3 צפייה בגלריה
יוון מחבלים פקיסטנים פיגוע איראן אתונה בית חב"ד
יוון מחבלים פקיסטנים פיגוע איראן אתונה בית חב"ד
השניים שחשודים בתכנון הפיגוע שלא יצא אל הפועל
המחבלים הפקיסטנים שתכננו לבצע פיגוע נגד ישראלים ביוון נחשפים: ביוון פורסמו הערב (רביעי) זהויות השניים שנעצרו בחשד לתכנון פיגוע נגד ישראלים בבית חב"ד באתונה. אחד המחבלים, חיידר, בן 27, התגורר באי זקינטוס - ואילו המחבל השני, שזוהה בתור חוסיין (29), התגורר בספרטה. השניים שנעצרו שהו ביוון באופן בלתי חוקי, ועבדו בחקלאות. בתקשורת היוונית פורסמו גם התכתבויות בין מי שכונה "המוח" בחוליה - המבוקש הפקיסטני שהפעיל אותה מאיראן - לבין המחבלים שנעצרו.
ביוון דווח היום כי חיידר נעצר בזקינטוס לפני כחודש, במהלך פשיטה על ביתו בשעה 05:30 בבוקר. לפי הדיווחים, אנשי היחידה ללוחמה בטרור ביוון פרצו את דלת ביתו אחרי כמה ימים של מעקב - ותפסו אותו.
עוד דווח ביממה שאחרי חשיפת המזימה האיראנית באתונה כי שני הפקיסטנים ממוצא איראני, שהתכוונו לבצע פיגוע בהנחיית כוח קודס של משמרות המהפכה במסעדה כשרה בתוך בית חב"ד, שכרו לפי הדיווחים דירה בשכונת אומוניה ומשם יצאו לבחון את מסעדת "גוסטיו". השניים, שחיו כאמור ביוון כשוהים בלתי חוקיים בחמש השנים האחרונות, היו אמורים לקבל בין 10 ל-15 אלף דולר על כל ישראלי שיירצח.
3 צפייה בגלריה
בית חב"ד באתונה
בית חב"ד באתונה
בית חב"ד באתונה
( צילום: רויטרס)
3 צפייה בגלריה
בית חב"ד באתונה
בית חב"ד באתונה
המסעדה בבית חב"ד באתונה
לכן, התכנון היה לבצע פיגוע ככל הנראה במהלך חג הפסח, אז המקום - מהמסעדות הכשרות היחידות באתונה - עמוס בתיירים ישראלים ושוהים בו לעיתים אף 50 איש. לפי חקירתם, המפעיל האיראני הורה להם בהודעה: "תהרגו שניים, תהרגו שלושה, תהרגו כמה שיותר". עם זאת, בין המזימה לבין הביצוע היה פער גדול, שכן שני המחבלים, שקיבלו את ההנחיות מאיראני שנדרש למעצר וגדל איתם באותה שכונה בפקיסטן, לא ידעו כיצד להשיג נשק. עובדת היותם חסרי מסמכים הקשתה עוד יותר, ולפיכך הם תכננו פיצוץ גז - אך לא ברור עד כמה תוכניותיהם היו מתקדמות.
בהתכתבויות שנחשפו, "המוח" האיראני שהפעיל את שני המחבלים כתב לחיידר בן ה-27 על "שיטות הכאה", בעוד שחיידר התחייב לשלוח לו צילומי וידאו של הקורבנות. "כששניים-שלושה אנשים יילכו לשם, תציתו את המטבח כשתהיה לכם הזדמנות", כתב המפעיל. חיידר השיב לו: "אני רוצה לפחות להיות ראוי לכסף. אני רוצה לבצע את הפיגוע במקום מרכזי שבו יהיו לפחות 40-50 אנשים".
בהתכתבות נוספת כתב "המוח": "בצעו את העבודה בצורה כזאת שלא יהיה להם מרחב תמרון", וחיידר השיב: "זה יקרה, אני מבטיח לך, ואשלח לך תמונות וסרטונים של כל פצוע". המפעיל כתב עוד: "כל פגיעה וטראומה - אני רוצה שתהיה מתועדת בבירור בסרטונים". עוד דווח כי מילת הקוד בין המפעיל באיראן למחבלים הייתה שמו של הגיבור היווני Hyacinthos (יקינתון).
שליח חב"ד באתונה על סיכול הפיגוע: להגביר את אמצעי האבטחה
(צילום: ירון ברנר)

ביוון מזימת הפיגוע הגיעה לכותרות הראשיות, אף שרק אתמול בבוקר ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטאקיס הודיע על 21 במאי כתאריך לבחירות הכלליות שהוכרזו בעקבות אסון הרכבת והזעם על המחדלים. אבל בין הדיווחים היו גם כאלה שפקפקו ביכולתם של שני שוהים בלתי חוקיים פקיסטנים לבצע פיגוע שכזה בלב אתונה. "נטפליקס בפסירי", הייתה אחת הכותרות, ובכתבה שולבו אותן תהיות.
שליח חב"ד באתונה, הרב מנדל הנדל, סיפר הבוקר לאולפן ynet כי שמע על הפיגוע לראשונה אתמול, יחד עם שאר הציבור. "ברוך השם ששומר עלינו תמיד והרשויות מאבטחות אותנו לאורך כל השנה. אנחנו מקווים שיהיה רק טוב", אמר. הרב הנדל תיאר כי "אנחנו לוקחים את האבטחה ברצינות לאורך כל השנה, למרות שאתונה היא מקום מאוד שקט ורגוע ואין התראות ספציפיות, אבל אנחנו תמיד מאוד מוכנים, גם עם אמצעי הגנה פיזיים וגם עם אבטחה. תמיד. אז כמובן שאירוע כזה מפתיע, אבל שוב ברוך השם שזה סוכל בשלב מאוד מוקדם".
יוון: המוסד סיכל ניסיון פיגוע נגד ישראלים | שגריר ישראל ביוון ושליח ynet לאתונה בריאיון
(צילום: ירון ברנר)

על-רקע סיכול הפיגוע, שגריר ישראל ביוון, נעם כץ, אמר כי "היחסים החזקים בין ישראל ליוון אפשרו לנו לסכל את הפעולות". כץ ציין: "היחסים בינינו מצויינים וזה משתקף גם בתיירות וגם וביכולת של שירותי המודיעין לסכל את האירוע. שירותי הביטחון כאן, מהמשטרה ועד המודיעין היווני, עובדים בשיתוף פעולה מלא איתנו".
כץ תיאר כי "הדיווח יצא אתמול בערב בזמן שהייתי באירוע גדול מאוד של לשכת המסחר בנוכחות שרים יוונים, וזה הפך מיד לנושא חדשותי בוער". השגריר אמר כי "איראן היא מנוע טרור ברחבי העולם והמזרח התיכון בפרט, וטוב שיש לנו יחסים חזקים שמאפשרים לנו לסכל את הפעולות שלה", אך קרא לאזרחים בשתי המדינות: "החיים נמשכים, גם לישראלים וגם ליוונים, למרות שתמיד כדאי להיות דרוכים ומוכנים".
ראש המוסד לשעבר דני יתום סיפר כי "שיתוף פעולה כזה בין מדינות מתחיל בכך שחולקים מודיעין. זה לא רק ישראל-יוון, אלא עם הרבה מדינות אחרות. ברגע שיש מידע שייתכן ויהיה פיגוע, אז אם לישראל יש מידע - היא מעבירה אותו. רק שיתוף פעולה כזה בתחום המודיעין יכול לעמוד כמו חומה כדי להגן על אינטרסים ישראלים ומדינות אחרות". יתום ציין גם הוא כי "הטרור הוא גלובלי, ואיראן מנסה לשלוח את ידיה הארוכות לכל מדינה ומקום".
פורסם לראשונה: 18:02, 29.03.23