שעת צהריים. חבורה של 30 עובדים זרים מתאילנד, שחלקה כבר מנוסה בהתמודדות עם אזעקת צבע אדום, יוצאת להפסקה מהעבודה בבית האריזה במושב אוהד במועצה האזורית אשכול. בשעה 14:00 בדיוק נשמעה ההתרעה שמשמעותה כניסה למרחב מוגן בתוך 15 שניות. העובדים סיפרו כי כלל לא שמעו את האזעקה, חלקם נותרו בחצר ואחרים שהו במתחם המגורים שספג פגיעה ישירה של רקטה. התוצאה המרה: שני הרוגים ותשעה פצועים, בהם אחד באורח קשה.
רונן כהן, חקלאי שמעסיק את הנפגעים, הביע טענות קשות בעקבות הטרגדיה. "הגיע הזמן שהמדינה תתחיל להתעורר ותדאג לעוד מיגון לעובדים. יש להם שתי מיגוניות ליד בית האריזה אבל זה לא מספיק, הם חסרי אונים. אתה מחזיק קבוצה של עובדים ומבקש עוד מיגוניות, וכל הזמן אומרים לך 'אתה לא בתקן, אתה לא בתקן'. אז בכוח אתה מצליח לשים פה אחד ופה אחד, אבל זה לא מספיק".
כהן אמר עוד: "חשוב מאוד שהמדינה תתחיל להתייחס לעובדים האלה כמו לאנשים. חלק מהם עובדים אצלי איזה שנתיים-שלוש. הפצועים ששוחררו מבית החולים מטופלים. לקחו אותם למגורים חדשים, הכול כמו שצריך. דואגים להם לאוכל, דואגים להם לשתייה ולכל מה שהם צריכים. אנחנו לפחות מתייחסים לעובדים, לא כמו שהמדינה מתייחסת אליהם".
תשעת הפצועים בתקרית החמורה פונו לקבלת טיפול בבית החולים סורוקה בבאר שבע. אחד מהם, שמצבו מוגדר קשה, סובל מפציעה ברגלו. הוא נותח על ידי מומחים בטראומה אורתופדית ומומחי כלי דם. פצוע נוסף שמצבו בינוני סובל מחבלה בגפיים ומאושפז במחלקה הכירורגית. שאר הנפגעים, שמצבם הוגדר קל, שוחררו מבית החולים.
"רק עכשיו התחלנו להבין מה קרה פה", סיפר ל-ynet סומק, אחד העובדים הזרים שנפצע קל. "אני בהלם ממה שקרה. פתאום שמענו שריקה ואז היה פיצוץ. אחד מהעובדים שלא הכרתי נהרג וזה מעציב אותי מאוד".
"רק הסבירו לנו מה לעשות כשיש אזעקה"
צ'יטה, עובד אחר שאף הוא נפצע קל, התקשר מחדר המיון למשפחתו בתאילנד כדי לעדכן על המקרה. "אני עדיין בשוק ומפחד ממה שקרה. פחדתי גם לפני, אבל עכשיו אני עוד יותר מפחד", סיפר צ'יטה. "היינו בהפסקת צהריים ופתאום שמענו את הרעש של כיפת ברזל. היה בום גדול, לא הספקתי להגיע למיגונית אבל למזלי רק נפצעתי".
הוא הוסיף: "בחיים לא חשבתי שאפצע בסכסוך שלכם. אני פה חמישה חודשים והיה בהם שקט יחסי. כשהכול החל בשבוע שעבר דיברנו וכולנו אמרנו שאנחנו מפחדים, אבל גם פחדנו לפנות למעסיק שלנו ולספר לו. אז המשכנו כרגיל ורק הסבירו לנו מה צריך לעשות במקרה של אזעקה. עכשיו בבית מבקשים ממני שאחזור כמה שיותר מהר, והאמת היא שזה מה שאני רוצה לעשות".
המושב אוהד נמצא במרחק של יותר משבעה קילומטרים מגבול רצועת עזה. גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול, אמר בהתייחסו לפגיעה במגורי העובדים: "אנחנו בתוך אירוע קשה עם נפגעים כתוצאה מהפגיעה הישירה. הנפילה הייתה ביישוב ללא מיגון, שלא נכלל בתוכנית המיגון המדינית ואת התוצאה הקשה קיבלנו היום.
"המציאות טפחה על פנינו בצורה קשה ואנו שבים, זועקים ודורשים מהממשלה לפעול ללא דיחוי למגן את כל יישובי המועצה שנתונה תחת ירי בלתי פוסק", הוסיף ירקוני, שבעצמו נפצע מפצצת מרגמה ברגעי הסיום של מבצע צוק איתן ב-2014.
לאורך כל ימי הלחימה במבצע "שומר החומות" ספגו היישובים בתחומי מועצה האזורית אשכול ירי של מאות פצצות מרגמה ורקטות.