אכילת גבינה לפחות פעם בשבוע נקשרה בסיכון נמוך יותר לפתח דמנציה במהלך תקופת מעקב של שלוש שנים בקרב מבוגרים ביפן – כך עולה ממחקר רחב היקף שבדק אלפי בני 65 ומעלה ועקב אחריהם בין השנים 2019 ל-2022. החוקרים מצאו כי מי שאכלו גבינה באופן קבוע, אפילו בכמות קטנה פעם בשבוע, היו בעלי סיכון נמוך בכ-24% לפתח דמנציה בהשוואה למי שלא צרכו גבינה כלל.
המחקר, שפורסם בכתב העת Nutrients, נערך ביפן וכלל 7,914 מבוגרים בני 65 ומעלה. החוקרים הסתמכו על סקר ארצי גדול (JAGES) שנערך ב-2019 וחיברו את התשובות של המשתתפים לרשומות הביטוח הסיעודי לשנת 2022, כך שניתן היה לעקוב אחריהם במשך שלוש שנים ולבדוק מי פיתח דמנציה ומי לא.
3 צפייה בגלריה
גבינה
גבינה
מבין כל אלף משתתפים, כעשרה פחות חלו בדמנציה בקבוצה שאכלה גבינה
(צילום: Shutterstock)

אכילת גבינה נקשרה בסיכון נמוך ב-24% לדמנציה

מדובר במחקר עוקבה תצפיתי – כלומר, החוקרים לא התערבו אלא עקבו אחרי הרגלי האכילה של המשתתפים לאורך זמן. הם השוו בין מי שאכלו גבינה לפחות פעם בשבוע לבין מי שכמעט לא נגעו בגבינה, ובחנו את שיעור מקרי הדמנציה בשתי הקבוצות. כדי לוודא שהתוצאות אינן מושפעות מגורמים כמו גיל, מין, השכלה, מצב כלכלי, בריאות כללית או זיכרון ירוד מראש, בוצעה התאמה סטטיסטית מדויקת בין הקבוצות – מה שמכונה "התאמת ציון נטייה" (PSM). בהמשך השתמשו החוקרים במודלים מתקדמים לניתוח סיכונים והשוו גם את ההשפעה של הרגלי תזונה כלליים נוספים.
חצי מהמשתתפים אכלו גבינה לפחות פעם בשבוע, והחצי השני כמעט שלא אכלו בכלל. רוב חובבי הגבינה (כ-72%) הסתפקו ב-1–2 ארוחות גבינה בשבוע, וברוב המקרים מדובר הייתה בגבינה מעובדת (כ-83%). במהלך שלוש שנות המעקב התגלו פערים קטנים אך מובהקים: רק 3.4% מצרכני הגבינה פיתחו דמנציה, לעומת 4.45% מהנמנעים מגבינה. זה אולי נשמע זניח – 1% בלבד – אבל המשמעות היא בערך עשרה מקרים פחות של דמנציה על כל אלף אנשים.
בניתוחים הסטטיסטיים המעמיקים נמצא כי הסיכון לדמנציה היה נמוך בכ-24% בקרב מי שאכלו גבינה, וגם אחרי שהתחשבו בהרגלי תזונה אחרים – היתרון נשמר. בממוצע, אוכלי הגבינה נהנו משבעה ימים נוספים של חיים ללא דמנציה במהלך תקופת המעקב, והגרפים הסטטיסטיים הראו באופן ברור – מי שאכל גבינה, ולו במתינות, היה בסיכון נמוך יותר לאובדן זיכרון.
3 צפייה בגלריה
צילום MRI של מוח
צילום MRI של מוח
כדי למנוע דמנציה, חשוב לאזן ולמנוע מחלות כלי דם שעלולות לפגוע ברקמת המוח
(צילום: shutterstock)

דמנציה: איך אפשר להשפיע על הסיכון למחלה?

ד"ר נירית לב, מנהלת המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, מסבירה כי בין גורמים נוספים שמשפיעים על הסיכון ללקות בדמנציה, גם לתזונה יש תפקיד משמעותי. "המחקר היפני שפורסם לאחרונה מצא כי אכילת גבינות מפחיתה את הסיכון לדמנציה בכ-24%. יש לכך כמה הסברים אפשריים: ייתכן שאכילת גבינות מספקת למוח ולגוף חומרים תזונתיים חיוניים, ויש מחקרים המראים כי לתזונה השפעה על תהליכים דלקתיים ועל הרכב המיקרוביום במעי".
עם זאת, היא מציינת כי "חשוב לזכור שמדובר במחקר תצפיתי בלבד, ולכן לא ניתן לקבוע על פיו סיבתיות. בנוסף, התזונה היפנית שונה מאוד מהתזונה המערבית, וייתכן שהשפעה זו ייחודית לאוכלוסייה שנבדקה".
ד"ר נירית לבד"ר נירית לבצילום: חן גלילי
ד"ר לב מוסיפה כי לאור העלייה בתוחלת החיים והגעתם של יותר אנשים לגיל המבוגר, חלה עלייה במחלות התלויות בגיל – במיוחד בתחום הנוירולוגי. "דמנציה היא אחת הבעיות הקשות, הפוגעת הן בחולה עצמו והן בבני משפחתו ובקרובים אליו. גורמים רבים משפיעים על הסיכון ללקות בדמנציה, וחלקם ניתנים להשפעה ולשינוי – וכך ניתן להפחית את הסיכון למחלה".
לדבריה, אחד הגורמים החשובים שנמצאו קשורים לסיכון מוגבר לדמנציה הוא בדידות וכן פגיעה בקלט החושי – כמו ירידה בשמיעה או בראייה. "תיקון ליקויים אלה, באמצעות משקפיים, ניתוח קטרקט וחיזוק הקשרים החברתיים עם המשפחה והקהילה, יכול להשפיע במידה רבה ולהפחית את הסיכון".
היא מדגישה כי חשוב לאזן ולמנוע מחלות כלי דם שעלולות לפגוע ברקמת המוח – למשל על ידי מניעה ואיזון של סוכרת, יתר לחץ דם ורמות שומנים גבוהות בדם. "המסקנה הכללית היא שיש לשמור על בריאות הגוף והמוח כבר מגיל צעיר – באמצעות פעילות קוגניטיבית, גופנית וחברתית, תזונה נכונה, מעקב רפואי סדיר ואיזון גורמי סיכון", מסכמת ד"ר לב.
3 צפייה בגלריה
גבינות
גבינות
בגבינה יש חלבונים וחומצות אמינו שעוזרים לתאי העצב להישאר בריאים
(צילום: shutterstock)

הערכים התזונתיים בגבינה

החוקרים ניסו להבין למה בכלל גבינה עשויה להשפיע על המוח, והציעו כמה הסברים אפשריים. בגבינה יש חלבונים וחומצות אמינו שעוזרים לתאי העצב להישאר בריאים, וגם ויטמינים מסיסי שומן – כמו ויטמין K2 – שחשוב לבריאות כלי הדם ולוויסות הסידן במוח. מעבר לזה, כשמדובר בגבינות מותססות, הן עשויות להכיל חיידקים "טובים" ורכיבים פעילים שמשפיעים על הדלקת בגוף ועל התקשורת בין המעי למוח – מה שנקרא "ציר המעי-מוח".
מחקרים קודמים הראו שגם למוצרי חלב מותססים יש קשר לסיכון נמוך יותר למחלות לב ולבעיות מטבוליות, שגם הן קשורות לדמנציה.
עם זאת, כפי שציינה גם ד"ר לב, חשוב להבין: זהו מחקר תצפיתי בלבד. החוקרים לא מדדו בדיוק כמה גבינה נאכלה, רק באיזו תדירות, ולא נבדקו גורמים גנטיים שיכולים להשפיע. בנוסף, הדמנציה נמדדה לפי רישומים אדמיניסטרטיביים, בלי להבחין בין סוגי המחלה. לכן אי אפשר להגיד שגבינה "מונעת" דמנציה, אלא רק שיש קשר מסוים בין הדברים.
למרות שההשפעה נראית קטנה, החוקרים מזכירים שכאשר מעל 50 מיליון אנשים ברחבי העולם חיים עם דמנציה – ומספר זה צפוי לשלש את עצמו עד 2050 – גם שינוי קטן בהרגלי התזונה של האוכלוסייה יכול להיות משמעותי בקנה מידה עולמי.