פעילת האקלים השבדית גרטה טונברג הגיבה בצהריים (שלישי) לראשונה למעצרה והגירוש מישראל, ובנמל התעופה שארל דה גול בפריז טענה כי "ישראל ביצעה פעולה לא חוקית - חטפה אותנו במים בינלאומיים. מדובר בהפרה של זכויות בינלאומיות". טונברג קראה לשחרורם המיידי של שמונת הפעילים שעדיין מוחזקים בישראל לאחר שסירבו לחתום על מסמכי הגירוש.
טונברג מתראיינת בפריז אחרי גירושה מישראל
(צילום: רויטרס)


5 צפייה בגלריה
גרטה תונברג
גרטה תונברג
גרטה עם הגעתה לנמל התעופה בפריז, הצהריים. "ישראל חטפה אותנו"
(צילום: Hugo MATHY / AFP)
5 צפייה בגלריה
גרטה תונברג
גרטה תונברג
(צילום: Hugo MATHY / AFP)
5 צפייה בגלריה
שוטרים מחכים לגרטה תונברג בשדה התעופה בצרפת
שוטרים מחכים לגרטה תונברג בשדה התעופה בצרפת
עיתונאים וכוחות משטרה שהמתינו להגעתה
5 צפייה בגלריה
גרטה תונברג
גרטה תונברג
(צילום: REUTERS/Gonzalo Fuentes)
"הבהרתי בעדותי כי נחטפנו במים בינלאומיים והובאנו לישראל בניגוד לרצוננו", אמרה לעיתונאים בפריז. היא הוסיפה כי סירבה לחתום על מסמך שבו נכתב שנכנסה לישראל באופן בלתי חוקי: "לא הבנתי שנכנסתי לישראל באופן בלתי חוקי". היא תיארה את המצב במהלך המעצר כ"כאוטי ולא ודאי למדי", אך הדגישה כי התנאים בהם נתקלו "אינם כלום בהשוואה למה שאנשים עוברים בפלסטין ובמיוחד בעזה כרגע".
לדבריה, "היינו מודעים היטב לסיכוני המשימה", שמטרתה הייתה "להגיע לעזה ולהצליח לחלק את הסיוע", והוסיפה כי הפעילים ימשיכו לנסות להעביר סיוע לעזה. היא הכחישה כי מדובר בגימיק תקשורתי: "הכוונה הייתה לספק סיוע ישיר - לא לעשות יחסי ציבור". לדבריה, ניסיון קודם להעביר סיוע בעזרת ספינה גדולה יותר הסתיים לאחר שהספינה הופצצה.
כשטונברג נשאלה על העקיצות שהופנו כלפיה מצד נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ - שתיאר אותה כ"אדם מוזר, צעירה וכועסת" - השיבה בחיוך: "האמת? העולם צריך יותר צעירות כעוסות - במיוחד עם כל מה שקורה עכשיו". הנשיא נשאל אמש בבית הלבן על טונברג והמשט, והשיב: "ובכן, היא אדם מוזר. היא צעירה וכועסת. אני לא יודע אם הכעס שלה אמיתי, קשה להאמין, אבל היא בהחלט שונה. אני חושב שהיא צריכה ללכת לסדנת ניהול כעסים, זו ההמלצה העיקרית שלי עבורה". על טענותיה כי נחטפה בידי ישראל, אמר טראמפ: "אני חושב שלישראל יש מספיק בעיות גם בלי לחטוף את גרטה טונברג".
מוקדם יותר לפנות בוקר, שעות בודדות אחרי שה"משט לעזה" עגן בנמל אשדוד, הובאו הפעילים לנמל התעופה בן גוריון. ארבעה מהם, ובהם טונברג עצמה, חתמו על עזיבה מרצון. טונברג, שמתנגדת לטיסות זה שנים בשל זיהום האוויר שהן גורמות, עלתה לראשונה זה שנים על טיסת אל על לפריז. שמונה נוספים, בהם חברת הפרלמנט האירופי רימא חסן – שכבר גורשה בעבר מישראל – סירבו לחתום ונשלחו למתקן גבעון. הם יובאו בהמשך להליך משפטי לצורך גירושם.
ב"קואליציית משט החירות" (Freedom Flotilla Coalition), הארגון שארגן את המשט לרצועה, מסרו כי כל 12 הפעילים "נחטפו מהמים הבינלאומיים והובאו בכפייה לישראל", וטענו כי היחס אליהם כמי שנכנסו לישראל שלא כחוק - "הוא אבסורדי". לדבריהם, "מערכת המשפט הישראלית נועדה לשרת את הכיבוש והאפרטהייד, לא לספק צדק". עוד הוסיפו כי המאבק לשחרור שמונת הפעילים הכלואים "חייב להתקיים לצד המאבק לשחרור יותר מ-10,400 פלסטינים הכלואים בישראל - בהם מעל 400 ילדים ויותר מ-3,500 עצורים מנהליים".

סער: "גרטה קיבלה טיפול טוב ואוכל, היא לא תורשה לשוב"

שר החוץ גדעון סער מסר במסיבת עיתונאים משותפת שקיים בצהריים עם מקבילו מזמביה: "גרטה קיבלה טיפול טוב ואוכל. ישראל נהגה בדרכי שלום. מדובר בגימיק מגוחך - פרסונה נון גרטה לא תורשה לשוב לישראל". שר החוץ החוץ הדגיש כי הפעילים הביאו "כמות מזערית של סיוע שלא תורמת דבר לרצועת עזה", והודיע כי בכוונת ישראל להעביר את הסיוע ליעדו בעצמה.
במטוס שבו עלתה טונברג לפריז, תיארו הנוסעים רגעים מתוחים: "בהתחלה היו צעקות, כמה לא רצו שהיא תעלה", סיפרה נוסעת ל-ynet. "אבל אחר כך זה נרגע. הצוות היה מאוד מקצועי, ובנחיתה העבירו אותה בשקט למשטרת הגבולות". כוחות משטרה ועשרות עיתונאים המתינו בנמל התעופה לקראת נחיתת טיסת אל על.
מאיה, נוסעת במטוס לפריז, סיפרה הבוקר ל-ynet: "לפני ההמראה עלו שלושה שוטרים ומישהו מרשות האוכלוסין. כמה מהנוסעים התחילו להתרומם והתחילו לצלם, ואז השוטרים ביקשו מכולם לשבת ולא לצלם. היו כמה נוסעים עצבניים שהתחילו ללכת במטוס וחלק קיללו את גרטה".

5 צפייה בגלריה
גרטה תונברג
גרטה תונברג
"הנוסעים ב'יאכטת הסלפי'" הגיעו למקום "להמריא מישראל ולחזור לבתיהם". גרטה
(צילום: Hugo MATHY / AFP)
עלייתה של גרטה על מטוס הייתה אירוע חריג במיוחד: בעקבות הקמפיין שניהלה נגד זיהום האוויר בטיסות, ב-2019 דיווחה שבדיה על ירידה ב-4% בביקוש אליהן - ועלייה בשיעור השימוש ברכבות. בשנה שעברה ממשלת שבדיה אף יצאה נגד מדיניות ה"שיימינג לטיסות" של גרטה, והודיעה על הזרמת עשרות מיליוני דולרים לענף התעופה המתאושש ממגפת הקורונה.
שר הפנים משה ארבל מסר הבוקר: "מדינת ישראל לא תאפשר פגיעה בריבונותה באמצעות פרובוקציות של משטי מחאה בגבולותיה. אני מודה לעובדי רשות האוכלוסין וההגירה על הפעולה המהירה, המקצועית והאחראית למען שמירה על ביטחון המדינה והסדר הציבורי. הנחיתי לאסור את כניסתם לישראל של 12 המשתתפים במשט בהתאם להוראות הדין ולהחזירם למדינות המוצא".
משרד החוץ עדכן הבוקר על הבאת הפעילים האנטי-ישראלים לנתב"ג, ומסר כי "הנוסעים ב'יאכטת הסלפי'" הגיעו למקום "להמריא מישראל ולחזור לבתיהם". במשרד ציינו כי חלקם צפויים לעזוב תוך כמה שעות וכי אלו שמסרבים לחתום על מסמכי הגירוש ולעזוב את ישראל "יעברו הליך משפטי, בהתאם לחוק הישראלי, שיאשר את הגירוש שלהם". בישראל מקווים שהקונסולים של המדינות שלהם, שעימם נפגשו בנתב"ג, ישכנעו אותם לחתום.