ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שהתכנסה כדי לדון בסוגיית "היום שאחרי" המלחמה ברצועת עזה התפוצצה הלילה (בין חמישי לשישי) לאחר שלוש שעות וחצי בעקבות עימות בין הרמטכ"ל הרצי הלוי לבין השרים איתמר בן גביר, בצלאל סמוטריץ', מירי רגב ודודי אמסלם. ארבעת השרים תקפו את הרמטכ"ל על רקע החלטתו להקים צוות שיחקור את המלחמה, לרבות את מחדל 7 באוקטובר, ההכנות לתמרון והלחימה בתוך הרצועה. מנגד, שר הביטחון יואב גלנט ושרי המחנה הממלכתי יצאו להגנתו.
6 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי בהערכת מצב בצפון
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי בהערכת מצב בצפון
נתניהו והרמטכ"ל. שרים טענו כי רה"מ נהנה מהמתקפה בדיון הקבינט
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
בסוף העימות, ראש הממשלה בנימין נתניהו נעמד ואמר: "צריך לעצור, נמשיך בפעם אחרת". לדברי שרים שנכחו בישיבה, "הדיון הזה התנהל כמו קרקס". הם אף טענו כי "נתניהו נהנה מהמתקפה, ואפילו העיר לרמטכ"ל שהוא צריך להקשיב לביקורת של השרים".
העימות החל כשרגב שאלה "על הפרסום לפיו צוותי חקירה הוקמו כדי לחקור את ההתנהלות של מה שקרה ב-7 באוקטובר". הרמטכ"ל השיב לה כי "לא החלו תחקירים", ובן גביר טען בתגובה כי "השאלה היא האם מונה צוות לחקור?". גם לו הרמטכ"ל השיב: "טרם התחלנו תחקיר".
6 צפייה בגלריה
דודי אמסלם
דודי אמסלם
דודי אמסלם. תהה בפני הרמטכ"ל: "למה אתה צריך עכשיו את התחקור?"
( צילום: אלכס קולומויסקי )
בשלב זה סמוטריץ' הצטרף לדיון, וטען בפני הרמטכ"ל: "אתה לא מכחיש". רגב הוסיפה: "אתה לא עונה לי ואני רוצה שזה יהיה ברור. יש לנו לא מעט שאלות על התנהלות הצבא, אבל אנחנו כל הזמן אומרים לעצמנו, 'זה לא הזמן אנחנו במלחמה', ואתם בזמן הזה מתחילים לתחקר?". גם השר דודי אמסלם תהה בפני הרמטכ"ל: "למה אתה צריך עכשיו את התחקור? שאנשי הצבא יהיו במגננה במקום להיות עסוקים בלנצח?".
השרה יפעת שאשא ביטון מהמחנה הממלכתי הגנה בתגובה על הרמטכ"ל, ואמרה לאמסלם: "הבנאדם אמר לכם פעם אחת, עוד פעם, חמש פעמים - מה אתה מתנפל עליו?". גם שר הביטחון הגן על הרמטכ"ל, וציין כי הוא "רוצה להשיב להשתלחויות".
6 צפייה בגלריה
שרת התחבורה מירי רגב ושר הביטחון יואב גלנט
שרת התחבורה מירי רגב ושר הביטחון יואב גלנט
גלנט ורגב. העימות בין השניים בקבינט הסלים לצעקות
(צילומים: Alberto PIZZOLI / AFP, יובל חן)
6 צפייה בגלריה
ועדת החינוך התרבות והספורט - היערכות לפתיחת שנת הלימודים תשפ"ד
ועדת החינוך התרבות והספורט - היערכות לפתיחת שנת הלימודים תשפ"ד
השרה שאשא ביטון. תהתה בפני סמוטריץ': "על הצבא יש לך בטן מלאה ועל הדרג המדיני לא?"
(צילום: שלו שלום)
על כך בן גביר אמר כי "לא כל ביקורת זה להשתלח, מותר לנו לשאול את הרמטכ"ל שאלות. אנחנו השרים וזה התפקיד שלנו". הרמטכ"ל החליט בשלב זה להבהיר בנוגע לטענות השרים כי "זו בדיקה מקצועית שלנו - לא על מדיניות, אלא כיצד צה"ל פעל". עוד אמר הרמטכ"ל לשרים: "זה כמו שאני לא אתן לכם את הלו"ז שלי למחר. אם אני צריך תחקור מבצעי, אני לא צריך לקבל אישור".
גלנט ציין בתגובה: "לא ידעתי על התחקיר, אבל אני נותן לרמטכ"ל גיבוי מלא. זה תפקידו לבדוק ולחקור. אם הרמטכ"ל החליט להקים צוות חקירה - אני מגבה אותו". הוא אף אמר לשרים כי "אם הם עושים תחקירים - זה לא עניינכם". על אף הדברים הנחרצים של שר הביטחון, רגב ציינה כי היא "משתדלת ללכת על ביצים ולא לבקר, אבל זה לא יעלה על הדעת. אם הצבא עושה תחקירים, גם אנחנו רוצים לעשות בדרג המדיני". העימות בין שני השרים הסלים לצעקות, וגלנט השיב לה: "מירי, אני לא עובד אצלך, תני לדבר. הרמטכ"ל יכול לעשות מה שהוא רוצה".
לאחר מכן, סמוטריץ' העיר כי יש לו "בטן מלאה על הצבא, ואני שותק ומחכה שתיגמר המלחמה", ושאשא ביטון ענתה לו: "על הצבא יש לך בטן מלאה ועל הדרג המדיני לא?". על כך סמוטריץ' השיב: "זו הייתה טעות כל השנים שהדרג הצבאי הביא את המדיניות לדרג המדיני - במקום הסדר ההפוך. מעכשיו הדרג המדיני הוא זה שמכתיב את המדיניות". על כך השיבה לו שאשא ביטון בציניות: "כן, רק הצבא היה פה בשנה האחרונה. אתם, הממשלה, לא הייתם פה". גם רגב טענה ל"בטן מלאה" על הצבא, והשר חילי טרופר ענה לה: "גם לנו יש בטן מלאה על הממשלה שלכם - ואנחנו מתאפקים".

"שוב הקונספציה, אנשים של ההתנתקות יתחקרו"

בן גביר וסמוטריץ' גם תקפו את הרמטכ"ל על הרכב צוות החקירה - שבראשו יעמוד בין היתר הרמטכ"ל לשעבר שאול מופז - שגם כיהן כשר הביטחון בזמן ההתנתקות. "שוב הקונספציה, אתם מביאים את האנשים של ההתנתקות לתחקר את המחדל", העיר בן גביר. סמוטריץ' הוסיף לדבריו, וטען כי "אי אפשר שהצבא ינהל תחקירים אחרי שקרסה קונספציה של 20 שנה - כולל ההתנתקות". שאשא ביטון הגיבה לדברי סמוטריץ' בקצרה, ותהתה: "מה הקשר להתנתקות?".
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התערב בעימות, ותקף חזיתית את בן גביר. "איך פספסנו אותך, ראינו איך המצב הביטחוני במדינה השתפר בשנה שלך", אמר. "הרמטכ"ל מדבר איתכם, הוא פאקינג עושה תחקיר על מה שצריך מבחינה צבאית לשרת את המלחמה. אלו מסקנות שצריך לעכשיו". טרופר הוסיף לדבריו, וציין כי "נשמת אפו של הצבא זה תחקירים. הם נועדו להפקת לקחים".
6 צפייה בגלריה
בן גביר: "שוב הקונספציה", גנץ: "ראינו איך המצב הביטחוני השתפר בשנה שלך"
בן גביר: "שוב הקונספציה", גנץ: "ראינו איך המצב הביטחוני השתפר בשנה שלך"
בן גביר: "שוב הקונספציה", גנץ: "ראינו איך המצב הביטחוני השתפר בשנה שלך"
(צילום: באדיבות חדשות הערב כאן 11, רפי קוץ, AHMAD GHARABLI / AFP)
הרמטכ"ל התכתב עם דבריהם של גנץ וטרופר, וציין כי "קרה פה משהו שהצבא צריך להפיק ממנו לקחים. מחר אם יקרה אירוע בגזרה אחרת אנחנו רוצים להבין מה גרם לכשל בשרשרת הפיקוד. זה תחקיר מבצעי שיש לו השלכות על הלחימה בצפון".
הוא הוסיף: "לא התחלנו תחקירים, יש לנו אנשים שעוסקים בתכנון של התחקירים ובבנייה קדימה. חשבנו שיש לתחקיר (על שלושת החטופים) השפעה על המלחמה עצמה, ולכן ביצענו אותו תוך כדי מלחמה. החלטנו לא לעשות תחקירים על 7 באוקטובר. זה מעלה מתחים, וכאשר אנחנו עוסקים בלחימה עצימה אנחנו לא עושים את זה".
הוא ציין: "אני נשאל הרבה מתי זה הזמן להתחיל. לא החלטנו מתי. בדיוק כפי שעשינו ארבעה-חמישה תחקירים תוך כדי המלחמה, אנחנו נחליט מתי נעשה תחקיר. לא מדובר על מדיניות לאומית או על אסטרטגיית ישראל, זה תחקיר מקצועי של צה״ל - על כוננות ועל מוכנות. תחקיר זה נשמת אפו של צבא, עניין פנימי. יהיה תחקיר בשרשרת הפיקוד והתבוננות חיצונית. התחקיר נועד לבחון את הצבא, לא את הרובד הלאומי".
צוות התחקור יחל את עבודתו לאחר שיקבל בקרוב כתבי מינוי מהמטה הכללי ובראשותו יעמדו שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר, רא"ל (במיל') שאול מופז, והאלופים (במיל') יואב הר אבן, שלום (סמי) תורג'מן ואהרן זאבי פרקש.
6 צפייה בגלריה
שאול מופז
שאול מופז
"מביאים את האנשים של ההתנתקות לתחקר את המחדל". הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר שאול מופז
(צילום: מוטי קמחי)
המהלך יתרחש במקביל למנגנון הבדיקה המטכ"לי הקיים, בראשות האלוף מוטי ברוך, לחקר אירועים מבצעיים בגזרת עזה. בצה"ל אומרים שאין קשר בין ההליכים שייפתחו בהאג לצוות התחקור החיצוני. ניתן להניח שהצוות יגיש דוח ביניים כבר בחודשים הקרובים. התנעת התחקור עשויה להוביל לדרישה של שרים להתניע גם את הקמת ועדת החקירה הממלכתית, שתקצר את הדרך להדחות או התפטרויות בקרב הבכירים.
ניתן להעריך שלצד צוות הבכירים ימונו גם צוותי משנה לתחקורים של נושאים ספציפיים. התחקורים החוץ-צה"ליים יימשכו בתקופה הקרובה, במקביל לתחקירים פנימיים שכבר החלו בחלק מהיחידות הלוחמות - כולל אלו שמשתתפות בתמרון ולחמו בעוטף ב-7 באוקטובר.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס לדיון הסוער וכתב ברשת X (טוויטר לשעבר) כי "ההדלפות מהקבינט אמש הן חרפה ועוד הוכחה שהקבינט הזה מסוכן. מדינת ישראל חייבת להחליף את הממשלה והעומד בראשה. האנשים האלה אינם ראויים להקרבה ולגבורה של לוחמי ולוחמות צה"ל, ולא יוכלו להוביל הכרעה אסטרטגית. הם צריכים ללכת. עכשיו".