נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך לעורר בלבול באירופה בכל הנוגע לנכונותו להגן עליה אל מול האיום הנשקף מרוסיה – ולפי הדיווחים החלטותיו מפתיעות גם גורמים בפנטגון. אמש (יום חמישי) הודיע הנשיא, בפוסט ברשת החברתית שלו, כי בעקבות קשריו הטובים עם נשיא פולין קרול נברוצקי הוא מחליט לשלוח לפולין 5,000 חיילים אמריקנים – שבוע בלבד אחרי שבוורשה הופתעו מהחלטה אמריקנית לבטל פריסה מתוכננת של 4,000 חיילים במדינה, החלטה שבעצמה הייתה שינוי כיוון, מפני שלפני כן הודיע ממשל טראמפ כי 5,000 חיילים ייצאו רק מגרמניה.
7 צפייה בגלריה
טראמפ, פוטין וניסוי רוסי השבוע של טיל בליסטי בין-יבשתי
טראמפ, פוטין וניסוי רוסי השבוע של טיל בליסטי בין-יבשתי
טראמפ, פוטין וניסוי רוסי השבוע של טיל בליסטי בין-יבשתי
(צילום: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS, Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/ AP, Mandel NGAN/AFP)
"בהתבסס על הבחירה המוצלחת בנשיא פולין הנוכחי, קרול נברוצקי, שהיה לי הכבוד להביע בו תמיכה, ועל מערכת היחסים שלנו איתו, אני שמח להודיע כי ארה"ב תשלח 5,000 חיילים נוספים לפולין", כתב טראמפ ברשת החברתית Truth Social – כשהוא מתייחס לתמיכתו באיש הימין נברוצקי בבחירות אשתקד לנשיאות פולין. הנשיא לא פירט מה המשמעות של ההחלטה ביחס להחלטה הקודמת שלא לשלוח 4,000 חיילים כמתוכנן לפולין: לא ברור מדבריו אם אותם חיילים כן יישלחו כעת בתוספת חיילים נוספים, או שלחלופין אותם 5,000 יגיעו מאזורים אחרים באירופה, כמו גרמניה שממנה הבטיח טראמפ להוציא חיילים על רקע העימות שלו עם הקנצלר פרידריך מרץ, שמתח ביקורת על היעדר אסטרטגיה במלחמה עם איראן.
הבלבול ניכר גם באירופה וגם בתוך הממשל האמריקני. גורמים ביטחוניים בארה"ב אמרו הלילה (בין חמישי לשישי) לסוכנות הידיעות AP כי הם הופתעו מההכרזה של טראמפ. "כבר שבועיים שאנחנו מנסים להגיב להכרזה הראשונה, וגם אנחנו לא יודעים מה המשמעות של זה", אמר אחד הגורמים. באירופה, ובפרט בפולין, נשמעה אמנם אנחת רווחה בעקבות ההכרזה האחרונה של טראמפ, אבל גם שם מבינים כי ייתכן שטראמפ התזזיתי ישנה את עמדתו בהמשך, ויורה בהמשך מחדש על הסגת כוחות מאירופה.
7 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם מועמד הימין קרול נברוצקי ב בחירות ב פולין 2 במאי
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם מועמד הימין קרול נברוצקי ב בחירות ב פולין 2 במאי
טראמפ עם נברוצקי במהלך קמפיין הבחירות שלו לנשיאות פולין, בשנה שעברה. "תמכתי בו", הדגיש טראמפ בהכרזתו
(צילום: רשת X)
"זה אכן מבלבל, ולא תמיד קל לניווט", אמרה שרת החוץ של שבדיה מריה מאלמר סטנרגרד בפסגה של שרי החוץ ממדינות נאט"ו, ובהם גם מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו, שאותה אירחה היום שבדיה. שרת החוץ של לטביה, בייבה בראז'ה, אמרה מצדה כי בעלות הברית ידעו היטב שארה"ב בוחנת מחדש את פריסת הכוחות שלה באירופה – עוד לפני המלחמה באיראן שעוררה את זעמו של טראמפ על חברות נאט"ו בשל סירובן להתגייס לעזרת ארה"ב – וכי כעת להבנתה אין שינוי כזה. "לעת עתה", היא הבהירה.
טראמפ, נזכיר, הוא מבקר חריף של נאט"ו עוד מימי כהונתו הראשונה כנשיא. אז הוא טען כי ארה"ב השקיעה במשך שנים כסף רב בהתעצמות נאט"ו, בעוד מדינות אירופה לא מילאו את חלקן, אלא הסתמכו עליה. כששב לבית הלבן בשנה שעברה הוא חזר ודרש מהן להגדיל דרמטית את תקציב הביטחון שלהן, ואף שרובן נעתרו להפצרותיו, היו גם מי שמרדו, ובראשן ספרד של יריבו הבולט, ראש הממשלה הסוציאליסט פדרו סנצ'ס.
המתיחות בתוך נאט"ו הגיעה בתחילת השנה למשבר חריף בעקבות איומיו של הנשיא להשתלט בכוח על גרינלנד, השייכת לחברת נאט"ו דנמרק, והמשבר הגיע לשיאו במהלך המלחמה באיראן – כשארצות אירופה לא רק התנערו מהמהלך, אלא סירבו לשלוח ספינות מלחמה כדי לפתוח את מצר הורמוז, כפי שטראמפ דרש מהן. חלקן, כמו ספרד, ובמידה מוגבלת יותר גם בריטניה ואיטליה, הטילו הגבלות על השימוש של ארה"ב בבסיסים הניצבים בשטחן או במרחב האווירי שלהן לצורך המלחמה.
7 צפייה בגלריה
תרגיל של כוחות מיוחדים מנאט"ו 18 במאי ברומניה
תרגיל של כוחות מיוחדים מנאט"ו 18 במאי ברומניה
תרגיל של כוחות מיוחדים מנאט"ו ברומניה, החודש
(צילום: Andrei Pungovschi/Getty Images)
7 צפייה בגלריה
תרגיל של כוחות מיוחדים מנאט"ו 18 במאי ברומניה
תרגיל של כוחות מיוחדים מנאט"ו 18 במאי ברומניה
(צילום: Andrei Pungovschi/Getty Images)
7 צפייה בגלריה
תרגיל של כוחות מיוחדים מנאט"ו 18 במאי ברומניה
תרגיל של כוחות מיוחדים מנאט"ו 18 במאי ברומניה
(צילום: Andrei Pungovschi/Getty Images)
טראמפ איים בתגובה להעניש את נאט"ו, ואף הודיע כי הוא שוקל לפרוש מהברית, מהלך שיטלטל דרמטית את המערך הביטחוני של ארצות אירופה, הנשען ברובו על ההגנה האמריקנית – ובפרט המטרייה הגרעינית שוושינגטון מספקת – כשברקע ניצב כל העת החשש שרוסיה של ולדימיר פוטין תבחר להרחיב את הפלישה מאוקראינה (שלא חברה בנאט"ו) גם למדינות בחזית המזרחית של הברית, כמו המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה) ופולין.
באירופה מוצבים כיום כ-80,000 חיילים בסך הכול, ובתחילת החודש הודיע כאמור הממשל האמריקני – אחרי העימות בין טראמפ לקנצלר מרץ – כי 5,000 מתוכם ייצאו מגרמניה. טראמפ עצמו איים בהמשך שמדובר רק בנסיגה ראשונית: "נקצץ הרבה יותר מ-5,000", הוא אמר אז. אבל בהמשך, ביום חמישי בשבוע שעבר, הודיעה לפתע ארה"ב על ביטול שליחתם של 4,000 חיילים קרביים לפולין, במקביל לביטול שליחתם של עוד כ-1,000 חיילים מיחידת שיגור טילים ארוכי-טווח שהייתה אמורה להיות מוצבת בגרמניה. כעת כאמור לא ברור אם ההחלטה לגבי פולין בוטלה, או שאותם 4,000 חיילים קרביים עדיין לא יגיעו, ובמקומם יגיעו לפולין חיילים מאזור אחר באירופה – כמו גרמניה. הגנרל האמריקני אלקסוס גרינקביץ', ראש פיקוד אירופה בצבא ארה"ב ומי שעומד גם בראש כוחות נאט"ו ביבשת, אמר ביום שלישי האחרון כי התוכנית הנוכחית היא להוציא בסך הכול, מכל אירופה, 5,000 חיילים.
כך או כך, התכונית לצמצום הנוכחות האמריקנית ביבשת, גם אם לעת עתה היא חלקית מאוד, עוררה ביקורת גם במחנה הרפובליקני בארה"ב – בטענה שטראמפ שולח בכך מסר שגוי לפוטין, שעלול לעודד את תוקפנותו. חבר הקונגרס הרפובליקני דון בייקון מנברסקה אמר למשל אחרי ההחלטה המקורית, על ביטול שליחת 4,000 חיילים לפולין, כי בשיחותיו עם בכירים בוורשה הם הביעו תדהמה מכך. הוא תיאר את היחס הזה לפולין – מדינה שהפנטגון עצמו מתאר כ"דוגמת מופת" לבעלת ברית של ארה"ב – כ"בושה" עבור ארה"ב. בפולין בירכו כאמור על הזיג-זג של טראמפ אמש, והנשיא קרול נברוצקי מסר כי "בריתות טובות הן אלו שמבוססות על שיתוף פעולה, כבוד הדדי ומחויבות לביטחון המשותף שלנו". שר ההגנה ולדיסלב קוסיניאק-קאמיש אמר מצדו כי ההחלטה לשלוח 5,000 חיילים לפולין מעידה על כך שהקשרים בין ורשה לוושינגטון הם "חזקים מאוד" ושפולין היא "בעלת ברית למופת".
7 צפייה בגלריה
מרקו רוביו מזכיר המדינה האמריקני בפסגה של נאט"ו בשוודיה
מרקו רוביו מזכיר המדינה האמריקני בפסגה של נאט"ו בשוודיה
מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו בפסגת שרי החוץ של נאט"ו, בשבדיה
(צילום: Jonathan Nackstrand / AFP)
7 צפייה בגלריה
מרקו רוביו מזכיר המדינה האמריקני בפסגה של נאט"ו בשוודיה
מרקו רוביו מזכיר המדינה האמריקני בפסגה של נאט"ו בשוודיה
(צילום: AP Photo/Julia Demaree Nikhinson, Pool)
אבל התסכול של טראמפ מבעלות הברית האירופיות לא צפוי להיעלם. מזכיר המדינה רוביו הבהיר זאת הבוקר בפסגת שרי החוץ של נאט"ו בשבדיה. "עמדותיו של הנשיא, אם לדבר בכנות, שמאוכזב מכמה מבעלות הברית שלנו בנאט"ו ומהתגובה שלהן לפעולותינו במזרח התיכון – מתועדות היטב", אמר רוביו בשיחה עם כתבים בשולי הפסגה. "חייבים לטפל בזה. זה לא משהו שייפתר היום. זה משהו שצריך לדון בו ברמת המנהיגים", הוא הוסיף, והדגיש שהברית חייבת להיות "טובה עבור כל המעורבים בה".
הפסגה נערכת כאמור על רקע החשש באירופה מאפשרות שבצל המתיחות הפנימית בברית הצבאית, הנשיא הרוסי פוטין ינסה לאתגר את מחויבותן של המדינות החברות בברית לסעיף המרכזי באמנת נאט"ו – סעיף 5 שקובע כי מתקפה על אחת מהחברות היא מתקפה על כל השאר, ושהן חייבות להתגייס להגנתה. רק השבוע איימה מוסקבה על המדינות הבלטיות – ליטא, לטביה ואסטוניה – שחברוּתן בנאט"ו לא תגן עליהן, אחרי שהאשימה שהן מסייעות לכאורה לאוקראינה לשגר כטב"מים לשטח רוסיה משטחיהן. הן מכחישות זאת, על רקע נפילות של כמה וכמה כטב"מים אוקראיניים בשטחיהן בחודשים האחרונים. קייב טוענת שהכטב"מים נפלו במדינות הבלטיות אחרי שהוסטו במכוון על ידי מוסקבה, באמצעות לוחמה אלקטרונית.
על רקע החשש הזה, מזכ"ל נאט"ו מארק רוטה שלח אחר הצהריים מסר מאיים לפוטין, ובפסגה בשבדיה אמר: "אם מישהו יהיה טיפש מספיק כדי לתקוף אותנו – התגובה תהיה הרסנית". בינתיים, פוטין משגר איום לעבר קייב, אחרי שלטענתו זו עמדה מאחורי "מתקפת טרור" מכוונת נגד מעונות סטודנטים באזור לוהנסק הכבוש על ידי רוסיה בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה. בהודעה מטעם פוטין נמסר כי לפחות שישה בני אדם נהרגו במתקפה, עוד 39 נפצעו ו-15 מוגדרים נעדרים – וכוחות ההצלה ממשיכים לחפש אחריהם בזירה. לטענתו אוקראינה ניסתה לפגוע במכוון באזרחים – טענה צבועה למדי, על רקע שלל המתקפות הרוסיות על ערי אוקראינה (רק לפני שבוע טיל רוסי פגע במגדל מגורים בקייב, וגרם שם להרג של 24 בני אדם, בהם שלושה ילדים). "ביקשתי ממשרד ההגנה להכין אפשרויות לתגובה", איים פוטין.