כשבוע לאחר שיותר מאלף טייסים וקצינים במילואים הודיעו שיפסיקו לשרת בצבא, בצה"ל מודים לראשונה באופן רשמי כי החלה פגיעה בכשירות המבצעית של הצבא. כיממה לאחר ביטול עילת הסבירות, בצה"ל החלה להשפיע היעדרותם משירות של מאות קצינים וטייסים ממערכים שונים, רובם מחיל האוויר.
לפי מובילי המחאה, ביממה שחלפה מאז אישור החוק, מתוך 1,100 חותמי מכתב הטייסים ואנשי חיל האוויר, 700 מהחותמים כבר הודיעו למפקדיהם כי לא יתייצבו למילואים - מתוכם 230 טייסים. לדברי מוביליה המחאה, המספרים עולים כל העת. הם אמרו כי מדובר בטייסים, אנשי מערך כטמ"מ, מערך הבקרה, המטה המבצעי ואנשי יחידות מיוחדות, כולם משרתים פעילים במילואים בחיל האוויר.
בדיוני הערכות מצב שהתקיימו ביממה האחרונה עלתה תמונה מדאיגה, שגם שוקפה באופן מלא לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון יואב גלנט, ולפיה הכשירות למלחמה החלה להיפגע.
אף שצה"ל עדיין כשיר למלחמה, לראשונה העלו בצבא סימני שאלה אמיתיים בנוגע לסוגיה אם קצינים וטייסים רבים, במערכים הקריטיים ביותר, יחזרו בהם ויתייצבו מחר בבוקר אם תפרוץ מלחמה בעזה ובלבנון. מגמות אלו שוקפו גם לשרים בקבינט אתמול בבוקר, לבקשת שר הביטחון גלנט, וערב קודם לכן באופן חריג גם לבכירים באופוזיציה ובהם יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ושני הרמטכ"לים לשעבר מהמחנה הממלכתי - בני גנץ וגדי איזנקוט.
2 צפייה בגלריה
מטוס קרב של חיל האוויר
מטוס קרב של חיל האוויר
מטוס קרב של חיל האוויר. בצה"ל מודים שהחלה פגיעה בכשירות הצבא
(צילום: Shutterstock)
כל זאת, במטרה לעצור את הסחף המסוכן שבו נמצאת המדינה, ובתוכה צבא העם, ולהגיע לפשרה. לאחר ששר המשפטים יריב לוין סירב גם לניסיונות מתוך הקואליציה לריכוך, ואחרי שנתניהו העדיף להצביע גם הוא בעד הגרסה הקיצונית ביותר לחוק שיאפשר החלטות ממשלה ללא פיקוח שיפוטי, קצינים רבים במילואים חזרו באופן אישי מול מפקדיהם על הודעתם כי לא ישרתו יותר במילואים. בצבא עוסקים בניסיונות לשכנעם לחזור בהם, ומקווים שמרחק הבלימה - כחודש עד חודשיים של היעדרות טייסים וקצינים רבים שתוביל להפסקת כשירות צה"ל למלחמה - יספיק כדי לעצור את הדימום.
בימים האחרונים, ובדגש על היום, הורגשה עזיבה משמעותית במערך קריטי נוסף. עשרות רופאים במילואים, מצרך נדיר שבו הצבא גם כך במחסור חמור, הודיעו כי לא ישרתו יותר תחת הקבינט הנוכחי והעומד בראשו.
הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, שביקש להיפגש עם נתניהו לפני ההצבעות על החוק הדרמטי ונדחה פעמיים, ביקש אמש מראש הממשלה ששרים וחברי כנסת מהקואליציה שלו יפסיקו לגדף ולהסית נגד טייסים וקצינים. היום, בהתייחסות ראשונה של הרמטכ"ל מול המצלמות לביטול עילת הסבירות, אמר רא"ל הלוי: "אתמול היה יום של שיא בעוצמות המחלוקת בחברה הישראלית. בתוך הטלטלה הזו, על צה"ל מוטלת אחריות גדולה להגן על מדינת ישראל ועל אזרחיה. ימי מחלוקת ומשבר דורשים להדגיש את המשותף והמאחד - משימת ההגנה על המדינה היא המחויבות העמוקה שלנו".
2 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת
מליאת הכנסת
ביקש לשקף לשרי הקבינט ולבכירי האופוזיציה את תמונת המצב בצה"ל. גלנט לצד נתניהו אתמול במליאת הכנסת
(צילום: רויטרס/Amir Cohen)
"צה"ל נכון ומוכן לכל אתגר, זהו הציווי שלנו להבטחת קיום המדינה", הוסיף הרמטכ"ל. "כוח המגן של צה"ל מורכב מכל חייל, כל מפקד, במילואים ובסדיר, אשר פועלים יחד למטרה משותפת. עלינו לקרב את אנשי המילואים היקרים לנו מאוד שתרומתם לביטחון המדינה רבה. גם מי שקיבל החלטה בלב כבד שלא להתייצב, צה"ל צריך אתכם. רק יחד נגן על הבית. נתאמן, נתכונן ונעשה ביחד. נבחר לעמוד איתן נוכח אתגרי התקופה המורכבת הזו. יש לנו אחריות רבה".
בצבא גיבשו מעין תוכניות חירום שיופעלו כבר ביממה האחרונה לצמצם את הנזקים שנגרמו ללכידות ולכשירות הצבא: משיחות של מפקדים עם פקודיהם, כולל של הרמטכ"ל עם אלפי משרתים בימים הקרובים, דרך ניהול יומי של מצבות כוח האדם וסימון "מרחבים אדומים" בריכוז של ראש אגף המבצעים אלוף עודד בסיוק, ועד להסתערות של מפקדים ולוחמים על בתי ספר ותנועות נוער, מחשש ממשי לירידה גדולה במוטיבציה להתגייס למערכים משמעותיים במחזור אוגוסט הגדול שיחל בעוד כשבועיים.

ביממה האחרונה הצטברו בצבא גם דיווחים מדאיגים על השפלות שחווים טייסים על מדים מצד אזרחים שמכנים אותם ברחוב "פריבילגים", לצד חיילים שיצאו מבסיס הקריה וספגו הקנטות ממפגינים. בצבא הבהירו כי למאות הטייסים והקצינים שהפסיקו להתייצב אין תחליף וכי מדיניות הטיפול בהם תהיה אחידה, לצד טיפול פרטני.
כך, למשל, כבר ביממה האחרונה נרשמו מקרים בודדים שבהם חיילי מילואים מגדודי יבשה הפסיקו להתייצב לקריאות ספציפיות לאימון או לתעסוקה מבצעית, כמחאה על יישום המהפכה המשפטית, ונענשו בעונשי מחבוש ובקנס. כלל מפקדי צה"ל נדרשו לדווח לקצונה הבכירה על כל אירוע מסוג זה. כך או כך, בצבא הבהירו כי כלל הקצינים והטייסים שהפסיקו להתנדב הודיעו זאת באופן פרטני, ללא כל התאגדות מצידם. בצה"ל יש מי שכינה את היממה האחרונה כאירוע מכונן ולכן בטיפול בו מושקעים שעות רבות מדי יום מצד קצינים בכירים.
אחד מהטייסים שחתם על המכתב אמר בשיחה עם ynet כי "כל ההצגה ככיפוף של הדרג המדיני על ידי הצבא היא דמגוגיה. הדרג הצבאי והמדיני לא הבינו - זה לא ניסיון כיפוף, זה אובדן אמון מוחלט במי ששולח אותנו לקרב. ממשלה קיצונית, שמבזה את לוחמיה ואזרחיה, ודורסת חלקים בעם, איבדה לחלוטין את אמון האזרחים המשרתים. פשוט אין לנו אמון במשימות שנקבל מהקבינט הזה".
הטייס התייחס גם לדברי הרמטכ"ל ואמר כי זה "התעורר משנתו. עכשיו הוא נזכר שהוא צריך אותנו. איפה הוא היה לפני שבוע? איפה הוא היה עד היום? כשהוא כותב אגרת שמכנה את השירות במילואים כחובה, כאשר פחות מ-3% מהציבור משרת - הוא גם חוטא לאמת, וגם לא מבין את הקרע בחברה ובצבא העם. קריאות נרגשות לא יחברו את הקרע".
מדובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, נמסר בתגובה: "בנקודת הזמן הנוכחית, צה"ל מצוי בכשירות. הייתה עלייה בפניות להפסקת שירות מילואים, ולצד זאת מתקיים שיח בין מפקדים למשרתים. אם אנשי מילואים לא יתייצבו לאורך זמן - תהיה פגיעה בכשירות הצבא. מדובר בתהליך הדרגתי שיושפע בהתאם להתייצבותם של אנשי המילואים".