו בלב ועובר למוח.
"המחקר הנוכחי שהתפרסם לאחרונה מבוסס על אחד המחקרים הוותיקים שנערכו בארצות הברית", מסביר פרופ' קרן. "במסגרת המחקר, עקבו החוקרים במשך עשרות שנים אחר מצבם הבריאותי של כ-6,000 משתתפים בני 60-40 מכמה קהילות שונות, תוך ביצוע בדיקות רפואיות מקיפות וראיונות מפורטים".
פרופ' גדי קרן, אסותא מרכזים רפואייםפרופ' גדי קרןצילום: דוברות אסותא
לדבריו, כבר בתחילת המחקר, נאספו נתונים על הרגלי היגיינת הפה של המשתתפים, כולל השימוש בחוט דנטלי. כעת, לאחר ניתוח הנתונים לאורך השנים, בדקו החוקרים את הקשר בין שמירה על היגיינת הפה לבין בריאות הלב.
"הם ניתחו מידע מתוך קבוצת מעקב של כ-6,000 משתתפים, מהם כ-4,000 דיווחו על שימוש בחוט דנטלי, והשוו בין הקבוצות", מסביר פרופ' קרן. "הממצאים הצביעו על כך שאצל מי שהקפידו על שימוש בחוט דנטלי נרשמה שכיחות נמוכה יותר של אירועים מוחיים, שבץ ופרפור פרוזדורים, בהשוואה לאלה שלא השתמשו בו".
3 צפייה בגלריה
התקף לב
התקף לב
האם שימוש בחוט דנטלי יכול למנוע מחלות לב?
(צילום: Shutterstock)

הממצאים העיקריים

נמצא כי כי אנשים שהשתמשו בחוט דנטלי באופן קבוע חוו סיכון נמוך ב-22% לשבץ איסכמי בהשוואה לאלו שלא השתמשו כלל. בנוסף, הסיכון לשבץ קרדיואמבולי היה נמוך ב-44% בקרב המשתמשים בחוט דנטלי, ושימוש קבוע בו נקשר גם להפחתה של 12% בסיכון לפרפור פרוזדורים (AFib) – הפרעת קצב שעלולה לגרום לשבץ.
המנגנון שבאמצעותו שימוש בחוט דנטלי עשוי להפחית את הסיכון לשבץ אינו ברור לחלוטין, אך החוקרים ממקדים את תשומת הלב לקשר בין דלקות לחסימות עורקים. "ההסבר המדעי המקובל לקשר בין בריאות החניכיים לבריאות הלב טמון בתהליך הדלקתי", מסביר פרופ' קרן. "כאשר אדם סובל ממחלת חניכיים משמעותית – הכוללת דלקות, דימום, כאבים ונפיחות שאינם מטופלים – מדובר בתהליך דלקתי כרוני ומתמשך".
לדבריו, ידוע כי לדלקת יש תפקיד מרכזי בהתפתחות טרשת עורקים ובהשלכותיה. דלקת כרונית בחניכיים אינה נותרת מקומית, אלא משפיעה על הגוף כולו, ובפרט על כלי הדם. כתוצאה מכך, היא עלולה לתרום להתפתחות מחלות לב, שבץ ואירועים מוחיים אחרים. "ממצאים אלו מחזקים את ההבנה כי שמירה על היגיינת הפה אינה רק עניין אסתטי, אלא חלק בלתי נפרד מהשמירה על הבריאות הכללית", הוא מדגיש.
בכנס השנתי של איגוד השבץ האמריקני נחשפו ממצאים חדשים על הקשר בין בריאות הפה, חיידקי המעי והשבץ. ד"ר שואיצ'י טונומורה, רופא בכיר במחלקת הנוירולוגיה במרכז הלאומי למחלות מוח ולב באוסקה שביפן, מצא כי הימצאות חיידק הפה Streptococcus anginosus (ממשפחת חיידקי הסטרפטוקוקוס) קשורה לסיכון מוגבר לשבץ. החיידק נמצא הן בפה והן במערכת העיכול, אך המחקר גילה שהוא נמצא בשיעור גבוה במיוחד בקרב שורדי שבץ, ומכאן שהחוקרים רואים בו גורם אפשרי להגברת הסיכון לשבץ ולסיבוכים חמורים אחריו.
3 צפייה בגלריה
Streptococcus, סטרפטוקוקוס
Streptococcus, סטרפטוקוקוס
הימצאות חיידק הפה Streptococcus anginosus קשורה לסיכון מוגבר לשבץ. אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)

האם חוט דנטלי יכול להיות כלי למניעת שבץ?

המחקר מצביע על כך ששיפור היגיינת הפה עשוי להוות דרך קלה ויעילה להפחתת הסיכון למחלות לב ושבץ. לפי דוח עדכני של איגוד הלב האמריקני, לפני שלוש שנים נרשמו כמעט מיליון מקרי מוות כתוצאה ממחלות לב וכלי דם, כאשר בממוצע, אדם אחד בארה"ב מת ממחלות לב בכל 34 שניות.
שימוש קבוע בחוט דנטלי הוא הרגל פשוט וזול שיכול לשפר את בריאות הפה ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מלבד זאת, כדי להפחית את הסיכון למחלות לב, איגוד הלב האמריקני ממליץ על שמונה הרגלים חיוניים לבריאות הלב:
  • תזונה בריאה
  • פעילות גופנית סדירה
  • הימנעות מעישון
  • שינה מספקת
  • ניהול משקל תקין
  • שליטה ברמות הכולסטרול
  • ניהול רמות הסוכר בדם
  • איזון לחץ הדם
בריאות הלב
פרופ' קרן מסכם: "חשוב לטפל בשיניים בראש ובראשונה כדי לשמר אותן לאורך השנים – מדובר בהשקעה בריאותית עם ערך עצום בטווח הרחוק. דלקות חניכיים שאינן מטופלות עלולות להוביל להרס השיניים, ולכן חיוני להקפיד על היגיינת הפה באמצעות חוט דנטלי או קיסמים מותאמים.
"מעבר לשמירה על השיניים, מחקרים מצביעים על קשר משמעותי בין בריאות החניכיים לבריאות הלב. טיפול נכון בחניכיים, ובפרט מניעת דלקות, עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב, אירועים מוחיים ומצבים רפואיים נוספים. מלבד ההיבט הפיזי, שמירה על בריאות הפה משקפת לרוב אורח חיים בריא יותר – אנשים שמקפידים על היגיינת הפה נוטים להיות מודעים גם להיבטים נוספים של בריאותם, כמו תזונה מאוזנת ופעילות גופנית. כך שהרווח מטיפול נכון בחניכיים הוא לא רק מקומי – אלא כוללני ומשמעותי לבריאות הכללית".