בסנסקריט פירוש שמה הוא "ריח וחוזק של הסוס"

אבקת שורש אשווגנדה: מתגבור החיסוניות ועד תמיכה בתפקודי המוח – כך תשלבו אותה במטבח

במסגרת פינתנו - "למה זה טוב ומה עושים עם זה במטבח?" הנה 8 סיבות נהדרות להצטייד באבקת שורש אשווגנדה, הנחשבת לצמח מעורר תשוקה ומגביר אנרגיה, ואיך משלבים אותה בתפריט החורפי

אפרת נבון
פורסם:
אשווגנדה, או בשמה הבוטני Withania Somnifera, היא צמח עתיק יומין ברפואת הצמחים ונקראת גם ג'ינסנג הודי. כמו כל משפחת הג'ינסנגים מדובר בצמח אדפטוגני, כלומר צמח המשפר את יכולת העמידות הפיזית והמנטלית, בין השאר הודות לרכיבים שהיא מכילה שנקראים ויטנולידים. בסנסקריט פירוש שמה הוא "ריח וחוזק של הסוס". ולא בכדי, הניחוח שלה שורשי, אדמתי ועמוק, והיא נחשבת לצמח מעורר תשוקה ומגביר אנרגיה. אם טרם גיליתם אותה, הנה כמה סיבות שישכנעו אתכם להצטייד באבקה העוצמתית הזאת ולתגבר את הקערה או את המשקה החורפיים שלכם בניחוח ובאנרגיה שמתאימים לעונה הקרה.
קראו עוד:
שימו לב! רצוי לא ליטול אשווגנדה בהיריון (יש מחקרים סותרים בנושא), אך בהנקה היא בטוחה לשימוש.

8 סיבות מצוינות לתגבר את האנרגיה החורפית באשווגנדה

1. האשווגנדה תתגבר את החיסוניות
במחקרים נמצא כי צריכתה תורמת להעלאת ספירת תאי הדם הלבנים, חיילי מערכת החיסון הנלחמים במחוללי מחלות שונים. עוד נמצא כי צריכתה מסייעת לוויסות מערכת החיסון במקרים של מחלות אוטואימוניות, שבהן מערכת החיסון תוקפת תאים בריאים כי היא מזהה אותם בטעות כעוינים.
2. תתרום לאיזון רמות הסוכר בדם
במחקרים שנערכו על הצמח נמצא שנטילת תוסף אשווגנדה משפרת את הפרשת האינסולין בגוף ואת רגישות התאים אליו, כך שהוא נכנס אליהם בקלות רבה יותר.
3. תפחית את רמת הסטרס
נמצא כי נטילתה גורמת להפחתה בייצור הורמון הסטרס קורטיזול ולכן היא יכולה להועיל בהפחתת מתח ולחצים נפשיים. כמו כן מחקרים נוספים הראו שהיא מסייעת גם לבלימת אותות עצביים במוח האחראים על הגברת מתח, חרדה ולחץ, וכך מסייעת במצבים של נדודי שינה, דיכאון והפרעות חרדה שונות.
4. תילחם בדלקתיות
האשווגנדה מכילה רכיבים אנטי דלקתיים שמורידים את רמות ה־CRP - מדד בבדיקות דם המעיד על דלקתיות גלויה וסמויה בגוף.
5. תתמוך בתפקודי המוח
נמצא שנטילת התוסף מסייעת במניעה, בטיפול ואף בהידרדרות קוגניטיבית של מחלות הקשורות להרס תאים במוח כמו אלצהיימר ופרקינסון. בנוסף, השפעתה על המוח הוכחה במחקרים כמגבירה את יכולת הריכוז.
6. וגם בפריון אצל גברים
במחקרים נצפה שאצל גברים שנטלו אשווגנדה עלתה ספירת הזרע, איכותו וקצב תנועתו, ואף עלו רמות הטסטוסטרון, כך שהייתה הצלחה רבה יותר בכניסת הזוג להיריון.
7. תקל על דלקות מפרקים
הצמח נמצא כמפיג כאב במנגנונים שונים וכמסייע בהרגעת מצבי דלקת, ולכן הוא מסייע במקרים של דלקות מפרקים כמו ארטריטיס וראומטיזם.
8. תסייע במצב של תת־פעילות בלוטת התריס
נמצא כי צריכת אשווגנדה מגבירה את ייצור הורמוני בלוטת התריס (T3 ו־T4), ולכן היא עשויה לסייע במצב גבולי של תת־פעילות הבלוטה. כמו כן ניתן לצרוך אותה במקביל לנטילת אלטרוקסין או יוטירוקס.

בשייק או בשוקולטה: מה אפשר לעשות עם אשווגנדה

  • בשייקים ובסמוזיס: מוסיפים את אבקת האשווגנדה כפי שהיא, וכדאי להתחיל בהדרגה כדי להתרגל לטעמה. המינון המומלץ לכוס או למנה אישית: כ־1/2־1 כפית.
  • בקינוחים ובגלידות: אפשר להוסיף את אבקת האשווגנדה לעיסות ולתערובות של קינוחים. המינון המומלץ: 1־3 כפיות, בהתאם לטעמכם.
  • במשקאות חמים: שמים 1 כפית אשווגנדה בכוס ויוצקים מעל מים רותחים או נוזל רותח אחר (למשל חלב צמחי חם). משאירים למשך כ־10 דקות ושותים בהנאה.
  • במרקים, בממרחים או בדייסות: מוסיפים לכל מנה כ־1/2־1 כפית אבקת אשווגנדה.
טיפ: כדאי להשתמש באבקת שורש האשווגנדה, כך נשמרים כל ערכיה. רצוי לרכוש אבקה אורגנית כדי להימנע ממתכות כבדות ומחומרים מזיקים אחרים שעלולים להימצא בה.

מהסופר למטבח: 2 מתכוני בריאות עם אשווגנדה

שוקולטה מעוררת
3 צפייה בגלריה
אשווגנדה
אשווגנדה
שוקולטה מעוררת עם אשווגנדה
(צילום: shutterstock)
מה צריך (ל־3־4 מנות):
  • 2 כוסות חלב שקדים,
  • קוקוס או שיבולת שועל
  • 5 תמרי מג׳הול
  • 2 כפות אבקת קקאו
  • 2 כפיות אבקת אשווגנדה
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית תמצית וניל
  • 1 כפית חמאת שקדים טבעית
  • 1/4 כוס מים (או יותר, לפי דרגת הסמיכות הרצויה)
מה עושים: טוחנים היטב את כל הרכיבים במעבד מזון, מחממים, מוזגים לכוסות ושותים בהנאה.
דייסת שיבולת שועל מרגיעה
3 צפייה בגלריה
אשווגנדה
אשווגנדה
דייסת שיבולת שועל מרגיעה
(צילום: shutterstock)
מה צריך (ל־2 מנות):
  • 8 כפות שיבולת שועל דקה
  • 1 כוס חלב שקדים או קוקוס
  • קורט מלח הימלאיה
  • 2 כפיות אבקת אשווגנדה
  • 1 כפית קינמון
  • 1 כפית תמצית וניל טבעית
  • 1 כף זרעי צ׳יה
מה עושים:
  1. שמים בסיר קטן את שיבולת השועל עם החלב הצמחי והמלח ומרתיחים.
  2. מנמיכים את הלהבה ומבשלים תוך כדי ערבוב כ־10 דקות, עד שהדייסה מסמיכה.
  3. מכבים את האש ומוסיפים את שאר הרכיבים.
  4. מערבבים היטב ומוזגים לקערות אישיות.
אפרת נבון, נטורופתית מוסמכת, מנהלת מרכז "תרפא" לבריאות טבעית ומחברת הספר "טעים לאכול בריא"
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button