בצל האיום החרדי להצביע היום (רביעי) בעד פיזור הכנסת, ראש הממשלה בנימין נתניהו מפעיל את כל כובד משקלו כדי למנוע את הקריסה. בשיחות קדחתניות שהוא ממשיך לנהל, מנסה נתניהו לקנות זמן - בעוד שביהדות התורה על פלגיה ההחלטה כבר התקבלה: "אם לא יהיה חוק מוסכם - נצביע בעד פיזור". בביטאון של מפלגת דגל התורה "יתד נאמן" נכתב הבוקר כי "סיעת יהדות התורה תצביע על הצעת החוק לפיזור הכנסת".
3 צפייה בגלריה


(צילום: אלכס קולומויסקי, שלו שלום, Oliver CONTRERAS / AFP, Dmitry Pistrov shutterstock)
לשכת רה"מ פועלת בשני מישורים - משפטי וביטחוני - כדי לרכך את ההתנגדות החרדית לנוסח חוק הגיוס החדש. אמש הוצג לנציגי המפלגות החרדיות מתווה גיוס עדכני, שנוסח בהתאם למה שהייעוץ המשפטי של הכנסת מוכן להגן עליו בבג"ץ, תוך "דילוג" על יועמ"שית ועדת החוץ והביטחון - מהלך שמעיד על רצון לקצר תהליכים גם במחיר של עקיפת גורמי מקצוע.
נתניהו, שנפגש אתמול עם יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין בניסיון לשנות את עמדתו בסוגיית הסנקציות, הציע לא להחיל את העונשים באופן מיידי - אלא להשאיר תקופת הסתגלות. במקביל, מזכיר הממשלה יוסי פוקס מנסה לשכנע את החרדים לדחות בשבוע את ההצבעה על פיזור הכנסת.
במגעים מול החרדים, לשכת נתניהו מתנהלת כמעט בלעדית מול יו"ר דגל התורה משה גפני ואנשי ש"ס - לאחר שבסביבת רה"מ החליטו לוותר על שכנועו של השר יצחק גולדקנופף, בעקבות העמדות התקיפות שהשמיע. גולדקנופף עצמו, שאינו חבר כנסת, תומך בפיזור הכנסת - כמו גם כלל חברי סיעת אגודת ישראל, שנוטים כרגע להצביע בעד.

גפני ואנשיו בדגל התורה אותתו שיצביעו גם הם בעד פיזור הכנסת בקריאה טרומית היום - כל עוד לא מובא נוסח שמוסכם עליהם ועל הרבנים שלהם. מי שמזוהה כמי שמחולל את הקו הנוקשה מבית אגודת ישראל הוא מוטי בבצ'יק - עוזרו וראש המטה של גולדקנופף - שנמצא כעת בכלל בבורו פארק בניו יורק, שם הוא מלווה את האדמו"ר מגור במסע גיוס התרומות שלו, הרחק מהמשבר שהוא עצמו הבעיר.
יחסי הכוחות בין הסיעות החרדיות מעניקים לש"ס את עמדת ההכרעה: אגודת ישראל מונה שלושה ח"כים, דגל התורה ארבעה - אך ש"ס עם 11. אם אנשיה של ש"ס יצביעו נגד פיזור, צפויה תוצאה של 60 נגד 60 - וההצעה תיפול.
3 צפייה בגלריה


בש"ס דחו התכנסות, גורמים: נועדה לאפשר לדרעי להציג תמונה אחרת לרבנים
(צילום: אלכס קולומויסקי )
ביהדות התורה תוקפים: "ביבי מושך זמן - הוא לא מביא חוק"
למרות ניסיונות ההרגעה מצד לשכת ראש הממשלה, בדגל התורה שומרים על קו נוקשה. הרבנים דוב לנדו ומשה הלל הירש הבהירו במפגש לילי בבני ברק כי הם עומדים על עמדתם מהשבוע שעבר, והורו לנציגיהם לתמוך בפיזור הכנסת - גם במחיר משבר ממשלתי. בש"ס, לעומתם, מנסים להשאיר פתח לפשרה: מועצת חכמי התורה הייתה אמורה להתכנס אתמול - אך הישיבה נדחתה להיום. גורמים במפלגה רומזים שהדחייה נועדה לאפשר לדרעי להציג לרבנים תמונה אחרת - אולי כזו שתצדיק את דחיית ההצבעה.
שלשום שלחו שלושה מרבני ש"ס - הרב משה צדקה, הרב משה מאיה והרב שלמה מחפוד - מכתב חריף ליו"ר המפלגה ח"כ אריה דרעי, שבו קראו "להתנגד לכל חוק דיחוי שלא יכלול מכסות או יעדים", והזהירו מפני ניסיון "לזנב בנחשולים כדרכו של עמלק". עם זאת, אתמול בבוקר - במכתב מעודכן - הממסד הרבני שידר מסר מפויס יותר: "נמתין להכרעת מועצת חכמי התורה לאחר דיון מעמיק".
בקואליציה מקווים, באופוזיציה מתקוטטים
נתניהו ויועציו מקווים שהמצב הביטחוני הרגיש - מול איראן, תימן, עזה והחזית הצפונית - יגרום לרבנים לשקול מחדש את עיתוי הפירוק. אלא שגם אל מול תחינות להארכת זמן, ביהדות התורה לא מהססים להחריף את הטון: "לנתניהו היו שלל תירוצים – פעם גלנט, פעם המלחמה ועכשיו איראן משמשת תירוץ חדש. הוא לא מביא חוק, רק מושך זמן".
גורם חרדי אמר אמש ל-ynet בציניות: "אתמול שמענו שהשגריר האמריקני (האקבי) מנסה למנוע בחירות, אחר כך שביבי תוקף באיראן, ואז מחזיר חטופים. חלופת אירועים בזה אחר זה, ומאף אחד לא יוצא כלום. הכול כדי להזיז את השיח מחוק הגיוס ולקבל מהחרדים עוד זמן. בשיטות של ביבי אנחנו מומחים. חוק - הוא לא מביא".
3 צפייה בגלריה


ב"יש עתיד" רוצים למשוך אם יהיה פתרון, ב"ישראל ביתנו" מתעקשים להעלות את ההצעה בכל זאת. לפיד וליברמן
(צילום: עוז מועלם, אלכס קולומויסקי)
במקביל, גם באופוזיציה מתנהלים חילוקי דעות קשים. ב"יש עתיד" מבקשים למשוך את הצעות החוק לפיזור הכנסת אם מסתמן פתרון קואליציוני, אך ב"ישראל ביתנו" מתעקשים להעלות את ההצעה בכל מקרה. לדברי גורמים במפלגה, המטרה היא "לחשק את ש"ס" - מתוך הנחה שהיא לא תאפשר ליהדות התורה להצביע לבד בעד פיזור הכנסת.
אלא שבמהלך הזה טמון סיכון: לפי תקנון הכנסת, אם החוק ייפול בהצבעה היום - לא ניתן יהיה להעלות אותו שוב במשך חצי שנה, אלא אם יו"ר הכנסת אמיר אוחנה יאשר חריגה מהפרוצדורה. ב"ישראל ביתנו" אומרים שממילא, גם אם ההצבעה תידחה לשבוע הבא, הדיונים יתארכו, ובמקום פיזור בנובמבר נגיע לפיזור בדצמבר.
המטרה: דחייה
מאחורי הקלעים נערכות ביומיים האחרונים שיחות אינטנסיביות, עם מטרה אחת ברורה - דחייה. נתניהו מאמין כי ברגע שהצעת הפיזור תעלה להצבעה תיווצר דינמיקה שלא ניתן יהיה לעצור, והקואליציה תיגרר לבחירות. "הצעת הפיזור היא לא רק אקט משפטי, היא כדור שלג פוליטי", אמר מקורב לראש הממשלה.
בינתיים, התחושה במחנה החרדי - וגם בליכוד - היא של הליכה לקראת התנגשות. "גם אם יהיה חוק - הוא עלול להיות גרוע מבחינתנו", אמר אמש ל-ynet גורם חרדי, "ואם נלך לבחירות - אף אחד לא יודע איזו ממשלה תקום, ומה יהיה היחס שלה לחרדים. אבל אם נישאר בלי חוק ברור - הציבור שלנו לא יסלח".
פורסם לראשונה: 23:07, 10.06.25