אירועי 7 באוקטובר והמלחמה גורמים למתח ולחרדה. כתוצאה מכך, ראינו שינויים התנהגותיים רבים, כולל שימוש בתרופות הרגעה, הידוק ושחיקת שיניים ואף עלייה חדה בכמות המעשנים בישראל, בין אם בקרב אזרחים, חיילים בשירות סדיר ומשרתי מילואים. עלייה זו טומנת בחובה הרבה בעיות בריאותיות, חלקן מתרחשות כעת, וחלקן עלולות להתפרץ בעתיד.
מהם הנזקים "הקלים" שנגרמים בעקבות עישון יתר?
שיניים צהובות (הכתמת שיניים) – זהו נזק אסתטי בעיקרו, שגורם לשיניים לשנות את צבען הלבנבן לצהוב ועד לגוון חום בשל החומרים הפוגעניים המצויים בסיגריות כמו זפת וניקוטין. ניתן לראות התאמה בין הפגיעה בצבע השיניים לבין משך הזמן מאז החל האדם לעשן.
ריח רע מהפה – את התופעה כמעט שאין צורך להציג. לסיגריות יכולת לגרום לריח רע מהפה, באופן זמני שבו ניתן לטפל בעזרת מי פה, עד למצב כרוני של "הליטוזיס" (באשת הפה) המחייב טיפול אצל רופא שיניים.
2 צפייה בגלריה
נזקי עישון סיגריות
נזקי עישון סיגריות
מעשנים יותר בגלל המלחמה. הנזק לשיניים עלול להיות כבד
(צילום: shutterstock)
פגיעה בחוש הטעם – עם הזמן העישון עלול לגרום לפגיעה ממשית בחוש הטעם, זאת בשל הדומיננטיות של העשן שמאפיל על החושים שלנו. הנזק במקרה כזה הוא בפגיעה ביכולת לזהות מזון מקולקל ופוגעני בשל האובדן.
עששת – מחלת השיניים הנפוצה שכיחה עוד יותר בקרב מעשנים. יותר מ-40% מהמבוגרים בין הגילים 20 ל-64 המעשנים כיום סיגריות סובלים מעששת לא מטופלת. מבוגרים בני 65 ומעלה המעשנים סיגריות נוטים פי שניים לסבול מעששת לא מטופלת מאלה שמעולם לא עישנו.
מהם הנזקים הקשים שנגרמים בעקבות עישון יתר?
אובדן שיניים – עישון יכול לגרום למחלות ולדלקות חניכיים, ועם הזמן לאובדן האחיזה של השיניים בלסת. חוסר טיפול והזנחה של המצב יכול להסתיים באובדן שיניים ותהליך ארוך של טיפולים משקמים. יש לציין כי עישון הוא גורם סיכון משמעותי ביותר לאובדן שיניים – יותר מ40% מבני 65 ומעלה שמעשנים איבדו את שיניהם.
סרטן הפה – סרטן חלל הפה הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים יותר. הוא מתפתח בעיקר אצל גברים מבוגרים, מעשנים וצרכני אלכוהול. השלב הקליני שבו מתגלה הגידול בפה יכתיב גם את דרך הטיפול ועשוי לכלול: כירורגיה (ניתוח), טיפול קרינתי, כימותרפיה בנפרד או באופן משולב. גילוי מוקדם וטיפול מהיר הם תנאי הכרחי כדי להציע את הסיכוי הטוב ביותר לריפוי.
איך מטפלים בנזקי העישון לשיניים? הדרך הטובה ביותר לטפל בנזקים שצוינו היא קודם כל מניעה, קרי להפסיק לעשן ולא לגרום נזקים נוספים, גם לבריאות הכללית וגם לבריאות הפה והשיניים. אם התחלתם לסבול מאחת התופעות או יותר, אלו הדרכים לטפל:
שמירה קפדנית על היגיינת הפה – אנשים שמקפידים על צחצוח השיניים מדי יום ובאמצעים משלימים כמו שטיפה במי פה וחוט דנטלי יוכלו לסייע לפה ולגוף להתמודד טוב יותר עם הנזקים שמביא השימוש במוצרי טבק.
טיפולי הבהרת (הלבנת) שיניים – ניתנים במרפאות השיניים, אך גם כאן מדובר בפתרון אסתטי בלבד, שיכול לסייע להחזיר לשיניים את צבען. כמובן שכדי לקבל תוצאה טובה חייבים להקדים להבהרת השיניים טיפולי שיננית. לאחר ההבהרה, אסור לעשן במשך תקופה, אחרת תוצאת הטיפול לא תתקבל במלואה. זאת הסיבה שטיפול זה מומלץ למי שהפסיקו לעשן.
טיפולי שיניים – לכל האנשים מומלץ להקפיד על שגרה של בדיקות שיניים אצל רופאי השיניים וניקוי אבן אצל שיננית אחת לחצי שנה (לעיתים אחת לשלושה חודשים). עבור המעשנים, החובה הזאת חשובה אף יותר, כדי לאתר מחלות חניכיים ועששת שאינן מטופלות ואף לשלול התפתחות של גידולים סרטניים.
2 צפייה בגלריה
נזקי עישון סיגריות לשיניים
נזקי עישון סיגריות לשיניים
נזקי עישון סיגריות לשיניים
(צילום: shutterstock)
אז איך אפשר להפסיק לעשן בהדרגה?
  1. להפסיק להגדיר את עצמך כמעשן "חברתי" ולהפסיק לבקש סיגריות מחברים. לרוב, המעשנים החברתיים צצים מחדש בעתות כמו גיוס למילואים או מפגש חברתי כזה או אחר.
  2. לבדוק עד כמה אנחנו באמת יכולים לשלוט בדחיית סיפוקים שלנו. בכל פעם שיהיה לנו חשק לסיגריה, לנסות לבדוק עם עצמנו עד כמה אנחנו יכולים לוותר עליה.
  3. צחצח שיניים, לשתות תה טבעי, לבצע פעילות גופנית וכל דבר שיסיח את דעתנו מפני המחשבה על הסיגריה.
ד"ר ליאור יניב, מומחה לרפואת הפה, מנהל רפואי בכללית סמייל רוטשילד ראשון לציון