הסכנה שבמזון מעובד: מזון אולטרא מעובד מגביר משמעותית את הסיכון ליתר לחץ דם, מחלות לב, התקפי לב ושבץ מוחי, כך עולה מתוצאות שני מחקרים גדולים שהוצגו בכנס האגודה האירופאית לקרדיולוגיה, שנערך החודש באמסטרדם.
2 צפייה בגלריה
אישה אוכלת המבורגר
אישה אוכלת המבורגר
מזון באיכות נמוכה. אולטרא מעובדים
(צילום: shutterstock)
שני המחקרים הללו מוסיפים נתונים נוספים לצבר גדול והולך של ראיות שחושף שוב את הנזקים הנגרמים ישירות ממזונות כאלה. בין מוצרי המזון שמוגדרים כאולטרא מעובדים: נקניקיות, המבורגרים, שתייה ממותקת, חטיפים, לחם קל ופריכיות. מומחים בכנס שבו הוצגו המחקרים, אומרים: "מדובר בקריאת אזהרה למנהיגי העולם. צריך לצמצם בצריכתם כמה שיותר".
קראו עוד:
המחקר הראשון, שעקב אחר 10,000 נשים במשך 15 שנים, מצא שאלו עם השיעור הגבוה ביותר של מזון אולטרא מעובד בתזונה שלהם היו בסיכון גבוה ב-39% לפתח לחץ דם גבוה מאשר אלו עם הנמוך ביותר. הממצאים נותרו יציבים גם לאחר שהותאמו להשפעות המלח הסוכר והשומן שהוסיפו המשתתפים לתזונתם.
המחקר השני, מטא-אנליזה שכללה מעל 325 אלף גברים ונשים, שנערך על ידי האוניברסיטה הצבאית בשיאן שבסין, הראה שלאלה שאכלו הכי הרבה מזון אולטרא מעובד היה סיכון גבוה ב-24% ללקות באירועים קרדיו-וסקולריים כולל התקפי לב, שבץ ותעוקת חזה.
הגדלת צריכת המזון האולטרא מעובד היומי ב-10% הייתה קשורה לסיכון מוגבר של 6% למחלות לב. אלה עם מזון אולטרא מעובד המהווה פחות מ-15% מהתזונה שלהם, היו בסיכון נמוך יותר לבעיות לב כלשהן.
2 צפייה בגלריה
חטיפים
חטיפים
לצמצם בצריכתם כמה שיותר. חטיפים מעובדים
(צילום: shutterstock)
הצריכה העולמית של מזון אולטרא מעובד כמו חטיפי חלבון, משקאות תוססים, ארוחות מוכנות ומזון מהיר זינקה בשנים האחרונות. בבריטניה ובארצות הברית יותר ממחצית מהתזונה הממוצעת מורכבת כיום ממזון אולטרא מעובד. עבור חלקם, במיוחד אצל אנשים צעירים, עניים או מאזורים מוחלשים, רוב התזונה שלהם מורכבת מ-80% רכיבי מזון אולטרא מעובד, שמאופיין בדרך כלל באיכות תזונתית נמוכה.

"מזון שנוצר יש מאין, להגביל את צריכתו"

"מזון אולטרא מעובד הוא מזון שסבא וסבתא שלנו לא אכלו", אומרת ד"ר סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים בילינסון, "זה ממש מזון שיצרו אותו סוג של יש מאין. חטיפים למיניהם, מזון מוכן, קרקרים למיניהם, שלמעשה יוצרו בצורה כזו שיהיה להם אורך חיי מדף מאוד ארוכים, באמצעות חומרים שונים שישמרו להם הטעם, הצבע והטריות. המזון הזה לרוב מכיל יותר מלח, יותר סוכר, יותר שומן, והוא גורם להשמנה ועמה סוכרת, לחץ דם, מחלות לב וכבד שומני".
ד"ר סיגל פרישמן: "המזון הזה מכיל חומרים שפוגעים בתאי המעי שאמורים להיות צמודים אחד לשני, ומונעים מיכולת המעי שלא לאפשר לחומרים מסוכנים לחדור לדם"
לדברי ד"ר פרישמן, בשנים האחרונות התגלה מנגנון נוסף הרסני במזון האולטרא מעובד שפוגעים משמעותית ביכולת החיסונית של הגוף ועמה גוררים תהליכים תחלואתיים חמורים: "המזון הזה מכיל חומרים שפוגעים בתאי המעי שאמורים להיות צמודים אחד לשני, ומונעים מיכולת המעי שלא לאפשר לחומרים מסוכנים לחדור לדם. זה גורם למפל של התליכים שגוררים מחלות מעי דלקתיות, מחלות אלרגיה שנמצאות בעלייה משמעותית בשנים האחרונות, מחלות סרטן, וגם יתר לחץ דם ומחלות לב".
ד"ר סיגל פרישמןד"ר סיגל פרישמןצילום: דוברות בילינסון
ד"ר פרישמן, מסכמת: "אי אפשר כמובן להימנע לגמרי ממזון כזה, אבל הייתי ממליצה לרכוש כמה שיותר מזונות שנוצרו בטבע. יותר ירקות, יותר פירות, פחות מזון מעובד. להגביל את כמות החטיפים – מלוחים מתוקים ושומניים, להימנע ממשקאות ממותקים ככל האפשר, לוותר על דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, ותבשילים להכנה מהירה. אני לא אומרת שלא צריך ליהנות מהחיים ולאכול רק בריא. אבל להעדיף כמה שיותר מהטבע, כמה שיותר הכנה אישית ביתית, וכמה שפחות מזון מוכן ומתועש".