1 צפייה בגלריה
יריב לוין ואבי חימי
יריב לוין ואבי חימי
"הציבור לא בחר בעריצות שלטונית". יריב לוין ועו"ד אבי חימי
(צילום: אלכס קולומויסקי, מוטי קמחי)
עו"ד אבי חימי, יו"ר לשכת עורכי הדין, התייחס הבוקר (שישי) לרפורמה שהציג שר המשפטים יריב לוין במערכת במשפט: "בדיוק היום מציינים בארה"ב שנתיים להסתערות האנטי-דמוקרטית על הקפיטול. גם אצלנו מתרחשת כרגע התקפה על הקפיטול הישראלי - על בית המשפט", אמר בכנס המשפטנים של התנועה לאיכות השלטון.
"הציבור לא בחר בשינוי שיטת המשטר, בריסוק בתי המשפט ובעריצות שלטונית", הוסיף עו"ד חימי. "אין מדינה ליברלית ללא ביקורת שיפוטית וללא גבול לכוחו של השלטון. בנפול מבצר בית המשפט, אין עוד ערובה לדמוקרטיה. ההיסטוריה מלמדת שפרפור הגסיסה הראשון של הדמוקרטיה הוא סירוס בית המשפט - כך קרה בהונגריה ובפולין, וזהו הצעד הראשון בדרך לטורקיה ורוסיה". הוא ציין כי "לשכת עורכי הדין תמשיך לעמוד לימינה של הרשות השופטת".

רפורמת לוין - כתבות נוספות

לוין, נזכיר, הציג את הרפורמה שלשום - ערב בג"ץ דרעי - והודיע בין היתר על תוכניות ממשלת נתניהו השישית לחוקק פסקת התגברות ברוב של 61 חברי כנסת, לבטל את עילת הסבירות, לשנות את אופי תפקיד היועצים המשפטיים ולהכניס "נציגי ציבור" במקום אנשי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים.


אנשי משפט נוספים השמיעו אתמול קול זעקה נגד הרפורמה. עו"ד ששי גז, חבר ותיק בלשכת עורכי הדין, אמר בריאיון באולפן ynet כי "צריך לעשות הרבה מאוד תיקונים, וחבל שלא עשו אותם עד היום. יש לי הרבה ביקורת וביקורת חריפה על בתי המשפט. אבל, יש הבדל בין לתקן לבין להרוס. והתוכנית שהוצגה באה להרוס, לא לתקן". לדבריו, "אנחנו צריכים, כשבודקים את מה עושים בשביל בית המשפט, צריך לראות מה טוב לציבור, לא מה טוב לממשלה, אלא האם זה טוב לי ולך".
"יש מה לתקן", הוא הבהיר, "יש לי ביקורת על בית המשפט העליון, שהיה אקטיבי מדי, שנכנס אולי לשטחים לא לו. וביקורת היא חיובית וטובה. אבל מפה ועד מה שמציע שר המשפטים, אתם באמת רוצים שנגיע למדינה אחרת? מה, אתם באמת מאמינים שדמוקרטיה זה רק שלטון הרוב? מה, אתם מאמינים שהדמוקרטיה זה רק מי בוחר בקלפי? לא. דמוקרטיה זה גם לשמור על אלה שלא בחרו בשלטון הרוב".
מנגד, עורך דין אייל בסרגליק, שהגדיר את עצמו "ליכודניק" בעבר ואף היה מעוניין להתמודד בפריימריז לרשימת המפלגה לכנסת, אמר כי "הרפורמה במערכת המשפט היא רפורמה מבורכת ולא רק זאת, גם העם בחר בין השאר את המפלגה ואת הקואליציה הנוכחית בכך שהוא החליט שאחד מהדברים המרכזיים בבחירות האחרונות היתה הרפורמה במערכת המשפט".
לדבריו, "זה באופן כללי חלק מדמוקרטיה וצריך לקבל את בחירת העם. השר לוין למעשה נותן את המשנה שלו שהייתה גם המשנה שלו כשהוא היה בלשכת עורכי הדין". הוא הסביר מדוע אינו מוטרד: "השר לוין אומר: 'אני מתכוון לקיים דיאלוג עם כולם. אני רק רוצה שהדיאלוג יהיה אצלי, אצלי בכנסת, אני אזמין את כולם, אני אדבר, אני לא קבעתי כלום'. לגבי ביטול עילת הסבירות, יהיה מעניין לראות מה יבוא במקום".

הפרופ' למשפטים סוזי נבות, סגנית נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, התנגדה נחרצות לדברי עו"ד בסרגליק. "אנחנו כנראה חיים כל אחד מאיתנו במדינה אחרת. משום שמה שמוצע לפנינו זה לא בדיוק 'רפורמה' ולא 'תיקון' ולא 'שינוי'. זה סוג של הפיכה שלטונית, מדינת ישראל אם הדברים האלה שהוצגו אם הם יעברו כפי שהם, אז היא לא תהיה המדינה שאתה ואני רוצים לחיות בה", אמרה.
לדבריה, "מה שמסתתר מאחורי הרעיון הזה זה שהשלטון כרגע רוצה כוח בלתי מוגבל. הם אומרים: 'אנחנו לא רוצים הגבלות של כוח', 'אנחנו לא רוצים שבית המשפט יגיד לנו שהחלטות שלנו, גם אם הן קיצוניות לחלוטין, לא סבירות' ו'אנחנו לא רוצים שבית המשפט יבטל חוקים בגלל שהם פוגעים בצורה קיצונית בזכויות האדם, אנחנו רוצים כוח מוחלט'. צריך לזכור - אין פה שום שיח על איזון של רשויות. בכל מדינה בעולם הכוח השלטוני מוגבל".
היא הסבירה: "זה נכון שהשלטון נבחר כדי לקדם את האג'נדה שלו, וכדי לשלוט וכדי למשול, אבל הוא לא יכול לעשות כל דבר שהוא רוצה. הוא לא יכול לבטל למשל את האופי של המדינה. ישראל היא מדינה שונה, אין שום מדינה שדומה לנו. לנו אין חוקה שמגבילה את הכוח של המחוקק... אין לנו ביזור של הכוח, אין לנו שני בתים בכנסת כמו שני בתים בפרלמנט במקומות שונים בעולם".
עם זאת הבהירה פרופ' נבות: "זה לא אומר שאין מה לתקן במערכת. יש המון מה לתקן. הייתי מצפה מהשר לוין לבוא ולהגיד: 'רבותיי, אני שם פה דגל, שדבר ראשון שצריך לטפל בו זה מה שמפריע לאזרח'. למשל, העובדה שהוא נתקל בהליכים שהם בלתי נגמרים בבית המשפט. התהליכים שלנו הם ארוכים, הם לא סבירים בצורה קיצונית".