איראן צפויה להתנגד להצעת ארה"ב להוציא מתחומה את מאגר האורניום המועשר שלה למדינה שלישית, כמו רוסיה למשל, כחלק ממאמציה של וושינגטון להתמודד עם תוכנית הגרעין האיראנית ולמנוע ממנה לפתח נשק להשמדה המונית. כך דיווח "הגרדיאן" הבריטי, שחשף את ההצעה האמריקנית לטהרן.
וויטקוף: "השיחות עוסקות בפיקוח על תוכנית הגרעין"
(צילום: FOX NEWS)
הנושא, שנחשב לאחד מהמכשולים המרכזיים בדרך לעסקה, הועלה במהלך השיחות הראשוניות - העקיפות בעיקר - שנערכו במוסקט, בירת עומאן, בין שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י לשליחו המיוחד של נשיא ארה"ב למזרח התיכון סטיב וויטקוף.
בריאיון לרשת "פוקס ניוז" האמריקנית אמר וויטקוף כי "המסר של הנשיא, של שלום באמצעות כוח, מהדהד ברחבי העולם. לא מדובר באיום, אלא בעובדה פשוטה. הנשיא מתכוון למה שהוא אומר: לא יכולה להיות להם (לאיראנים) פצצה. הם לא צריכים להעשיר מעבר ל-3.67% בתוכנית גרעין אזרחית. בחלק מהמקרים הם מעשירים ברמה של 60% ובמקרים אחרים 20%. זה לא יכול להיות. טהרן לא צריכה, כפי שהיא טוענת, תוכנית גרעין אזרחית, כשהיא מעשירה מעבר ל-3.67%".
הדרישה של נתניהו בנוגע לגרעין האיראני
(צילום: רועי אברהם/ לע״מ)
1 צפייה בגלריה


קיבלה מחווה פוליטית מטראמפ. ראש ממשלת איטליה מלוני
(צילום: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo)
לדבריו, "השיחות הולכות לעסוק בפיקוח על תוכנית העשרת האורניום, ובסופו של דבר בהתחמשות. זה כולל את סוגי הטילים שהם מאכסנים שם, ואת הפצצה. אנחנו פה כדי לבחון אם נוכל לפתור את הנושא הזה באופן דיפלומטי ובדיאלוג. הפגישה הראשונה הייתה חיובית, קונסטרוקטיבית ומשכנעת".
בהמשך הדגיש השליח האמריקני כי "לא נעשה הרבה בעניין הפיקוח על התוכנית במהלך השנים האחרונות שלפני הממשל שלנו. זה חייב להשתנות. אם זה ישתנה יהיה לנו בסיס לשיחות חיוביות. אם זה לא ישתנה נצטרך לחפש חלופות - שלא יהיו טובות לאף אחד".
מדובר בהצעה אמריקנית שמנוגדת לדרישה של ישראל לפירוק תוכנית הגרעין לחלוטין. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בשבוע שעבר לפני המראתו מוושינגטון: "אנחנו מסכימים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. זה יכול להיעשות בהסכם, אבל רק אם ההסכם הזה הוא הסכם נוסח לוב - שנכנסים, מפוצצים את המתקנים, מפרקים את כל המכשורים, בפיקוח אמריקני ובביצוע אמריקני - זה טוב". נתניהו הוסיף אז: "אפשרות שנייה, שזה לא יהיה. שהם סתם יגררו את השיחות, ואז האופציה היא צבאית. כולם מבינים את זה".
בינתיים, בטהרן טוענים כי מאגר האורניום המועשר שברשותם, שנצבר בארבע השנים האחרונות, צריך להישאר תחת פיקוח קפדני של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א). איראן רואה בכך אמצעי זהירות, או סוג של "ביטוח", למקרה שממשל אמריקני עתידי יפרוש מההסכם, כפי שעשה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכהונתו הקודמת בתפקיד בשנת 2018, כשיצא מההסכם שחתם קודמו ברק אובמה.
איראן מסבירה כי באופן תאורטי, אם המאגר המועשר שלה יועבר למדינה אחרת וארה"ב תפרוש מההסכם, היא תצטרך להתחיל להעשיר אורניום מאפס לרמה גבוה יותר - ומדובר בעצם בעונש כלפי טהרן על הפרה של ההסכם שביצעה בכלל וושינגטון.
טראמפ מזהיר מתחמנות איראנית: "אם נצטרך לעשות משהו קשוח מאוד - נעשה"
למרות שעיקר חילופי הדברים במוסקט התנהלו כאמור בעקיפין בין המשלחות האיראנית והאמריקנית, כשעומאן שימשה כמתווכת, התקיימו גם פגישות ישירות בין וויטקוף לעראקצ'י.
טראמפ שב ואיים אמש על איראן, והביע תסכול ממה שנראה לדבריו כניסיון תחמנות אפשרי במשא ומתן מולה על הסכם גרעין חדש. הנשיא השתמש במונח הסלנג "tapping us along" כשדיבר על אי-שביעות רצונו מכך שהסבב הבא של השיחות נקבע רק לשבת הקרובה, והתכוון בכך שייתכן כי האיראנים מנסים לרמות את וושינגטון.
"הם חייבים לפתור את הבעיה מהר מאוד. איראן רוצה לעבוד איתנו אבל היא לא יודעת איך. הייתה לנו פגישה איתם בשבת, יש לנו עוד פגישה בשבת הבאה. אמרתי שזה הרבה זמן", הסביר טראמפ בשיחה עם כתבים בבית הלבן, במפגש עם נשיא אל-סלבדור נאיב בוקלה. הוא הזהיר כאמור מאפשרות של תחמנות מצד האיראנים, וציין: "הם רגילים להתמודד עם אנשים טיפשים במדינה הזו (ארה"ב)".