הפתרון של בתי הדין הרבניים: הנהלת בתי הדין הרבניים במבצע בזק למען חולה בניוון שרירים אשר נתן אתמול (ד') גט לאשתו הצעירה טרם הפיכתו לצמח. במבצע מיוחד סודר גט לחולה במחלה ניוונית קשה שהיה חשש סביר שזו תהפוך אותו לצמח וכי אשתו תישאר עגונה. האישה סיפרה כי בני הזוג היו נשואים 17 שנה, מתוכם היה בעלה חולה במשך כ-8 שנים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >> "קיבלתי על עצמי להיות איתו בטוב וברע", הסבירה האישה בריאיון ל- ynet. הזוג המתגורר בדרום הארץ ולו שלושה ילדים, היה בתחילתו של הליך גירושין מורכב. הסיבה לכך נעוצה במצבו הבריאותי של הבעל, אשר עלול היה להביא לעיגון מתמשך לאשתו. על פי רופאו של החולה בניוון השרירים, ההידרדרות במצבו יכולה להתרחש תוך חודשים אחדים - ואפילו תוך ימים. היה חשש שהוא יאבד את יכולות הדיבור והתקשורת ולפיכך היה צורך לפעול במהירות על מנת למנוע מצב של עיגון.
מבחינה הלכתית, בעת סידור הגט על הבעל להיות מודע למתרחש ולבטא את עצמו באופן חד וברור. במידה ומצבו היה מתדרדר והתקשורת עמו משתבשת, היה נוצר קושי רב לבצע גט לבני הזוג. כדי למנוע עגינות של עשרות שנים מאישה בת 33, פעלה מערכת בתי הדין באופן נמרץ ובמירוץ נגד הזמן כדי להוציא אל הפועל את הליך סידור הגט בזמן קצר הרבה מהרגיל.

בהסכמת שני הצדדים: נחתם גט הבזק

בטקס מרגש סודר הגט. עורכי הדין של הצדדים שנכחו גם הם ערכו את הסכם הגירושין ולאחר מכן נערך סידור הגט במקום תוך התרגשות גדולה של שני הצדדים, אשר הבינו שהנסיבות הרפואיות של הבעל לא הותירו מוצא אחר. רגע לאחר שאמר החולה לאשתו "הרי את מותרת לכל אדם",הוא ציין, "והלוואי שיהיה אדם מיוחד וטוב שראוי לך".
אל המאמץ נרתמה מחלקת העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים שבימים אלו נמצאים בתקופת פגרה. האתגרים שעמדו בפני המחלקה היו גדולים; בית הדין הרבני באשדוד פועל בימים אלה באופן חלקי בעקבות גילויים של חולי קורונה מקרב הדיינים והעובדים של בית הדין. בנוסף, התעורר קושי לקיים את הדיון בבית דין בעיר אחרת, כיוון שהאיש מרותק לכיסא גלגלים ומתקשה להתנייד. במבצע מיוחד גויס צוות לסידור הגט בראשות אב בית הדין, הדיין הרב מיכאל צדוק והרב גמליאל ממחלקת עגונות, אליהם הצטרפו סופר ועד מביה"ד אשדוד ועד נוסף מביה"ד אשקלון. הצוות הגיע לבית המשפחה באשדוד שם שהה הבעל.

"פחדתי להיות להיות עגונה כמו סבתי"

לאחר שנחתם הגט, האישה מסרה כי "היו לי חבלי לידה וכעת - בזכות בתי הדין הרבניים - נולדתי מחדש". מנהל בתי הדין הרבניים, הדיין הרב דוד מלכא אמר, "זו דוגמה להתגייסות של בתי הדין הרבניים, העושים ככל יכולתם כדי לסייע במקרים אנושיים רגישים למניעת עגינות. מפרסמים עושי מצווה ויישר כוחם של כל המסייעים לשחרור האישה מחשש עגינות".
2 צפייה בגלריה
בית הדין הרבני
בית הדין הרבני
בית הדין הרבני
(צילום: דוברות בתי הדין הרבניים )
"סבתא שלי היתה עגונה במשך ארבעים שנה ואני חייתי בצל שלה. זה היה הפחד הכי גדול שלי", מודה האישה, "אם לא היתה את ההתגייסות הזו - לא יודעת איפה הייתי. אנשי בית הדין הרבני עטפו אותי והרגשתי שהם מטפלים בי כמו בבת שלהם, לא משנה איך אני נראית ואיך אני מתלבשת". היא מוסיפה כי "חשוב לי שישמעו את הסיפור שלי, כי יש נשים שלא היו חושבות לבקש ככה עזרה והם שיתפו איתי פעולה". רות קוליאן מתנועת "ובזכותן - חרדיות עושות שינוי" הוסיפה: "שמחנו לגלות שמהרגע הראשון שמנהל בתי הדין הרבניים זיהה מצוקה לאישה וסכנת עגינות נעשו פעולות חסרות תקדים והיערכות מבצעית של ממש. אנו מודות לבתי הדין הרבניים ולעוסקים במלאכה ומייחלות לרגע בו לא לא תישאר ולו עגונה אחת בישראל".