בתקופה האחרונה, אומרים בישראל, איראן פועלת להשגת כמה רכיבים הנדרשים לפצצה גרעינית. מדובר על הרכיבים הנדרשים להרכבת ראש נפץ גרעיני, להבדיל מהעשרת אורניום. בכיר אחד הגדיר אותן "פעולות מטרידות מאוד".
איראן היא המרוויחה הגדולה ביותר ממלחמת 7 באוקטובר. טביעות אצבעותיה ניכרות בברית המשתרעת מלבנון, דרך עזה ועד תימן.
ישראל, חמישה חודשים אחרי מעשי הטבח של חמאס, פגיעה מתמיד. ב-2012 שקלו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון שלו, אהוד ברק, להורות על תקיפה צבאית באיראן כדי לפגוע בתוכניתה הגרעינית. תריסר שנים מאוחר יותר מעטים מאמינים שישראל מסוגלת לעשות זאת כעת. צה"ל מועסק בבור השחור ששמו עזה. הוא מתוח עד קצה גבול היכולת בצפון וביהודה ושומרון. הלגיטימציה הבינלאומית כמעט בלתי קיימת. הפוקוס בקהילת המודיעין הוא פחות בגרעין האיראני, ויותר במיקום המנהרה של יחיא סינוואר. והאיראנים מנצלים זאת.
1 צפייה בגלריה
איברהים ראיסי צנטריפוגות גרעין איראן
איברהים ראיסי צנטריפוגות גרעין איראן
ראיסי וצנטריפוגות איראניות. המרוויחה הגדולה ביותר מהמלחמה
(צילום: EPA, AFP)
כדי להגיע לראש נפץ גרעיני נדרשות שתי רגליים. הראשונה היא פלוטוניום או אורניום מועשר לדרגה צבאית. הדרך הטובה ביותר לפקח ולסכל הגעה לפצצה היא דרך נתיב ההעשרה. איראן חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, ואסור לה לבצע פעילויות העשרה ללא פיקוח. לכן ישראל ואנשי המקצוע שלה, במוסד ובצה"ל, התמקדו, לפי פרסומים זרים, במשך שנים בהאטה ובבלימה של העשרת האורניום. במאמצים בלתי רגילים, הם האטו את ההעשרה לאורך שנים. לבסוף, החזית הזו קרסה. את המתנה הגדולה ביותר לאיראנים העניק דונלד טראמפ, כאשר ארה"ב פרשה מהסכם הגרעין. מהסכם בקרת הנשק הקשוח ביותר בהיסטוריה, עברנו להתפרעות איראנית. בשנת 2024, אין ספק כי לאיראן יש יכולת להעשיר צבאית, ובמהירות רבה.
הרגל השנייה מכונה "קבוצת הנשק". הכוונה היא להרכבת האורניום (או הפלוטוניום) בהתקן צבאי שיודע ליצור תגובת שרשרת ופיצוץ. זה דורש יכולת טכנית וידע, וגם מרכיבים פיזיים, לדוגמה, נפצים הפועלים בצורה מדויקת ומתואמת. בדרך כלל, מקובל לומר שאיראן רחוקה בין שנה לשנתיים מיכולות כאלה.
אך שלושה בכירים בישראל – אחד ממערכת הביטחון, השני בדרג המדיני והשלישי בגוף החשוף למידע מסווג – אמרו לי בשבוע האחרון כי דברים החלו לזוז בזירה הזו. בתקופה האחרונה, אמרו השלושה, איראן פועלת או "מגששת" להשגת רכיבים הנחוצים לקבוצת הנשק, להרכבת פצצה גרעינית. היו הבדלים בגישות ששמעתי. היו כאלה שהביעו חשש כבד יותר מההתפתחויות הללו, ואחרים ציינו כי ייתכן שאיראן פועלת כך כל הזמן – ואנחנו יודעים זאת. אף אחד מהם לא סבר שאיראן פורצת לפצצה גרעינית כעת. ישראל דיווחה על הפעילות, כפי שהיא רואה אותה, לבעלות הברית שלה ובראשן לארה"ב.
פרטים נוספים בטור המלא של נדב איל שמתפרסם הבוקר במוסף לשבת של "ידיעות אחרונות" ולמנויי +ynet