ימים ספורים אחרי מעצרו של מחמוד חליל, אחד ממנהיגי המחאות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, הזעיקו מנהלי המוסד האקדמי את הסטודנטים הזרים ובכירי בית הספר לעיתונאות למפגש בהול. המסר היה חד-משמעי: סטודנטים שאינם אזרחי ארצות הברית נדרשים להימנע מפרסום תכנים על רצועת עזה, אוקראינה והמחאות שהתעוררו בעקבות המעצר.
המהומות בבניין טראמפ אחרי ההנחיה לסטודנטים הזרים
5 צפייה בגלריה


חליל. תומכיו השתלטו על בניין טראמפ: "סיימו את המתקפה על פרו-פלסטינים"
(צילום: REUTERS/Jeenah Moon)
ההתכנסות נערכה בבניין פוליצר, אחד מסמליה של האוניברסיטה, שבו מוענק הפרס היוקרתי לעיתונות. האולם היה מלא עד אפס מקום, עם אווירה מתוחה במיוחד. חלק מהסטודנטים רשמו הערות במחברותיהם, אחרים בהו בדוברים בתדהמה.
פרופ׳ סטיוארט קרל, מומחה לתיקון הראשון לחוקה האמריקנית, הבהיר לסטודנטים כי המדיניות החדשה של ממשל טראמפ, לגרש סטודנטים בינלאומיים שהצטרפו להפגנות נגד ישראל, עלולה לסכן את עתידם האקדמי ואף את חירותם האישית. "אם יש לכם עמוד ברשתות החברתיות, ודאו שהוא לא מלא בתכנים על המזרח התיכון", הזהיר קרל. כשסטודנט פלסטיני מחה, דיקן בית הספר לעיתונות ג'לאני קוב היה ישיר אף יותר: "תבינו, אף אחד לא יכול להגן עליכם. אלה זמנים מסוכנים".
האזהרה לסטודנטים הגיעה לאחר שממשל טראמפ הודיע על הקפאת 400 מיליון דולר במענקים פדרליים לאוניברסיטה, בטענה כי לא פעלה די למיגור האנטישמיות בקמפוס. ההחלטה יצרה זעזוע עמוק בקולומביה ובעולם האקדמי כולו, והותירה את הנהלת האוניברסיטה במאבק הישרדות.
5 צפייה בגלריה


הפגנת תמיכה בחליל. הקו התקיף של הממשל מגיע למוסדות האקדמיים
(צילום: Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
"כל העיניים נשואות אלינו", כתבה אז הנשיאה, פרופ׳ קטרינה ארמסטרונג, במכתב לסטודנטים. כך, אוניברסיטה שנחשבה למעוז חופש הביטוי והאקטיביזם, הפכה לזירת מאבק מול הממשל, כשגורלה הכלכלי והאקדמי לוט בערפל. בתוך כך, האוניברסיטה הודיעה אמש על השעיה וסילוק של כ-20 סטודנטים שהשתלטו על בניין המילטון בקמפוס באפריל אשתקד.
המעצר של חליל, שנמצא בארה"ב כתושב קבע עם גרין קארד, רק החריף את המתח. לפי הבית הלבן, חליל צפוי להיות מגורש מארה"ב, כחלק מקו מדיניות תקיף יותר נגד סטודנטים שהוגדרו "פרו-טרוריסטים ואנטי-אמריקנים". הממשל אף דרש מקולומביה למסור מידע על סטודנטים שהוגדרו כ"מעורבים בפעילויות פרו-חמאסיות", אך לא זכה לתגובה.
המחאות על ההחלטה לא איחרו להגיע. קבוצות סטודנטים פרו-פלסטיניות, לצד פעילים מארגון "קול יהודי לשלום", הפגינו מחוץ לבניין טראמפ במנהטן. עשרות מהם נכנסו ללובי וקראו "תילחמו בנאצים, לא בסטודנטים" ו"תפסיקו לחמש את ישראל".
לפי דיווחים מהשטח, כ-200 מפגינים בחולצות אדומות, חלקם עם כיפות לבנות, בהם ניצולי שואה וסטודנטים יהודים, דרשו לשחרר את חליל ו"לסיים את המתקפה" על פעילים פרו-פלסטינים. מאבטחי הבניין נראו חסרי אונים כשהמפגינים השתלטו על הלובי, וטיפסו על מעקות. האירוע הועבר בשידור חי ברשתות החברתיות, ולבסוף יותר מ-100 נעצרו.
במקביל, מסע גיוס התרומות של סטודנטים מקולומביה לתמיכה בחליל עבר את היעד של 250 אלף דולר ומתקרב כעת ליעד חדש של חצי מיליון. המגייסת הראשית - בתה של חברת הקונגרס אילהאן עומאר, איסרא הירסי, שהושעתה בעבר מברנרד קולג', בית הספר לנשים של המוסד, בגלל מעורבותה במאהל המחאה הפרו-פלסטיני בקמפוס.
בנוסף, כוח המשימה הפדרלי של ממשל טראמפ למאבק באנטישמיות הודיע כי הוא בוחן הקפאת תקציבים לראשי ערים ברחבי ארה"ב, כולל בניו יורק, בלוס אנג'לס, בשיקגו ובבוסטון. הצוות צפוי להיפגש עם ראשי הערים וגורמי אכיפת החוק המקומיים "כדי לדון בתגובתם לאירועי אנטישמיות בבתי הספר והאוניברסיטאות שבתחומם". ליאו טרל, ראש הצוות, הדגיש כי "יותר מדי נבחרי ציבור בחרו שלא להתעמת עם גל האנטישמיות מאז 7 באוקטובר. למעשים יש השלכות. גם לאי-מעשים".
המתפרע שסולק אחרי כשנה - ודרישת ממשל טראמפ
אחרי תהליך בירור שארך כמעט שנה, סולקו כ-20 סטודנטים שהשתלטו על בניין בקמפוס באפריל אשתקד. בין המסולקים - גרנט מיינר, נשיא אגודת הסטודנטים המקומית של "Student Workers of Columbia", שמאגדת יותר מ-3,000 תלמידים ונחשבת לאחד הסניפים הגדולים במדינה. מיינר, סטודנט לתואר שני, תועד בשנה שעברה במהלך ההשתלטות של המתפרעים על בניין המילטון כשהוא רעול פנים ועוטה כאפייה.
החלטת האוניברסיטה מגיעה בצל מכתב נוקב שנשלח מטעם כוח המשימה של הממשל למאבק באנטישמיות, המפרט את הצעדים שעל ההנהלה לנקוט כדי להשיב את המימון הפדרלי שנשלל ממנה בשבוע שעבר. במכתב, שנשלח לנשיאה פרופ׳ קטינה ארמסטרונג ולראשי חבר הנאמנים, נכתב כי קולומביה מחויבת לבצע שינויים מיידיים, הכוללים ענישה משמעותית כלפי הסטודנטים שפרצו לבניין המילטון באביב האחרון.
לפי ההנחיות, על הענישה לכלול סילוק של הסטודנטים מהמוסד האקדמי או השעיות ממושכות. בנוסף, הממשל דורש כי האוניברסיטה תאסור על עטיית מסכות בקמפוס, ותבטל את המועצה השיפוטית של האוניברסיטה כך שסמכויות המשמעת יועברו לידי הנשיאה ארמסטרונג בלבד.
עוד נקבע במכתב כי המחלקה ללימודי המזרח התיכון, דרום אסיה ואפריקה תוצב תחת "פיקוח אקדמי" למשך חמש שנים לפחות, מה שימנע מחברי הסגל שליטה על המחלקה. הפרופסור ג׳וזף מסעד, שתיאר את טבח 7 באוקטובר כ"מרהיב", נכלל בדוגמאות שהובאו במכתב לביסוס הדרישה.
פורסם לראשונה: 19:49, 13.03.25