התובע הכללי בארצות הברית, ויליאם בר, אישר הלילה (בין שני לשלישי) לתובעים הפדרליים ברחבי ארצות הברית לחקור "טענות מוצקות" לאי סדרים בהצבעה בבחירות - לפני שתוצאותיהן יאושרו רשמית. ההוראה מגיעה חרף מעט מאוד ראיות להונאה כלשהי, ולאחר שהנשיא דונלד טראמפ - שמינה את בר שנחשב לבעל ברית נאמן עבורו - טען באופן עקבי וללא ביסוס כי הדמוקרטים "גנבו את הבחירות". עם זאת, בר ציין - כמו מומחי בחירות לפניו - שברוב המקרים "הונאות" בבחירות אינן נרחבות מספיק כדי לחולל שינוי בתוצאות.

6 צפייה בגלריה
וויליאם בר ודונלד טראמפ, אוקטובר 2019
וויליאם בר ודונלד טראמפ, אוקטובר 2019
"להתעלם מטענות דמיוניות". טראמפ והתובע הכללי
(צילום: AP)
6 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן הנשיא הנבחר
ג'ו ביידן הנשיא הנבחר
טראמפ הפסיד בפנסילבניה, ולא מתכוון לוותר. ביידן
(צילום: AFP)
ההודעה של בר לתובעים מגיעה ימים ספורים אחרי שרשתות הטלוויזיה הגדולות בארה"ב הכריזו על ג'ו ביידן כמנצח, לאחר שספירת הקולות במדינות המפתח העלתה כי לטראמפ אין עוד סיכוי לנצח בבחירות. במשרד המשפטים האמריקני, יש לציין, קיימת מדיניות ארוכת שנים שאוסרת על פעולות גלויות כאלה לפני שהבחירות מאושרות רשמית - והודעתו של בר תאפשר לתובעים לעקוף אותה.
אחד התובעים הבכירים ביותר במשרד המשפטים, ריצ'רד פילגר, התפטר מתפקידו במחאה על מכתבו של בר - וכתב במייל לעמיתיו כי ההחלטה התקבלה בעקבות "המדיניות החדשה והשלכותיה". לדבריו, "התובע הכללי הכריז על מדיניות חשובה, שמבטלת מדיניות בת ארבעים שנים של אי-התערבות בחקירות לזיופים בבחירות עד שהתוצאות מאושרות". פילגר, שמשמש כראש ענף פשעי בחירות, לא אמר אם יעבור לתפקיד אחר במשרד המשפטים.

במכתב לתובעים הסביר בר כי "חקירות עשויות להתנהל אם יהיו טענות ברורות ואמינות לאי סדרים שיכלו - אם הם אמיתיים - להשפיע על תוצאות הבחירות". המדינות בארה"ב צריכות לפתור את כל סכסוכי הבחירות, כולל ספירות חוזרות ועתירות בבתי משפט, עד ל-8 בדצמבר. ב-14 בדצמבר מתכנס חבר האלקטורים כדי להצביע על הנשיא הנבחר באופן רשמי בהתאם לתוצאות מכל מדינה.
בר הורה לתובעים לדחות לאחרי אישור הבחירות חקירות שנוגעות לטענות שבאופן ברור לא השפיעו על התוצאות. עם זאת, התובעים ייצטרכו לאשר פתיחה בחקירות ראשוניות, שיאפשרו לחוקרים לבחון אם יש ראיות שמצדיקות אמצעי חקירה נוספים. הוא לא הזכיר במכתבו מקרים ספציפיים של הונאה.
6 צפייה בגלריה
ה סנאטור מיץ' מקונל מנהיג ה רפובליקנים ב סנאט ארה"ב
ה סנאטור מיץ' מקונל מנהיג ה רפובליקנים ב סנאט ארה"ב
תמך במאבקו של טראמפ - ונפגש עם בר בגבעת הקפיטול. מקונל
(צילום: רויטרס)
6 צפייה בגלריה
בקבוקון חיסון נגד קורונה של חברת פייזר מזרק
בקבוקון חיסון נגד קורונה של חברת פייזר מזרק
"ה-FDA לא רצה שאנצח בבחירות". בקבוקון החיסון של חברת פייזר
(צילום: רויטרס)
לדבריו, "חובה לטפל בטענות אמינות ביעילות, אך חובה גם לנהוג בזהירות נאותה ולשמור על המחויבות המוחלטת של משרד המשפטים להוגנות, ניטרליות וא-מפלגתיות". הוא גם הפציר בתובעים שלא להתייחס לטענות "דמיוניות או מופרכות".
בקמפיין ביידן האשימו את בר בכך שהוא מתדלק את טענותיו הלא-מבוססות של טראמפ, ואמרו כי "אלה סוג הטענות שהנשיא ועורכי דינו טוענים ללא הצלחה מדי יום, בזמן שתביעותיהם נזרקות מכל בתי המשפט".
בר, שנחשב לבעל ברית נאמן של טראמפ, סייע להדהד את טענותיו של הנשיא לפני הבחירות ותקף את ההצבעות בדואר בטענה שהן מועדות לפורענות - למרות שמחקרים רבים מראים אחרת. ככלל, מדיניות משרד המשפטים היא "לא לערוך חקירות גלויות, כולל של מצביעים בודדים, עד לאחר אישור תוצאות הבחירות שלכאורה הושפעו מההונאה".

ביום שני אחר הצהריים שהה בר במשרדו של מנהיג הרוב בסנאט, מיץ' מקונל, וסירב לענות לשאלות הכתבים בצאתו. עוד לפני כן תמך מקונל בטראמפ ואמר כי זו זכותו המלאה לבחון את החשד לאי סדרים בהליך ההצבעה ולשקול צעדים משפטיים.
ביידן, נזכיר, מחזיק בהובלה ניכרת במדינות מפתח רבות, ואין כל אינדיקציה לכך שהקולות בהן נספרו שלא כחוק. למעשה, פקידי הבחירות משני צדדי המפה הפוליטית הצהירו בפומבי שהבחירות עברו בשלום, אם כי היו אירועים קטנים שאופייניים לכל מערכת בחירות - כמו מכונות הצבעה שהתקלקלו והצבעות ספורות שהלכו לאיבוד.
טראמפ לא הודה עד כה בהפסדו, וממשיך לטעון לקנוניה נרחבת של הדמוקרטים ואחרים נגדו. הוא הציג ראיות קלושות לכך, ואתמול אפילו רשת פוקס ניוז - שמזוהה עם הרפובליקנים - קטעה את שידור התדרוך של דוברת הבית הלבן, לאחר שזו טענה כי קולות חוקיים של הרפובליקנים נפסלו ושקולות לא חוקיים נספרו.

המאבק המשפטי נמשך

בינתיים, הנשיא היוצא לא בוחל בטענות קונספירטיביות ולא מבוססות כדי לטעון לבחירות לא הוגנות, ובין היתר התייחס לניסוי המוצלח של חברת פייזר בחיסון לקורונה - שהקפיץ אתמול את הבורסות ברחבי העולם. לטענתו, "הדמוקרטים ומינהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) לא רצו שאקבל חיסון מנצח לפני הבחירות, ולכן ההודעה על הצלחה בניסוי יצאה כמה ימים לאחר מכן - כמו שאמרתי לאורך כל הזמן!". הוא הוסיף: "אם ביידן היה נשיא, לא היה חיסון גם עוד ארבע שנים, וה-FDA גם לא היה מאשר אותו בכזו מהירות. הביורוקרטיה הייתה הורסת מיליוני חיים!".
6 צפייה בגלריה
סופרים קולות בפנסילבניה
סופרים קולות בפנסילבניה
"מערכת דו-שכבתית". ספירת הקולות בפנסילבניה
(צילום: AP)
בתוך כך, קמפיין טראמפ ביקש להוציא צו חירום נגד הזכייה של ביידן ב-20 האלקטורים של מדינת פנסילבניה, בטענה שמערכת ההצבעה בדואר במדינה "חסרת כל זכר לשקיפות ואימות נתונים, שהיו קיימים בהצבעה בקלפיות הרגילות". פנסילבניה, נזכיר, היא אחת ממדינות המפתח שהעניקו לביידן את הנשיאות - וטראמפ מבקש למנוע את ההכרזה הרשמית על כך.
בתביעה שהגיש טוען טראמפ כי פנסילבניה הפרה את חוקת ארה"ב בכך שיצרה "מערכת הצבעה דו-שכבתית ובלתי חוקית", שבה הצבעה בקלפי הייתה כפופה לפיקוח רב יותר מאשר הצבעה בדואר.
נכון לעכשיו טראמפ הוא המועמד לנשיאות הראשון מאז 1896 שאינו מוסר הצהרה שבה הוא מכיר בהפסדו. המסורת הזו נמשכה אפילו במערכות בחירות מכוערות ביותר, כמו זו שבה הפסידה הילרי קלינטון לטראמפ לפני ארבע שנים. טראמפ כבר הצהיר כי "הבחירות האלה רחוקות מלהיגמר", ומלבד התביעה בפנסילבניה הוא דורש גם ספירת קולות מחודשת בג'ורג'יה ובוויסקונסין. עם זאת, בשתי מדינות אלו מדובר בפער של יותר מאלפי קולות, וספירה חוזרת מעבירה לרוב רק כמה מאות של קולות לכאן או לכאן.
6 צפייה בגלריה
תומכים של ג'ו ביידן ב פילדלפיה פנסילבניה בחירות ארה"ב
תומכים של ג'ו ביידן ב פילדלפיה פנסילבניה בחירות ארה"ב
תומכי ביידן מפגינים נגד טראמפ בפנסילבניה
(צילום: AFP)
עם תחילת הספירה פתח הנשיא היוצא פער ניכר על ביידן במדינות רבות. כעת הוא טוען - בצעד שרבים חזו חודשים לפני הבחירות – כי אובדן היתרון שלו נובע מזיוף קולות. בפועל, אובדן היתרון הזה נובע ברובו מכך שתחילה נספרו קולות מהקלפיות שנפתחו ביום הבחירות, שם הצביעו יותר רפובליקנים, ורק אחר כך נספרו הקולות שהגיעו מההצבעה המוקדמת בדואר, שאותה העדיפו הרבה יותר דמוקרטים בגלל החשש מהקורונה. דפוסי ההצבעה של שני המחנות היו ידועים מראש.
אנשיו של טראמפ מקדמים בימים האחרונים מסר שלפיו לא אלו כלי התקשורת שמכריזים על המנצח בבחירות – אף שטראמפ עצמו נהנה מהכרזה שכזו לפני ארבע שנים – אלא מערכת בתי המשפט, שתכריע בנוגע לטענות שמעלה הקמפיין. מומחים בארה"ב מבהירים שהסיכוי שהעתירות שהגישו אנשי טראמפ יצליחו להביא לשינוי של עשרות אלפי קולות בכמה מדינות מפתח שונות, באופן שיהפוך את זהות המנצח, הוא קלוש אם לא אפסי.