בעקבות עתירה של תנועת "התעוררות", בית המשפט הוציא היום (ג') צו מניעה המקפיא את המכרז של עיריית ירושלים להפעלת בית קפה בגן השושנים בעיר, בגלל תנאי המכרז הכוללים דרישה שלא להפעיל את המקום בשבתות וחגים.
<< הכול על העולם היהודי – בדף הפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בית המשפט קבע בהחלטתו כי הטענות של העותרת מעוררות שאלות שיש לדון בהן באופן מהותי. אם העתירה תתקבל, המשמעות תהיה ביטול המכרז כולו ושינוי תנאיו. לכן נקבע כי בשלב זה יש להקפיא את המכרז, עד לסיום הדיון בעתירה ולקביעה האם התנאי הכופה סגירה בשבתות ובחגים הוא חוקי.
1 צפייה בגלריה
הדרישה של עיריית ירושלים לבית הקפה: "הנכס יהיה סגור בימי שבת"
הדרישה של עיריית ירושלים לבית הקפה: "הנכס יהיה סגור בימי שבת"
הדרישה של עיריית ירושלים לבית הקפה: "הנכס יהיה סגור בימי שבת"
(צילום: גלעד כהן)
בשבוע שעבר דווח ב-ynet כי עיריית ירושלים פרסמה מכרז להפעלת בית קפה בגן השושנים בבירה, כשאחת מהדרישות בחוזה המצורף היא התחייבות שלא להפעיל את המקום בשבתות ובחגים. העירייה טוענת כי עסקים הפועלים בנכסים עירוניים אינם נפתחים בשבת כחלק מהסטטוס-קוו בעיר, אבל לא מעט עסקים כאלה דווקא פתוחים בשבת.
מדובר במכרז פומבי שהעירייה פרסמה בחודש מרץ, להפעלת "אספרסו בר" בשכונת טלביה בעיר. בסעיף "השימוש בנכס" בחוזה השכירות המצורף נכתב: "השוכר מתחייב כי לא יפעיל את הנכס בימי חג ושבת. הנכס יהיה סגור בימי שבת וחג החל משעה לפני כניסת השבת ועד שעה לאחר צאת השבת".
סיעת "התעוררות", תנועה חברתית-פוליטית במועצת העיר, הגישה בתגובה מכתב מיצוי הליכים דחוף לראש העיר משה ליאון וליועץ המשפטי של העירייה, שבו נטען: "מדובר בכפייה דתית אסורה ובהפרת חוק העזר העירוני".
בעיריית ירושלים טענו כי "במסגרת הסטטוס-קוו בעיר ירושלים הנהוג זה שנים, ישנם שני סוגי עסקים: עסקים פרטיים שאינם נמצאים בנכסים עירוניים, והם אכן פותחים בשבת לפי הרצון ושיקול דעתו של בעל העסק; וישנם בתי קפה שנמצאים במתקנים עירוניים, שלא פותחים בשבת מאחר שנכסי העירייה אינם פועלים בשבת, כמו במקרה המתואר".
אלא שלמרות טענות העירייה, בשיטוט באתר עיריית ירושלים, שבו מופיעים כל נכסיה, אפשר למצוא מוסדות ומקומות רבים אשר פתוחים בשבתות ובחגים. בין השאר מדובר במוזיאון הטבע בירושלים, תיאטרון הקרון ובו גם בית קפה, בריכת השחייה של פסגת זאב, מוזיאון הסובלנות ומתחם התחנה, שבו כמה מסעדות ובתי קפה הפתוחים בשבת.
על פי נתונים של מכון ירושלים למחקרי מדיניות, 35% מכלל האוכלוסייה היהודית בבירה היא אוכלוסייה חרדית – אולם שכונת טלביה, שבה ממוקם הגן, איננה שכונה חרדית. "תנועת התעוררות תמשיך להיאבק בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי למנוע כפייה דתית ולוודא שירושלים תישאר של כולם", נמסר מהתנועה, שהגישה את העתירה באמצעות עו"ד מתן גוטמן המייצג אותה.