פילאף בורגול, ירקות ובשר

חמים וטעים: מנות מהירות עם בורגול שהן ארוחה שלמה

עם בשר, עוף, ירקות או קטניות - הטעם הניטרלי והמהירות שבה הוא מתבשל הופכים את הבורגול לידיד אמת של כל ארוחה. הוא מתאים במיוחד למנות חמות, שמכניסות הביתה אווירה סתווית אבל לא דורשות שעות ארוכות של הכנה

פורסם: 12.10.21, 07:41

בורגול בשלושה גדלים

בורגול הוא חיטה מבושלת, מיובשת וגרוסה. אפשר למצוא אותו בסופרים ובשווקים בשלושה גדלים: גס, בינוני (כשעל האריזה מצוין רק "בורגול" - הכוונה לבינוני) ודק (שנקרא גם "גרישה").

איך מכינים?

בורגול גס
שמים בסיר כוס בורגול גס, מכסים ב־2 כוסות מים ומוסיפים 1/2 כפית מלח. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית עוד 3-2 דקות. מכסים ומכבים את האש. משהים כ־10 דקות, עד שהבורגול רך ומוכן.
בורגול בינוני
שמים בסיר כוס בורגול בינוני, מכסים ב־2 כוסות מים ומוסיפים 1/2 כפית מלח. מביאים לרתיחה, מכסים ומכבים את האש. משהים כ־10 דקות, עד שהבורגול רך ומוכן.
בורגול דק
שמים בקערה מתאימה כוס בורגול דק, מכסים ב־2 כוסות מים רותחים ומוסיפים 1/2 כפית מלח. משהים כ־10 דקות, עד שהמים נספגים והבורגול רך. מעבירים למסננת דקה ולוחצים־מועכים היטב כדי להיפטר מעודפי מים.
7 צפייה בגלריה
בורגול אקספרס
בורגול אקספרס
סוגי בורגול
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

טיפ: אפשר למצוא תערובת מוכנה לתיבול אורז ברשתות השיווק, ואפשר גם להכין בבית: מערבבים 1 כוס שבבי בצל מיובש, 1/4 כוס שבבי שום מיובש או שום גבישי, 1/4 כוס צימוקים, 1/4 כוס שבבי שקדים, 1/4 כוס פפריקה מתוקה, 2 כפיות כורכום, 1/2 כפית צ'ילי גרוס ו־1 כפית מלח. שומרים בקופסה אטומה במקרר. אפשר כמובן לגוון בתבלינים ובתוספות.

אפשר גם לגוון ולהוסיף למנה תוספות שיעשירו אותה (וגם יחזקו את כמות החלבון בה):
  • עוף: מתבלים 2 נתחים של חזה עוף במלח ובפלפל. מחממים מעט שמן במחבת על להבה גבוהה וצולים את העוף כ־2 דקות מכל צד, עד הזהבה. חותכים לקוביות או לרצועות ומוסיפים למנה המוכנה.
  • טופו: חותכים 300 גרם טופו לקוביות. מחממים מעט שמן במחבת, מקפיצים את קוביות הטופו כ־2 דקות, עד הזהבה, ומוסיפים למנה.
  • צפתית: מוסיפים למנה 200 גרם גבינה צפתית חתוכה לקוביות.

פילאף בורגול, ירקות ובשר

ארוחה שלמה בסיר אחד - כמה דקות עבודה, עוד חצי שעת בישול - והארוחה מוכנה. הבורגול מחליף את האורז הקלאסי, וגם הוא סופג היטב את טעמי הבצלים, הגזרים והבשר המטוגן ומרכיב פילאף מלא טעמים עמוקים.

7 צפייה בגלריה
פילאף בורגול, ירקות ובשר
פילאף בורגול, ירקות ובשר
פילאף בורגול, ירקות ובשר
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (8 מנות)
  • 1 כף שמן זית
  • 2 בצלים, קלופים וקצוצים
  • 4 גזרים, מגוררים גס
  • 3 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • 700 גרם בשר טחון גס (טחון פעם אחת)
  • 2 כפיות מלח
  • 1 כפית כמון
  • 2 כפיות כורכום
  • 1/4 כפית קינמון טחון
  • 1/4 כפית פלפל שחור
  • 2 כוסות בורגול גס
  • 4 כוסות (1 ליטר) מים רותחים
  • 1/4 כוס משמשים מיובשים קצוצים או צימוקים או חמוציות

ההכנה
1. מחממים את שמן הזית בסיר ומטגנים את הבצל כ־5 דקות, עד הזהבה. מוסיפים את הגזרים ואת השום ומטגנים 4-3 דקות נוספות, עד שהגזרים מתרככים. מעבירים את תכולת הסיר לקערה.
2. מטגנים באותו סיר (אין צורך לנקות) את הבשר, תוך כדי ערבוב והפרדה בכף עץ, עד שהוא נעשה פירורי ומשנה את צבעו (6-5 דקות). מוסיפים 1/2 כפית מהמלח ואת שאר התבלינים ומטגנים דקה נוספת תוך כדי ערבוב.
3. מחזירים לסיר את הירקות, מוסיפים את הבורגול, את המים הרותחים ואת יתרת המלח. מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים עוד 30-20 דקות, עד שהמים נספגים והבורגול רך. מנמיכים את הלהבה לקטנה ביותר ומבשלים 5 דקות נוספות. אם הבורגול רך אבל רטוב ממשיכים את הבישול ללא מכסה. מסירים מהכיריים. אם רוצים, מניחים צלחת הפוכה על הסיר, הופכים, ומסירים את הסיר. מגישים חם.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

מתכון פטנט טבעוני: "מנה חמה" של בורגול וחומוס

הבורגול הדק לא דורש בישול כלל. מספיק לצקת עליו מים ולתת להם להיספג בגרגירים ולרכך אותם. בזכות קלות ההכנה אפשר להכין מנה בדיוק כמו "מנה חמה" - מכניסים בורגול דק לקערה, מוסיפים תערובת תיבול בשביל הטעם והעניין, מוזגים מים רותחים, סוגרים וממתינים. לבורגול המוכן מוסיפים גרגירי חומוס מוכנים (הכי פשוט משימורים, אבל אם יש לכם כאלו שבושלו מראש בבית – זה כמובן מצוין). החומוס מאוד מתאים לבורגול, בזכות האופי הים תיכוני של שניהם.

7 צפייה בגלריה
"מנה חמה" של בורגול וחומוס
"מנה חמה" של בורגול וחומוס
"מנה חמה" של בורגול וחומוס
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
המרכיבים
  • (4 מנות)
  • 1 כוס בורגול דק
  • 2/3-1/2 כוס תערובת תיבול לאורז (ראו טיפ בהמשך)
  • מלח, פלפל שחור
  • 2 כוסות מים רותחים
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 קופסה (240 גרם) גרגירי חומוס מבושלים ומשומרים, מסוננת
  • אפשרות להגשה: חופן פטרוזיליה קצוצה
ההכנה
1. שמים בקערה את הבורגול, יוצקים את כוס המים הרותחים ומוסיפים מלח ופלפל. מכסים את הקערה היטב ומניחים ל־20 דקות, עד שהבורגול רך. אם נותרים מים בקערה והבורגול כבר רך דיו - מסננים.
2. מרתיחים מים בסיר, חולטים את פרחי הברוקולי במשך 2 דקות, ומעבירים אותם מיד לקערה עם מי קרח, לעצירת הבישול. מסננים.
3. מחממים את השמן בווק או במחבת רחבה על להבה גבוהה. מטגנים־מקפיצים את הירקות לפי הסדר הבא (המטרה שהם יתרככו אך יישארו נגיסים): מטגנים את הבצל הסגול כ־2 דקות, מוסיפים את השום ומטגנים עוד כחצי דקה, מוסיפים את הג'ינג'ר ומטגנים כחצי דקה. מוסיפים את הגזרים ומטגנים עוד כדקה ואחריהם את הפטריות. מוסיפים את הברוקולי, רוטב הסויה והדבש ומערבבים כדקה. מוסיפים את הבורגול ומערבבים. מסירים מהכיריים, טועמים ומתקנים תיבול.
4. מעבירים לכלי הגשה, בוזקים בוטנים ובצל ירוק ומגישים.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

ארוחה בתבנית: ירכיים צלויות עם בורגול וירקות

הפעם מכינים את הבורגול בדרך אחרת: בתנור. כשהוא סופג את נוזלי העוף הוא נעשה רך וטעים, ומקבל גם שכבה עליונה שחומה־קריספית שמוסיפה עוד טעם ומרקם למנה.

7 צפייה בגלריה
ירכיים צלויות עם בורגול וירקות
ירכיים צלויות עם בורגול וירקות
ירכיים צלויות עם בורגול וירקות
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
המרכיבים (6-4 מנות)
  • 6-4 ירכי עוף
  • 1 כוס בורגול גס
  • 1 כפית מלח
  • 1 כרובית, מפורקת לפרחים גדולים
  • 2 בטטות חצויות או 6 מיני־בטטות שלמות
  • 2 בצלים, קלופים וחתוכים לרבעים
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים רותחים למשרה
  • 6 שיני שום, קלופות וחצויות
  • קליפה מגוררת מ־1 לימון
  • 4 כפות מיץ לימון
  • 1 כף פפריקה מעושנת
  • 1 כף סומאק
  • 1/4 כוס שמן זית
  • מלח, פלפל שחור

ההכנה
1. המשרה: מערבבים בקערה גדולה את כל מרכיביה. מוסיפים את ירכי העוף ומערבבים לציפוי אחיד. מכסים ומאחסנים במקרר שעה לפחות (עד יום).
2. מחממים את התנור ל־220 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
3. שמים בתבנית את הבורגול ואת המלח ומערבבים. מניחים מעל את הירקות.
4. מעבירים את ירכי העוף לצלחת. יוצקים מים רותחים לקערה שבה הושרה העוף ו"מנקים" את הקערה (בעזרת מרית). יוצקים את המים על הבורגול ועל הירקות. מניחים עליהם את ירכי העוף כשהעור פונה מעלה. מכסים היטב בנייר אפייה ומעליו סוגרים ברדיד אלומיניום.
3. אופים 50-45 דקות, עד שהעוף מלבין, הירקות רכים, והבורגול רך. מסירים את הכיסוי וצולים 20-15 דקות נוספות, עד שירכי העוף משחימות. מוציאים ומגישים חם.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

טבולה פרגיות

גרסה עשירה לטבולה שהופכת את הסלט לארוחה. מוסיפים לסלט הבורגול טעם וצבע עם צנוניות וגרגירי רימון (מהרימונים שנשארו מהחגים) ותוספת חמה של פרגיות מתובלות צלויות, שנכנסת לסלט רגע לפני ההגשה.

7 צפייה בגלריה
טבולה פרגיות
טבולה פרגיות
טבולה פרגיות
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (4 מנות)
לסלט
  • 1/2 כוס בורגול דק
  • 1 עגבנייה מוצקה, חתוכה לקוביות קטנות
  • אפשרות: 4 צנוניות, חתוכות לקוביות קטנות
  • אפשרות: 1/3 כוס גרגירי רימון
  • 1/2 לימון, עם הקליפה, קצוץ דק
  • 1 צרור פטרוזיליה, ללא הגבעולים, קצוץ דק
  • 1/2 צרור נענע, ללא הגבעולים, קצוץ דק
  • 3-2 בצלים ירוקים, ללא החלק הלבן, קצוצים דק
  • 1/4 כוס מיץ לימון
  • 1/4 כוס שמן זית
  • מלח, פלפל שחור

לפרגיות
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית כמון
  • 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
  • 2 שיני שום
  • מלח, פלפל שחור
  • 6-4 נתחי פרגיות (500 גרם), נקיות משומן ומעצמות

ההכנה
1. הפרגיות: מערבבים בקערה את שמן הזית ואת כל התבלינים. מוסיפים את נתחי הפרגיות ומערבבים לציפוי אחיד. מכסים ומאחסנים בבמקרר 20 דקות לפחות (עד יום).
2. בינתיים מכינים את הסלט: שמים את הבורגול בקערה, יוצקים מי ברז לכיסוי ומשרים כ־20 דקות, עד שהבורגול מתרכך. מסננים היטב ו"מועכים" כדי להיפטר מעודפי נוזלים.
3. מעבירים את הבורגול לקערה, מוסיפים את יתר מרכיבי הסלט ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
4. מחממים מחבת פסים או מחבת כבדה אחרת על להבה גבוהה. מברישים את המחבת בשמן זית. צורבים את נתחי הפרגיות 4-3 דקות מכל צד, רק עד שהן צרובות מבחוץ ולבנות מבפנים (חותכים את אחד הנתחים ובודקים). מסירים מהאש ומצננים 10-5 דקות. חותכים את הפרגיות לרצועות. מוסיפים לקערת הסלט, מערבבים קלות ומגישים.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. אם רוצים לחמם את הפרגיות לפני ההגשה, מומלץ לשמור אותן בנפרד מהסלט.

סלט אסייתי של בורגול חם עם ירקות מוקפצים

מי אמר שהבורגול חייב להישאר באגף הים תיכוני? אפשר להכין גם מוקפץ עם בורגול במקום נודלס. מכיוון שטעמו של הבורגול ניטרלי, הוא יספוג את הטעמים האסייתיים ויגוון את המנה הקלאסית בקלות.

7 צפייה בגלריה
סלט אסייתי של בורגול חם עם ירקות מוקפצים
סלט אסייתי של בורגול חם עם ירקות מוקפצים
סלט אסייתי של בורגול חם עם ירקות מוקפצים
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (4 מנות)
  • 1/2 כוס בורגול בינוני
  • 1 כוס מים רותחים
  • מלח, פלפל שחור
  • 1 ברוקולי, מפורק לפרחים
  • 2 כפות שמן
  • 1 בצל סגול, קלוף וחתוך לפלחים
  • 4 שיני שום, קלופות ופרוסות
  • 2 כפיות שורש ג'ינג'ר קצוץ
  • 2 גזרים קלופים, חתוכים לגפרורים
  • 1 סלסילת פטריות שמפיניון או פורטובלו, חתוכות לרבעים
  • 5 כפות רוטב סויה
  • 1 כפית דבש
להגשה
  • חופן בוטנים קלויים, קצוצים
  • 1 בצל ירוק, ללא החלק הלבן, קצוץ

ההכנה
1. שמים בקערה את הבורגול, יוצקים את כוס המים הרותחים ומוסיפים מלח ופלפל. מכסים את הקערה היטב ומניחים ל־20 דקות, עד שהבורגול רך. אם נותרים מים בקערה והבורגול כבר רך דיו - מסננים.
2. מרתיחים מים בסיר, חולטים את פרחי הברוקולי במשך 2 דקות, ומעבירים אותם מיד לקערה עם מי קרח, לעצירת הבישול. מסננים.
3. מחממים את השמן בווק או במחבת רחבה על להבה גבוהה. מטגנים־מקפיצים את הירקות לפי הסדר הבא (המטרה שהם יתרככו אך יישארו נגיסים): מטגנים את הבצל הסגול כ־2 דקות, מוסיפים את השום ומטגנים עוד כחצי דקה, מוסיפים את הג'ינג'ר ומטגנים כחצי דקה. מוסיפים את הגזרים ומטגנים עוד כדקה ואחריהם את הפטריות. מוסיפים את הברוקולי, רוטב הסויה והדבש ומערבבים כדקה. מוסיפים את הבורגול ומערבבים. מסירים מהכיריים, טועמים ומתקנים תיבול.
4. מעבירים לכלי הגשה, בוזקים בוטנים ובצל ירוק ומגישים.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.