פוליטיקאים רבים בארה"ב וברחבי העולם לא נותרו אדישים לדבריו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במסיבת העיתונאים שערך הלילה (בין שלישי לרביעי) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן, שבמסגרתם אמר בין היתר כי הוא מעוניין שארצות הברית תיקח בעלות על רצועת עזה - ואף לא פסל אפשרות של חיילים אמריקנים על הקרקע.
תוכנית טראמפ: "ארה"ב תשתלט על הרצועה"
(צילום: רויטרס)
הנציגה הדמוקרטית ממישיגן בבית הנבחרים בארה"ב, הפלסטינית-אמריקנית רשידה טאליב, אמרה בתגובה לתוכניתו של טראמפ כי "הפלסטינים לא הולכים לשום מקום". לדבריה, "הנשיא הזה יכול רק לפלוט את השטויות הקנאיות שלו בגלל תמיכה דו-מפלגתית בקונגרס ברצח עם ובטיהור אתני. זה הזמן שעמיתיי שתומכים בפתרון שתי המדינות ידברו בקול".
גם הסנאטור הדמוקרטי כריס ואן הולן ממרילנד הגיב, ותקף את טראמפ: "הצעתו להוציא שני מיליון פלסטינים מחוץ לעזה ולקחת עליה 'בעלות' בכוח, אם יהיה בכך צורך, היא למעשה טיהור אתני בשם אחר". לדבריו, "ההצהרה הזו תעניק נשק לאיראן וליריבים אחרים שלנו, ותערער את שותפותינו הערביות באזור. ההצהרה שוללת עשרות שנים של תמיכה דו-מפלגתית בפתרון שתי המדינות. הקונגרס חייב לעמוד מול התוכנית המסוכנת והנמהרת הזו".
תוכנית טראמפ - והתגובות:
הסנאטור הדמוקרטי כריס מרפי מקונטיקט אמר על הנשיא האמריקני כי "הוא לגמרי איבד את זה", והוסיף: "פלישה אמריקנית לעזה תוביל לטבח באלפי חיילים אמריקנים ועשרות שנים של מלחמה במזרח התיכון. זה כמו בדיחה גרועה וחולנית".
ג'ייק אוקינקלוס, חבר קונגרס אמריקני מטעם מדינת מסצ'וסטס, אמר כי הצעתו של טראמפ היא "פזיזה ובלתי סבירה", וציין כי עלולה לבטל את שלב ב' בהסכם הפסקת האש בין ישראל לחמאס. "עלינו להסתכל על מניעיו של טראמפ", הוסיף, "כמו תמיד, כשטראמפ מציע מדיניות כלשהי, יש לכך קשר נפוטיסטי שמשרת את עצמו". על טראמפ וחתנו ג'ארד קושנר אמר כי "הם רוצים להפוך את עזה לאתר נופש".
בכיר חמאס סאמי אבו זוהרי אמר כי הקריאה לעזתים לעזוב את הרצועה היא "גירוש שלהם מאדמתם", והוסיף כי "אנחנו רואים בהן (התוכניות) מתכון ליצירת כאוס ומתיחות באזור מאחר שתושבי עזה לא יאפשרו לתוכניות כאלה לעבור".
במהלך הלילה תקפה סעודיה בחריפות את תוכנית טראמפ להעברת כל תושבי הרצועה למדינות אחרות, ולבעלות אמריקנית על הרצועה. "אנחנו דוחים כל ניסיון להעביר את הפלסטינים מאדמתם", מסרו והדגישו: "העמדה שלנו לגבי הפלסטינים אינה נתונה למשא ומתן".
גם ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי הגיב, ומסר כי "עמדתה של אוסטרליה היא כפי שהייתה הבוקר (לפני מסיבת העיתונאים), וכפי שהייתה בשנה שעברה - ממשלת אוסטרליה תומכת בפתרון שתי המדינות".
3 צפייה בגלריה


"הזמן לשנות את המזרח התיכון". נתניהו וטראמפ במסיבת העיתונאים
(צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
מנגד, יו"ר בית הנבחרים, הרפובליקני מייק ג'ונסון, תמך בנשיא האמריקני ואמר כי "ארה"ב עומדת איתן לצד ישראל ואנשי המזרח התיכון, שלא חוו שלום במשך הרבה, הרבה שנים. אלימות ושנאה לא חייבות להגדיר את עתידו של האזור". עוד אמר ג'ונסון כי "היום, הנשיא טראמפ נקט בפעולה נועזת בתקווה להשיג שלום מתמשך בעזה. אנחנו מקווים שזה יביא את היציבות והביטחון הנחוצים לאזור".
גם הסנאטור הרפובליקני ריק סקוט הביע תמיכה בתוכניתו של הנשיא האמריקני. "הטרוריסטים של חמאס רצחו תינוקות ושרפו אנשים בחיים. הם מפלצות רעות", הדגיש. "תודה לאל שסוף-סוף יש לנו נשיא שמחויב לעמוד לצד ישראל ולעבוד עם נתניהו על איך לתמוך במאמציו להוציא את הטרוריסטים האלה מחוץ לעזה ולהחזיר את החטופים הביתה".
הסנאטור הרפובליקני טומי טוברוויל מאלבמה הביע אף הוא תמיכה בטראמפ, וציין כי "הנשיא טראמפ נלחם למען שלום היסטורי ומתמשך", וחבר בית הנבחרים צ'אק פליישמן הרפובליקני הוסיף: "הכוח, המנהיגות והחזון האמריקניים חזרו למדיניות החוץ שלנו תחת הנשיא טראמפ". גם ברנדון גיל, חבר בית הנבחרים מטקסס, הגיב לתוכנית: "הנשיא טראמפ מביא שלום למזרח התיכון, כפי שהוא הבטיח. הבטחות קוימו".
חברת בית הנבחרים מרג'ורי טיילור גרין ממדינת ג'ורג'יה הוסיפה כי "תחת הנשיא טראמפ, אמריקה תהיה מגדלור של שלום עבור העולם. זה הזמן לשנות את המזרח התיכון ולחתור לסיים מלחמה מיותרת, וככה בדיוק עושים את זה".
כבר בפתח פגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו הדהים נשיא ארה"ב כשאמר כי תוכניתו היא לפנות את כל העזתים מהרצועה, ולתמיד. במסיבת העיתונאים, שהתרחשה בהמשך ולאחר שנועד עם נתניהו ללא מצלמות, הוסיף כאמור טראמפ: "נשתלט על עזה, נשטח אותה. נפנה פצצות ובתים הרוסים, זה רעיון נהדר". הוא אף לא שלל שליחת חיילים אמריקנים: "נעשה כל מה שצריך", ונתניהו הביע תמיכה וכינה זאת "רעיון מקורי". במהלך ההצהרה טראמפ חזר על כוונתו להשלים את עסקת החטופים כולה, ואיים על חמאס: "אם לא ישוחררו כל החטופים, נהיה אלימים יותר".