הסטארט־אפ הישראלי Red-C Biotech, שעובד על פטנט לייצור מנות דם מתאי גזע אנושיים, הוא הזוכה במקום הראשון בתחרות של "קרן משפחת אבירם" והמגזין "פורבס"- "מיזמים משני מציאות" שנערכה השבוע בדובאי.
קראו עוד:
באירוע הגמר, שנערך אתמול (שלישי), העניקו "קרן משפחת אבירם" והמגזין הכלכלי הבינלאומי Forbes פרס של חצי מיליון דולר לד"ר ארי גרגיר, מנכ"ל ומייסד החברה. הוא יזכה גם לליווי מקצועי של היזם זיו אבירם, שייסד עם שותפו פרופ' אמנון שעשוע את חברות "מובילאיי" ו"אורקם", ולליווי תקשורתי של "פורבס". חברת Akyas מירדן, שיצרה דרך להפוך פסולת אנושית לדשן אורגני, הגיעה למקום השני וזכתה ב־100 אלף דולר; חברת Beewise מישראל, הכוורת הרובוטית הראשונה בעולם הפועלת באמצעות אינטליגנציה מלאכותית, דורגה שלישית וקיבלה 50 אלף דולר.

החלום: לפתור את בעיית המחסור התמידי בדם בכל העולם

רק חמש שנים עברו מאז שהזוכה, ד"ר גרגיר, חלם על ייצור אוניברסלי של תאי דם אדומים. לפני שלוש שני החל לעבוד על הרעיון לייצר את מנת הדם מתאי גזע אנושיים. את המימון הראשוני לפרויקט, בסך מיליון שקל, הוא גייס במימון המונים. "תחום הביו־טכנולוגיה זאת ריצת מרתון", אמר עם הזכייה. "הפרס הוא סוג של חותמת מחבר שופטים בכיר ומנוסה, שמאמין במיזם. הכסף ייתן דחיפה לרוץ יותר מהר במחקר. החלום שלי הוא שתוך חמש שנים נפתור את בעיית המחסור התמידי בדם בכל העולם, שבגללו מתבטלים ניתוחים דחופים".
3 צפייה בגלריה
תחרות מייזמים משני מציאות בדובאי. זיו אבירם מעניק לד"ר גרגיר את הפרס
תחרות מייזמים משני מציאות בדובאי. זיו אבירם מעניק לד"ר גרגיר את הפרס
תחרות מייזמים משני מציאות בדובאי. זיו אבירם מעניק לד"ר גרגיר את הפרס הראשון
(צילום: פורבס)
Red-C Biotech הציגה מענה פורץ דרך למחסור ההולך וגובר במנות דם. באמצעות טכנולוגיה לייצור תאי דם אדומים אוניברסליים שיוכלו להתאים לכלל סוגי הדם שיש לבני אדם. "זה ייתן מענה לטיפולים חיוניים בטיפול בטראומה, בלידות, בניתוחים, טיפול בסרטן ובהפרעות דם שונות", מסביר ד"ר גרגיר. "בשנתיים של מגפת הקורונה היה מחסור חמור במנות דם, שגרמו רק בניו יורק לביטול של כמחצית מהניתוחים".
ד"ר גרגיר: "החלום שלי הוא שתוך חמש שנים נפתור את בעיית המחסור התמידי בדם בכל העולם, שבגללו מתבטלים ניתוחים דחופים"
החברה מתעתדת לייצר עירויי דם בעלות של 50 דולר ליחידה, ללא תלות בתרומות דם, זאת לעומת עלות הטיפול במנה מתרומת דם, שמגיעה ל-200 דולר, בעיקר בגלל הבדיקות הרבות שיש לעשות לשם הכנת המנה לעירוי.
3 צפייה בגלריה
מחסור עולמי, בעיקר מאז הקורונה. מנות דם
מחסור עולמי, בעיקר מאז הקורונה. מנות דם
מחסור עולמי, בעיקר מאז הקורונה. מנות דם
(צילום: shutterstock)
זיו אבירם אמר בטקס: "אני גאה להכריז על חברת Red-C Biotech מישראל, שהציגה רעיון פורץ דרך שנותן מענה משמעותי למחסור ההולך וגובר במנות דם. התחרות היא מסע מרגש מאוד במסגרתו נחשפנו למאות מיזמים פורצי דרך שחרטו על דגלם תרומה לאנושות באמצעות טכנולוגיה וחדשנות ברחבי המזרח התיכון ומדינות צפון אפריקה".

ביל קלינטון: "המיזמים הם פלטפורמה לקידום השלום"

לתחרות ניגשו 600 יזמים שהציעו פתרונות חדשניים לאתגרים החברתיים והסביבתיים הדחופים ביותר של ימינו. אירוע הגמר לווה בכנס אליו הגיעו ראשי קהילת העסקים ועולם הרפואה בישראל. בשיאו של הגמר עמדו לראשונה על במה אחת יזמים ממרוקו, ישראל וירדן. "התחרות היא מסע מרגש מאוד, במסגרתו נחשפנו למאות מיזמים פורצי דרך מרחבי המזרח התיכון ומדינות צפון אפריקה, שחרטו על דגלם תרומה לאנושות באמצעות טכנולוגיה וחדשנות", אמר זיו אבירם.
3 צפייה בגלריה
ביל קלינטון
ביל קלינטון
"עלינו לבנות כלכלה משתפת וחברה מכילה המעודדת יזמות". ביל קלינטון בראיון חי בזום
(צילום: GettyImages)
במהלך הכנס התקיימו פאנלים בהשתתפות נציגי ארמון המלוכה של דובאי, בכירי עולם העסקים והחדשנות מרחבי המזרח התיכון והעולם, וכן שגריר ישראל באמירויות. אורח הכבוד היה נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, אותו ראיין אבירם בזום בשידור חי. "כולי תקווה שבכל מדינות האזור יקיימו מיזמים דומים לזה שקיימתם היום", אמר קלינטון, "המיזמים הללו הם פלטפורמה לקידום השלום. עלינו לבנות כלכלה משתפת וחברה מכילה המעודדת יזמות. רווחים עסקיים הם יעד, אך היעד הזה צריך להועיל לכולם".