ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבריאות יולי אדלשטיין, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי ופרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזור קיימו היום (ראשון) מסיבת עיתונאים במרכז השליטה של הקורונה בבית החולים שיבא. פרופ' גמזו רמז להקלה אפשרית על המסעדות, אך הוסיף כי "לא נהיה פזיזים בהסרת ההגבלות".
5 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו ורוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
בנימין נתניהו ורוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
בנימין נתניהו ורוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
(צילום: טל שחר)
נתניהו קרא פעם נוספת להעביר תקציב חד-שנתי. בהתייחס למשבר הכלכלי, אמר נתניהו כי "בהשוואה בינלאומית, הרושם שלי הוא שמצבנו לא הכי גרוע בלשון המעטה". אדלשטיין טען: "בימים האחרונים ברור שהצלחנו לעצור את הנגיף - אבל זה לא מספיק".


5 צפייה בגלריה
רוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
רוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
פנה למגזר החרדי והערבי. פרופ' גמזו
(צילום: לע"מ)
נתניהו התייחס למענקים שחלקם נכנסו היום לחשבונות הבנק, ולאחר מכן דיבר על התמודדות הממשלה עם המשבר. "ביקשתי מהמשרדים להביא לי תוכניות ארוכות-טווח כדי שנוכל להבטיח את המעבר המוצלח של הקורונה", אמר. "אנחנו בודקים אופציות גם על חיסונים. הסימנים כרגע נראים מעודדים, אבל מוקדם מדי להגיד. אם יהיו חיסונים, אני רוצה שישראל תהיה נגישות לחיסונים הללו. ראשונים לקבל אותם יהיו הצוותים הרפואיים והקבוצות בסיכון, ואחר כך כלל האוכלוסייה".
5 צפייה בגלריה
יולי אדלשטיין במשל"ט הקורונה בשיבא
יולי אדלשטיין במשל"ט הקורונה בשיבא
"במאמץ משותף נקטע את ההתפשטות". אדלשטיין
(צילום: לע"מ)
על סוגיית התקציב שמאיימת להפיל את הממשלה אמר נתניהו: "כדי להתגבר על המשבר הכלכלי צריך להזרים עכשיו, לטווח מיידי, כסף לתקציב של שלושה חודשים. אנחנו לא יודעים איך תיראה התמונה הכלכלית בטווח ארוך יותר. צריך להעביר תקציב מהר ולהזרים כסף לכלכלה, ובהמשך יהיה תקציב לשנה שתבוא. אין שום סיבה שהדבר הזה לא יתבצע, לא צריך להתנות את העברת התקציב בשיקולים פוליטיים".
נתניהו, נזכיר, התחייב בהסכם עם כחול לבן להעביר תקציב דו-שנתי - ובהסכם נקבע שרק אי מעבר תקציב יכול להפיל את הממשלה ללא חילוף של ראשיה. העברת תקציב חד-שנתי, בניגוד לעמדת בכירי האוצר, תאפשר לנתניהו להפיל את הממשלה מבלי להתחלף - על-ידי הפלת התקציב הבא. עם זאת, נתניהו טען שאין בכוונתו להוביל לבחירות: "הממשלה לא צריכה ליפול. אפשר להעביר תקציב גם מחר, לא צריך בחירות".

על המשבר הכלכלי והאבטלה אמר נתניהו: "אנחנו עושים שורה של צעדים כלכליים, שלכולם משמעות אחת - להניע את גלגלי הכלכלה. אנחנו צריכים לייצר צמיחה וביקוש לשירותים. השלב הבא הוא איך לתמרץ צמיחה ותעסוקה תוך כדי קורונה. זה לא דבר מובן מאליו, אבל יש הרבה תחומים שיכולים להיפתח בקורונה בישראל. בהשוואה בינלאומית, הרושם שלי הוא שאנחנו לא נמצאים במקום הכי גרוע, בלשון המעטה".

פרופ' גמזו רמז להקלות על המסעדות

אדלשטיין התייחס לנתונים מהימים האחרונים ואמר כי "ברור שהצלחנו לעצור את הנגיף, אבל זה לא מספיק". לדבריו, "הוכחנו שכאשר יש עבודת צוות טובה וסיוע, אפשר להגיע להישגים בשטח. המספרים עדיין גבוהים, ואנחנו צריכים להמשיך לעשות מאמץ. זה תלוי בשיתוף הפעולה של כולנו. אם נעשה את המאמץ ביחד, לא רק נעצור את ההתפשטות - אלא גם נוריד את המספרים ונקטע את התפשטות המחלה".
5 צפייה בגלריה
רוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
רוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
"מבינים את המצוקה הכלכלית". פרופ' גמזו לצד נתניהו
(צילום: לע"מ)
אדלשטיין התייחס גם לחורף ולחששות מפני גל קורונה לצד גל של שפעת: "קיימנו כמה דיונים על כך. יש לנו 3 מיליון חיסונים נגד שפעת, ואנחנו ממשיכים לחפש חיסונים נוספים. יהיה תעדוף ברור של מי יקבל את החיסון, בתקווה שכל מי שירצה יקבל. אנחנו גם בוחנים בדיקות מהירות של קורונה, כדי שכל אחד עם תסמינים יוכל לקבל תשובה מיד. ואציין שמסכה ומרחק מקטינים את הסיכוי להידבק בשפעת, לא רק בקורונה".
פרופ' גמזו התייחס לשינויים שהוביל בימים האחרונים, בהם העברת סמכויות למשרד הביטחון ולצה"ל, ואמר כי "הצבא עושה את העבודה שלו בכל היבט, כולל כניסה לתהליך הסברה מקיף יותר ולהבנה של מה שקורה במגזר החרדי והערבי. אנחנו קרובים למצב שהתחלואה תרד. אנחנו נמצאים עדיין בקו אפס יציב, ההורדה היא קריטית בכל המגזרים".
פרופ' גמזו פנה למגזר החרדי והערבי: "בתקופה הזו, שנקראת בין הזמנים, חשוב לשמור על הכללים ולהמשיך להוריד את התחלואה. זה תלוי במשמעת של כולנו, בשיתוף פעולה, בראשי הרשויות ובמנהיגי המגזרים. אנחנו רוצים להגיע לימים הנוראיים כשישראל תעבור לירוק".
על האפשרות של הגבלות נוספות אמר כי "אסור לנו להיות פזיזים", אך רמז לאחר מכן להקלות אפשריות על המסעדות: "אנחנו מבינים את המצוקה הכלכלית והקושי, ויודעים שזה לא יכול להימשך לאורך זמן. אנחנו רוצים ליצור אכיפה נכונה, ושהכללים יהיו ברורים הפעם. יהיה לנו קל יותר להוריד מגבלות כשהגרף יתחיל לרדת. מחר נביא לקבינט הקורונה את המסגרת הקיימת, ונדון על העתיד. אפשר לדון למשל מה קורה עם מסעדה גדולה מאוד שיש בה מקום".
ההנחיות כעת, נזכיר, מאפשרות למסעדה לארח עד 20 סועדים בפנים ו-30 סועדים בחוץ, תוך הקפדה על מרווחים בין השולחנות.
לפי נתוני משרד הבריאות, אתמול אובחנו 625 חולי קורונה בישראל - אך מספר הבדיקות היה נמוך משמעותית לעומת ימים קודמים ועמד על 7,739. נכון להבוקר יש בישראל 26,153 חולי קורונה פעילים, מתוך 72,315 שנדבקו עד כה. מצבם של 340 מהחולים הפעילים מוגדר קשה, ו-96 מהם מונשמים. 531 נפטרו מפרוץ המגפה.
5 צפייה בגלריה
מסיבת עיתונאים
מסיבת עיתונאים
פרופ' גמזו, נתניהו, אדלשטיין ופרופ' לוי, ארכיון
(צילום: לע"מ)
בסוף השבוע האחרון פורסם במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" ריאיון עם פרופ' גמזו, שבמהלכו ביקר את הסטודנטים לרפואה שמתחקרים חולי קורונה חדשים בטלפונים הפרטיים שלהם, ומנסים לשרטט את המסלול שעברו. לאחר שאחת מהסטודנטים סיפרה לו שביצעה 13 חקירות מהבוקר, גמזו כעס: "שמונה שעות והצלחת לנהל 13 חקירות לא-מפוצחות?".
לאחר מכן, בתום הביקור, הוא נראה זועם. "פקקטה, עם הטלפונים הפרטיים שלהם!", אמר. "איך אתה יכול לשלוט ככה במשהו? זה מוקד שיחות? איפה זמני ההמתנה? איפה יכולת בקרת השליטה? אלה קוטעי השרשראות?! הם רחוקים שנות אור ממה שהם אמורים לעשות. אני מבטיח לך שסדצקי לא ביקרה כאן בחיים שלה".
במסגרת התוכנית החדשה למאבק בקורונה, פרופ' גמזו מקים מפקדה שתפעל תחת פיקוד העורף - שבה צפויות להיערך החקירות האפידמיולוגיות, במקביל לחקירות ברשויות המקומיות. על המהלך אמונים גמזו וסגן הרמטכ"ל, אלוף אייל זמיר, ואותו יזם שר הביטחון בני גנץ.