נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים ושופט בית המשפט העליון לשעבר דוד חשין תקף היום (ראשון) את מהפכה המשפטית שמובילה הקואליציה. "אני מסתייג ממנה כמעט לחלוטין ובכלל מרפורמות בחוקי היסוד. הגיע הזמן לכונן חוקה בישראל, מבחינתי התוכנית מספיק גרועה כדי שאכנס לפרטים שהם פחות גרועים", הוא אמר בריאיון לאולפן ynet.
המהפכה המשפטית כוללת בין היתר את שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים, ביטול עילת הסבירות והגבלת היכולת של בית המשפט העליון לפסול חוקים שעברו ברוב של 61 חברי כנסת. בנוסף, הקואליציה מקדמת את "חוק היועמ"שים" הקובע כי עמדת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה לא תהיה מעתה מחייבת, וראש הממשלה והשרים לא יצטרכו לכבד חוות דעת משפטיות.
3 צפייה בגלריה
דוד חשין
דוד חשין
"אי אפשר לזרוק את בעיית הייצוג רק על בית המשפט העליון". חשין
(צילום: צילום: אלכס גמבורג)
3 צפייה בגלריה
הנשיאה אסתר חיות בראש הרכב בית המשפט העליון
הנשיאה אסתר חיות בראש הרכב בית המשפט העליון
שופטי העליון
(צילום: עמית שאבי)
"הייתי מבטל את פסקת ההתגברות. היא לא קיימת בכל העולם, למעט בקנדה ובפינלנד", הוא הסביר. "בקנדה יש אכן פסקת התגברות, אבל היא לא עוסקת בפגיעה בזכויות יסוד של האזרח אלא ביחסים שבין הפרובינציה קוויבק לממשלה. נושא הפיכת משרות היועצים המשפטיים למשרות אמון - הם יהפכו למשרתים של אדונם, לזה אני מתנגד בתוקף. גם מינוי שופטים בידי פוליטיקאים בלבד לא ראוי בעיניי".
הוא הוסיף כי "יש משהו בטענה" לנפוטיזם, כששופטים ממנים את עצמם ואת קרוביהם, "אבל בהתייחסות יותר לעבר". לדבריו, "השופט אלרון לא מונה כך, גם לא השופט שטיין. הייצוג היא בעיה של המערכת כולה. זו המערכת, אי אפשר לזרוק את הבעיה הזו רק על בית המשפט העליון, כאילו לכנסת ולנציגי הממשלה אין חלק בזה".
על השלכות הרפורמה המשפטית, אמר חשין כי "יחל מאבק בין בית המשפט העליון לכנסת ואולי גם הממשלה. מה יקרה אם יעברו חוקי יסוד שבית המשפט העליון סבור שהם לא חוקתיים, והוא יפסול אותם? מה תעשה הכנסת? ישתמשו בפסקת ההתגברות. מה יעשו האזרחים? יגישו עתירות. יהיה 'פינג-פונג' לא סימפטי בין הרשויות. הדרך היחידה להתמודד איתו היא לחשוב איך פותרים את העניין בהסכמה".
3 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה ברחוב קפלן בתל אביב
הפגנת מחאה ברחוב קפלן בתל אביב
"העם לא מקבל את זה". ההפגנה ברחוב קפלן בתל אביב, אתמול
חשין נשאל אם הוא מעודד מהפגנות הענק בשבתות האחרונים נגד הרפורמה. כ-100 אלף בני אדם הפגינו אתמול ברחוב קפלן בתל אביב ומיד אחר כך יצאו אלפים לצעדות ברחובות העיר. אלפים מחו גם בכיכר הבימה בתל אביב, בחיפה, בבאר שבע, בהרצליה ובירושלים.
"זה לא שאלה של מעודד, אני רואה שהעם לא מקבל את זה", הוא אמר. "היו שני מיליון אזרחים שהצביעו לימין, אני מכבד את זה, אבל חלק גדול מהעם לא מקבל את הרפורמה. זכות העם להפגין היא זכות יסוד דמוקרטית".