תומאס קופר היה רק בן 5 כשנספה לפני כחודש וחצי בשריפה קטלנית בעקבות פיצוץ תא לחץ במרכז רפואי בפרבר של דטרויט במישיגן. החקירה בעקבות מותו הובילה לכתבי אישום חמורים נגד ארבעה בני אדם, שנעצרו והובאו בפני שופטת. תומאס, תושב העיירה רויאל אוק שבמישיגן, נהרג ב-31 בינואר במרכז "אוקספורד" שבעיר טרוי. אמו, שניסתה לחלץ אותו, נפצעה וסבלה מכוויות.
"ניצוץ יחיד כנראה הצית שריפה עזה שגבתה את חייו של תומאס תוך שניות", אמרה התובעת הכללית, דיינה נסל. היא הוסיפה כי מאז פותחו אמצעי בטיחות רבים, משום ש"כל שריפה כזו כמעט תמיד קטלנית".
כתבי האישום כוללים אישומים ברצח מדרגה שנייה והריגה ברשלנות נגד בכירי המרכז, כולל המנכ"לית, מנהל המתקן, מנהל הבטיחות ומפעילת תא הלחץ. החקירה העלתה שהמרכז התעלם מאמצעי בטיחות קריטיים, הפקיד את הטיפולים בידיים לא מוסמכות, והעדיף רווחים כספיים על פני שלומם של המטופלים.
האישומים: מגרימת מוות ברשלנות ועד רצח
תאמלה פיטרסון (58), מייסדת המרכז והמנהלת, הואשמה ברצח מדרגה שנייה. מנהל המתקן, גארי מרקן (65), ומנהל הבטיחות, גארי מוסטלר (64), הואשמו ברצח מדרגה שנייה ובגרימת מוות ברשלנות. מפעילת תא הלחץ בעת הפיצוץ, אלטה מופט (60), הואשמה בגרימת מוות ברשלנות ובהכנסת מידע רפואי כוזב לרשומות רפואיות.
כל הארבעה נעצרו ביום שני השבוע. ביום שלישי הובאו בפני שופטת בבית המשפט של טרוי, אליזבת' קיאפלי, כשהם אזוקים, והכחישו את ההאשמות נגדם. במהלך הדיון טען עוזר התובעת הכללית, כריס קסל, שיש חשש שפיטרסון תנסה להימלט, במיוחד משום שברשותה סכומי כסף משמעותיים.
פרקליטה של פיטרסון ביקש להגדיר ערבות "סבירה", אך השופטת קבעה ערבות גבוהה במיוחד: שני מיליון דולר לפיטרסון, 250,000 דולר למרקן, סכום זהה למוסטלר, ו-100,000 דולר למופט.
הטיפולים שקיבל הילד לא היו מאושרים
לפי דיווח של NBC News, עורך דינה של משפחת קופר אמר כי הילד עבר מספר טיפולים בתא לחץ עבור דום נשימה בשינה (Sleep Apnea) והפרעת קשב וריכוז (ADHD). אך מחלות אלה אינן נכללות ברשימת המצבים שה-FDA אישר לטיפול באמצעות תא חמצן בלחץ גבוה.
התובעת נסל הדגישה נקודה זו: "הטיפול בתומאס לא היה מבוסס מדעית. בגלל שטיפולים אלו לא היו מבוססים רפואית, חברות הביטוח לא כיסו את השימוש בתאים הללו, מה שהפך את העסק למודל מסחרי המבוסס כולו על תשלום במזומן".
מוסטלר ביקש שבית המשפט ימנה עורך דין מטעמו ואילו פרקליטו של מרקן אמר כי האישומים נגדו הם "הפתעה מוחלטת. מדובר בתאונה טרגית. אין ספק שכולנו כואבים את מות הילד, אך חשוב לזכור שזה היה אירוע בלתי מכוון". עורכת דינה של מופט הביעה תנחומים למשפחת הילד וביקשה "סבלנות והגינות במהלך ההליך המשפטי".
המרכז הרפואי "אוקספורד" מסר זמן קצר לאחר הפיצוץ כי "הבטיחות והרווחה של הילדים המטופלים אצלנו הן בראש סדר העדיפויות. במהלך 15 השנים שבהן אנו מספקים טיפול זה, לא קרה אירוע דומה. אנחנו לא יודעים כיצד או מדוע זה קרה, אך נשתף פעולה באופן מלא עם כל החקירות", לשון הודעת המרכז.
הסכנות שבטיפול בתא לחץ
הטיפול בתא לחץ מספק חמצן טהור לגוף המטופל בלחץ הגבוה פי חמישה מזה הקיים באוויר רגיל. ה-FDA אישר אותו עבור 13 מצבים רפואיים, כולל כוויות חמורות, מחלת הדקומפרסיה אצל צוללנים, ופצעים שאינם מחלימים.
4 צפייה בגלריה


הטיפול בתא חמצן מספק חמצן טהור לגוף המטופל בלחץ הגבוה פי חמישה מזה הקיים באוויר רגיל
(צילום: Shutterstock)
אולם, המרכז "אוקספורד" הציע טיפול גם למחלות שלא נכללות ברשימה המאושרת. למעשה, המרכז הציע טיפולים עבור יותר מ-100 מצבים רפואיים, כולל אלצהיימר, אוטיזם ודיסלקציה – אף אחד מהם אינו מאושר על ידי ה-FDA לטיפול בתא לחץ. התובעת נסל ציינה כי האירוע היה ניתן למניעה אילו היו נשמרים כללי הבטיחות, אך החקירה העלתה "מסקנות מזעזעות". לדבריה, המרכז "תפעל תאים מסוכנים וקטלניים מעבר לתוחלת חייהם הצפויה, תוך התעלמות מוחלטת מאמצעי בטיחות קריטיים".
חקירת האירוע חשפה מחדלים בטיחותיים חמורים במרכז, שהופעל ללא פיקוח ראוי. המרכז השתמש בתאי לחץ מעבר לתקופת השימוש המומלצת שלהם מבלי לבצע בדיקות תחזוקה יומיות או בדיקות שנתיות לציוד, כפי שמתחייב על פי התקנים הרפואיים. בנוסף, לא היה במקום רופא או ממונה בטיחות שיפקח על התהליכים, והטיפולים בוצעו על-ידי אדם לא מוסמך, ללא הכשרה מתאימה להפעלת תא לחץ. כמו כן, המרכז לא הקפיד על שימוש ברצועת הארקה – אמצעי בטיחות קריטי שנועד למנוע הצטברות של חשמל סטטי, אשר עלול היה לשמש כמקור להצתת השריפה הקטלנית.
ה-FDA ממליץ לקבל טיפול אך ורק במרכזים שעברו בדיקות ואישורים מטעם האגודה לרפואה היפרברית ותת-ימית (UHMS), אך המרכז "אוקספורד" לא מופיע ברשימת המתקנים המאושרים של האגודה (נכון לפברואר 2025).
משרד הבריאות מזהיר
בעקבות המקרה הטרגי בארצות הברית משרד הבריאות בישראל שב והזהיר את הציבור מפני טיפול בתאי לחץ שאינם בעלי רישיון משרד הבריאות ונמצאים במוסדות ובמקומות שאינם מאושרים לכך. "הטיפול בתאי לחץ ללא רישיון עלול לפגוע בבריאות המטופלים ולסכן את חייהם כאשר קיימת סכנה לדליקה ופיצוץ של התא. טיפול כזה עלול לגרום לפגיעה בריאותית בעיניים, באוזניים ובסינוסים, וכן לגרום לפגיעה במערכות הגוף השונות ואף לנזק ריאתי. הפעלת תא לחץ מחייבת הכשרה מקצועית וכן השגחה וליווי רפואי".
בישראל יש שבעה תאי לחץ הפועלים ברישיון משרד הבריאות ונמצאים בבתי החולים: שמיר אסף הרופא, יוספטל, הדסה, אלישע ואיכילוב וכן, במרכזים הרפואיים, מר"י חיפה וקצא"א אשקלון.
4 צפייה בגלריה


להקפיד על טיפול בתא לחץ במוסדות מוכרים, למשל בבית החולים שמיר אסף הרופא
(צילום: מאיר תורג'מן )
תאי הלחץ שאינם חוקיים פועלים לרוב בתוך מרפאות, מקומות או בתים פרטיים, חלקם מסתירים את מיקומם ומוסרים כתובת רק במעמד קביעת התור. הטיפול במקומות אלו נעשה ללא פיקוח והשגחה רפואית חיונית וללא תנאי בטיחות נאותים. במשרד הבריאות אומרים שהתקבלו תלונות הנוגעות לפרסומים על טיפול רפואי בתאי לחץ (רפואה היפרברית) במצבים רפואיים שאינם נחשבים מוכחים ומקובלים לטיפול בתא לחץ. "משרד הבריאות מבקש להבהיר כי ההתוויות המקובלות לטיפול בתא לחץ כוללות: תסחיף אוויר או גז, פצעים קשיי ריפוי לרבות טיפול בפצע סוכרתי, נזקי קרינה מאוחרים לרקמה רכה ועצם ועוד, הטיפול ניתן רק לאחר שיקול דעת רפואי של גורמים מומחים בתחום ובליווי רפואי".
הפעלת תאי לחץ בניגוד לחוק עשויה להוות עבירה פלילית. "משרד הבריאות פועל כל העת, יחד עם גורמי האכיפה, על מנת לאתר ולסגור את תאי הלחץ שאינם חוקיים. בין אלה ישנם תאים המפרסמים שהם עובדים בלחץ מתון ללא ביסוס רפואי ומטעים את הציבור".
- ניתן לדווח על פעילות של תאי לחץ ללא רישיון למייל הבא: agaf.tech@moh.gov.il