נקודת שיא בפרשת ניב לובטון, לוחם גבעתי ששם קץ לחייו לאחר שגויס לשמש כמקור של מצ"ח: בית המשפט הצבאי צפוי להכריע מחר (שלישי) אם לקבל את הסדר הטיעון בין הפרקליטות הצבאית לבין שני רכזי המודיעין של מצ"ח שהועמדו לדין בפרשה. אם ההסדר יאושר, השניים יקבלו עונש קל של שלושה חודשי מאסר בפועל, שיומרו בעבודות צבאיות.
בכך תבוא לקיצה, בקול ענות חלושה, הפרשה שטלטלה את צה"ל, עימתה בין הרמטכ"ל לבג"ץ וחשפה את התנהלותן הרשלנית של כל רשויות האכיפה הצבאיות. הסדר הטיעון, המקל בלשון המעטה, נחתם מעל ראשה של משפחת לובטון, שהתנגדה לו נחרצות אך לא הצליחה למנוע אותו.
3 צפייה בגלריה
ניב לובטון
ניב לובטון
ניב גויס כמקור של מצ"ח על ידי שני חיילים שאיימו ולחצו עליו, הוא הביע סימני מצוקה ואיים להתאבד אך הם לא מנעו זאת
3 צפייה בגלריה
ערן ומיכל לובטון
ערן ומיכל לובטון
"לשופטים תהיה הזדמנות לטמון זרעים של תקווה באשר לערכים עליהם יגנו". ערן ומיכל לובטון
(צילום: אלעד גרשגורן)
"התנהלות הפרקליטות הצבאית מרגע האסון, לאורך הדרך ועד סופה, כפי שבאה לידי ביטוי בהסדר הטיעון, מקלה על הרכזים וחמור מכך – חוטאת למסר היקר מכל בדבר חשיבותם של ערכי כבוד האדם וערך חייו", אומרת מיכל, אמו של ניב. "בני לא נפל בצבא, הוא הופל על ידי הרכזים ומפקדם. כל מי שניסה להסתיר ולקבור איתו את האמת לגבי נסיבות מותו, קובר איתו את כאבנו, וקובר את האמון והתקווה האמיתית לשינוי".
הוריו של ניב, מיכל וערן, הוסיפו כי "נאמר כבר הכל. האמת ערומה וזועקת, אך קולה לא נשמע. ב-11 בינואר 2019 ניב שלנו נמצא ללא רוח חיים והותיר את כל מי שהכירו מהבית ומהצבא מוכה. רוחו וערכיו חיים בנו. מאז, לאורך כל מאבקינו לאמת ולתיקון נותרנו ריקים מאמון כי מערכות החוק והצדק כלל לא עשו הכל כדי לשמור על ניב". לדבריהם, "מחר תהיה לשופטי בית המשפט הזדמנות אחרונה לטמון בהחלטתם זרעים של תקווה באשר לערכים עליהם יגנו. אנחנו מקווים שהשופטים יבחרו לשמור על האמת והיושרה על כבוד האדם וערך חיי אדם בראש – הלכה למעשה. אנחנו תקווה שיש עוד תקנה".
לפני ארבע וחצי שנים, גויס רב"ט לובטון, לוחם וחייל מצטיין, לשמש כמקור מודיעיני של מצ"ח בידי שני חיילים ששירתו ביחידתו של רס"ן גלעד פרנקן, מפקד בסיס מצ"ח בבאר שבע. השניים הפעילו על לובטון לחצים ואיימו כי יפגעו בחברו הקרוב אם לא ישתף עימם פעולה. זמן קצר לאחר מכן הביע בפניהם לובטון סימני מצוקה ברורים ואף איים להתאבד, אך שני הרכזים לא עשו דבר כדי למנוע זאת. כשאחד מהם כתב לשני "אחי, הוא לא יהיה מקור. הוא שוקל להתאבד", השיב לו חברו: "הכל טוב, שיזדיין אז".
3 צפייה בגלריה
רב סרן גלעד פרנקן
רב סרן גלעד פרנקן
רס"ן גלעד פרנקן מפקד בסיס מצ"ח בב"ש ומפקדם של שני רכזי המודיעין שגייסו את לובטון
(מתוך עמוד הפייסבוק של חיל המשטרה הצבאית)
כמה שעות אחר כך, לובטון כבר לא היה בין החיים. חקירת המקרה הוטלה על היחק"פ (היחידה לחקירות פנים) ולוותה בידי הפרקליטות הצבאית. הוריו של לובטון משוכנעים כי ההיכרות האישית בין אנשי היחק"פ והפרקליטות לראשי מצ"ח שהיו מעורבים בפרשה, ביניהם מפקד מצ"ח באר שבע, הובילו לכך שהחקירה התנהלה ברשלנות ובאופן מקל.
כך למשל, בשורה של תחקירים שפורסמו ב-ynet ו"ידיעות אחרונות", נחשף כי פרנקן היה מודע לכך שהנאשם ג.פ, איש מצ"ח שניסה לגייס את לובטון כמקור, עשה זאת מבלי שהוסמך כראוי לתפקיד ותוך שהוא פועל בניגוד לנהלים. הרכז, ששירת בתפקיד שלושה חודשים בלבד באותה נקודת זמן והיה אמור להיות עדיין בחפיפה, גם לא עבר עד אותו רגע מבחן הסמכה, כנדרש.
למרות זאת, הוא הוצג בידי פרנקן כ"קצין מודיעין" מרחבי אל מול מפקד ביסל"ח (הבסיס שבו שירת לובטון בעת התאבדותו), ואף קיבל טלפון נייד מהיחידה שדרכו תקשר עם מקורות, ושם משתמש שאפשר לו גישה למערכות המחשב הפנימיות של היחידה. רק שלושה שבועות לאחר התאבדותו של לובטון נשלח הרכז למבחן הסמכה בדיעבד, שגם בו – נכשל.
כמו כן, נחשפו באותם תחקירים עדויות של שני חיילים אחרים בפלוגה של לובטון בביסל"ח, שטענו כי ג.פ ניסה לגייס אותם כמקורות מודיעיניים תוך הפעלת איומים, עניין שעומד בניגוד מוחלט לנהלי מצ"ח. בנוסף, נחשף כי הכינוי שהעניקו שני הרכזים ללובטון היה "פחדני".
למרות כל אלה, בפרקליטות הצבאית החליטו שלא להגיש כתב אישום נגד פרנקן, ואף להאשים את שני הרכזים בעבירות מינוריות של אי-דיווח והתנהגות שאינה הולמת. במשפחת לובטון עתרו לבג"ץ, בדרישה כי יאלץ את הפרקליטות הצבאית להחמיר באישומים כנגד הרכזים ולהעמיד גם את פרנקן לדין. בית המשפט דחה את בקשת ההורים, בין היתר מפני שתקלות רבות בהליך הגיוס של לובטון לא נחקרו בזמן אמת בידי היחק"פ והפרקליטות, ולכן לא הופיעו בכתב האישום.
פרנקן יצא, כאמור, נקי מבחינה פלילית מהפרשה, אך הרמטכ"ל דאז, אביב כוכבי, החליט להדיחו מהצבא בטענה כי הייתה לו אחריות אישית ומקצועית למחדלים שהתגלו ביחידתו. פרנקן עתר על כך לבית משפט אזרחי, וגם במקרה זה הגיע הדיון עד בג"ץ – שביטל את החלטת הרמטכ"ל והותיר את פרנקן בצבא, על אפו וחמתו של כוכבי.
הסדר הטיעון מול שני רכזי המודיעין של מצ"ח גובש במגעים בין הפרקליטות הצבאית לשופט בדימוס אילן שיף, תוך שיתוף משפחת לובטון, שהביעו מורת רוח לעצם האפשרות של עסקת טיעון. למרות זאת, כאמור, הסתפקה הפרקליטות בהסדר טיעון שבסופו עונש של שלושה חודשי מאסר בפועל, שיומר בעבודות צבאיות. כמו כן מטיל ההסדר על שני הרכזים עונש מאסר על תנאי והורדה לדרגת טוראי.
נציג הפרקליטות הצבאית אמר בשלב הטיעונים לעונש כי "בשלב הראשון הם (הרכזים) נמנעו מלדווח על המצוקה הנפשית של ניב ובשלב השני ממש הסתירו אותה מהגורמים הרלוונטיים ומפקדיהם. כך הם פעלו בניגוד לפקודות המחייבות בצבא, בניגוד להוראות מפורשות שחלו בעניין הזה, אבל חשוב לא פחות – בניגוד לערכים הבסיסיים ביותר שהצבא שלנו פועל לפיהם". למרות הדברים, כאמור, הסכים אותו פרקליט עצמו להסדר הטיעון המקל. שלושת השופטים הדנים בתיק, אל"ם שחר גרינברג, סא"ל מיכל אמברם שחר וסא"ל מרינה קושניר, אמורים להכריע על הסדר הטיעון בדיון שיערך מחר. אם יאשרו אותו – תבוא הפרשה לקיצה המשפטי.