נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שב לאיים על ישראל, והפעם קורא לה לצאת מסוריה, ברקע התוכנית שנרקמת בירושלים לשמר "מרחב החזקה" של צה"ל 15 ק"מ בתוך המדינה. לסוכנות הידיעות הטורקית "אנאדולו" אמר: "הפעולות האגרסיביות של הכוחות התוקפים את סוריה, ובמיוחד של ישראל, חייבות להפסיק מיד. אחרת, התוצאות יהיו בעלות השפעה שלילית על כולם".
4 צפייה בגלריה
נתניהו, ארדואן, ואבו מוחמד אל-ג'ולאני
נתניהו, ארדואן, ואבו מוחמד אל-ג'ולאני
(צילום: Haj Suleiman/Getty Images, דובר צה"ל , Abdulaziz KETAZ / AFP, מארק ישראל סלם, AP PhotoAlex Brandon , Andrew Harnik/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP)
הוא הוסיף, והתייחס גם למו"מ לעסקה לשחרור חטופים והפסקת אש: "עם השגת הפסקת אש בעזה, שם מתקיים רצח עם כבר 15 חודשים, תיווצר הזדמנות משמעותית לשלום וליציבות קבועה בכל האזור. אנו עוקבים מאוד אחרי השיחות להפסקת אש בין ישראל לחמאס ומקווים לקבל בקרוב חדשות חיוביות".
בשבוע שעבר אמר ארדואן שהמשטר החדש שקם בסוריה "נחוש לעקור מהשורש" את הגורמים הבדלנים במדינה. ארדואן התייחס ללוחמי הכוחות הכורדיים הפועלים בסמוך לגבול הטורקי, שאנקרה רואה בהם טרוריסטים. היא שואפת להרחיק אותם מהגבול, ורואה בחילופי המשטר בסוריה את ההזדמנות לעשות זאת. הכורדים מצידם רוצים לשמור על ההישגים שרשמו בזמן המלחמה, כשניצלו אותה כדי לבסס משטר אוטונומי בקרבת הגבול.
בחודש שעבר הצליחו ארגוני מורדים, בהובלת הארגון הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם" של אבו מוחמד אל-ג'ולאני, להפיל את משטר אסד - 13 שנים מפרוץ מלחמת האזרחים. מאז מתנהלים ביתר שאת קרבות בצפון סוריה, ליד הגבול הטורקי, בין ארגונים שלקחו חלק במלחמה.
הקרבות מתנהלים בין ארגונים שנתמכים על-ידי טורקיה, שמסייעת להם בתקיפות אוויריות, ל"כוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF) – ארגון שמקבל סיוע מארה"ב ומורכב ברובו מלוחמים כורדים. בשבועות האחרונים הצליחו ארגונים פרו-טורקיים לכבוש בקרבת הגבול הטורקי יישובים כורדיים, בראשם את העיר מנבג', למרות הניסיונות שהובילה ארה"ב לכונן הפסקת אש באזור.
אחד הכוחות המובילים ב-SDF הוא המיליציה הכורדית YPG – שמזוהה בטורקיה עם "מפלגת פועלי כורדיסטן" (PKK) שמוגדרת על-ידה, וגם על-ידי ארה"ב, כארגון טרור. מבחינתה של טורקיה אין הבדל בין YPG ל-PKK. בשבוע שעבר הודיעה טורקיה שכוחותיה הפועלים בצפון סוריה "נטרלו" 32 חברי PKK. בהודעה נמסר כי עוד ארבעה אנשי PKK חוסלו בצפון עיראק, מעוז נוסף של הכורדים.
תיעוד הטנקים שהחרים צה"ל בסוריה
(צילום: דובר צה"ל)

4 צפייה בגלריה
אמצעי הלחימה שהוחרמו על-ידי כוחות צה"ל בשטח סוריה
אמצעי הלחימה שהוחרמו על-ידי כוחות צה"ל בשטח סוריה
רקטות שאיתרו כוחות צה"ל בסוריה
(צילום: דובר צה"ל)
4 צפייה בגלריה
אמצעי הלחימה שהוחרמו על-ידי כוחות צה"ל בשטח סוריה
אמצעי הלחימה שהוחרמו על-ידי כוחות צה"ל בשטח סוריה
(צילום: דובר צה"ל)
4 צפייה בגלריה
אמצעי הלחימה שהוחרמו על-ידי כוחות צה"ל בשטח סוריה
אמצעי הלחימה שהוחרמו על-ידי כוחות צה"ל בשטח סוריה
(צילום: דובר צה"ל)
"בעקבות המהפכה בסוריה התקוות של ארגון הטרור הבדלני הסתיימו", אמר ביום ראשון שעבר הנשיא הטורקי בכנס של מפלגת השלטון שלו. "לממשל החדש בסוריה יש עמדה נחושה ביותר בנוגע לשימור השלמות הטריטוריאלית של המדינה, ושל המבנה המאוחד שלה".
בתוך כך, דובר צה"ל עדכן היום כי במהלך הפעילות של כוחות אוגדה 210, במסגרת המשימה בשיתוף פעולה עם היחידה לפינוי שלל באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, הלוחמים איתרו והחרימו יותר מ-3,300 פריטי שלל וביניהם: טנקים של הצבא הסורי, נשקים, נ"ט ו-RPG, פגזים, מרגמות ופצצות מרגמה, אמצעי תצפית ואמצעי לחימה נוספים.
עד כה, נמסר, הוחרמו יותר מ-170 אלף פריטי שלל על-ידי כוחות צה"ל והיחידה לפינוי שלל מכלל גזרות הלחימה - רצועת עזה, לבנון וסוריה.
ביום חמישי שעבר נודע שבישראל מגבשים "תפיסת הפעלה" חדשה מול המציאות החדשה בסוריה, ומביעים זעם מהעלייה לרגל של בכירים במערב אל המשטר החדש של המורדים בדמשק. בכירים בישראל אמרו בחמישי שעבר כי היא תידרש לשמר "מרחב החזקה" של 15 ק"מ בתוך שטח סוריה, שבו צה"ל ישמר נוכחות כדי להבטיח שנאמני המשטר החדש לא יוכלו לירות טילים לעבר רמת הגולן, וכן "מרחב השפעה" של 60 ק"מ בתוך סוריה – שבו תהיה שליטה מודיעינית של ישראל, כדי לוודא שלא מתפתח שם איום כלפיה.
בישראל נדהמו ממה שמגדירים "עיוורון" מצד המערב מול משטרו החדש של מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים אבו מוחמד אל-ג'ולאני, שבעברו היה איש אל-קאעידה אבל מאז התנתק מארגון הטרור וטוען שעבר התמתנות. "ארה"ב, בריטניה וגרמניה עולות לרגל לקצב ג'ולאני", תקף בשבוע שעבר בכיר ישראלי. בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני השר אבי דיכטר אף התבדח כשאמר – על משקל הפרסומת לחברת "שלמה סיקסט" שבה נאמר "שלמה תמיד כן" – כי העולם אומר "ג'ולאני תמיד כן".
הרקע לדברים אלו, נזכיר, הוא העובדה שהמערב שולח כעת נציגים בכירים לדמשק, מתוך תקווה שהצהרותיו של אל-ג'ולאני על התמתנות והקמת ממשל שיכבד זכויות אדם אכן ימומשו, ושסוריה תחת הנהגתו אולי אף תצעד לעבר משטר דמוקרטי – אם כי אל-ג'ולאני עצמו אמר כי בשנים הקרובות לא צפויות בחירות במדינה. ארה"ב כבר ביטלה את הפרס בסך 10 מיליון דולר שהוצב על ראשו בעשור הקודם, והשבוע הקלה בחלק מהסנקציות שהוטלו על סוריה.