ועדת מינויים הנתונה לשליטתו הכמעט מוחלטת של המשטר הסיני בייג'ינג בחרה הבוקר (ראשון) בג'ון לי, תומך אדוק של ממשלת סין, למנהיג הונג קונג. הבחירה בלי הייתה צפויה, משום שהוא היה המועמד היחיד בבחירות, והיא נתפסת כעוד צעד המהדק את אחיזתה של סין בהונג קונג אחרי שבשנתיים האחרונות העבירה כמה חוקים המגבילים מאוד את חופש הביטוי בעיר ודאגה למעצרם של שלל פעילי אופוזיציה שניסו לקדם בה את הדמוקרטיה. מבקריו של לי טוענים כי מינויו הוא ראיה נוספת לכך שהונג קונג הופכת ל"מדינת משטרה".
8 צפייה בגלריה
ג'ון לי נבחר ל מנהיג הונג קונג החדש
ג'ון לי נבחר ל מנהיג הונג קונג החדש
התקדם דרך הביטחון, ולא דרך העסקים. ג'ון לי, המנהיג הבא של הונג קונג
(צילום: AP)
8 צפייה בגלריה
הונג קונג כרזה נגד המנהיג החדש ג'ון לי בתפקיד פיקאצ'ו
הונג קונג כרזה נגד המנהיג החדש ג'ון לי בתפקיד פיקאצ'ו
כרזה לעגנית המציגה את נשיא סין שי ג'ינפינג כפו הדוב (רבים מהסינים מוצאים דמיון בינו לבין הדמות המצוירת) מטיל למערכה את ג'ון לי בתפקיד פיקאצ'ו
הונג קונג, נזכיר, הייתה עד 1997 קולוניה בריטית, ובמסגרת הסכם ההחזרה שלה לידי סין נקבע כי בעשרות השנים הקרובות היא תיהנה מאוטונומיה נרחבת ותתנהל על פי מערכות כלכלה, חוק ומשפט נפרדות מאלה של אזורים אחרים בסין, שהיא מדינה קומוניסטית. הסיכום הזה אפשר להונג קונג להפוך למרכז כלכלי בינלאומי ולמוקד של חדשנות וקִדמה.
אלא שבשנים האחרונות הסתמן כי סין הולכת ומעמיקה את שליטתה על הנעשה בהונג קונג, והפגנות המוניות שם למען הדמוקרטיה רק הגבירו את נחישותה להשיב את העיר לריבונותה המלאה. בשנת 2020 אישרה סין את "חוק ביטחון לאומי" המעמיק את אחיזתה הביטחונית בהונג קונג, ומאז היא שלחה לכלא או לגלות את רוב המנהיגים הבכירים של המחאה הפרו-דמוקרטית שהתנהלה שם נגדה. ארה"ב הכריזה כבר לפני שנתיים כי היא אינה רואה עוד בהונג קונג אוטונומיה.
הבחירות לתפקיד המנהיג הבא של הונג קונג נערכו אחרי שהמנהיגה היוצאת, קארי לאם, הודיעה כי החליטה שלא להתמודד על כהונה שנייה. לאם, שאף היא נחשבת בעיני מבקריה למי שמייצגת את האינטרסים של בייג'ינג, תיזכר כמי שהנהיגה את הונג קונג בימים שבהם הפגנות הענק למען הדמוקרטיה דוכאו ביד קשה וחירויות הפרט צומצמו באופן ניכר. לפי סקר מחודש מרץ, היא מפנה את הכיסא כששיעור התמיכה בה בקרב התושבים עלוב למדי – 12%. כעת, אחרי שנים של טלטלה, מנסות הרשויות בהונג קונג להוציא את העיר לדרך חדשה, תחת עינה הפקוחה של בייג'ינג.
8 צפייה בגלריה
טקס פתיחת משרד ביטחון לאומי של סין ב הונג קונג בהשתתפות מנהיגת העיר קארי לאם
טקס פתיחת משרד ביטחון לאומי של סין ב הונג קונג בהשתתפות מנהיגת העיר קארי לאם
קארי לאם. פורשת עם שיעור עלוב של 12% תמיכה
(צילום: EPA)
7.4 מיליון איש חיים בהונג קונג, אבל רק למעטים מהם – כ-1,500 נציגי ציבור החברים בוועדת הבחירות וממונים אליה בהתאם לאינטרסים של המשטר בבייג'ינג – יש אמירה בקביעת זהותו של המנהיג הבא של הטריטוריה. למעשה, רק כ-0.02% מאוכלוסיית העיר זוכים להצביע בבחירות לתפקיד המנהיג, וגם המשתייכים לקבוצה זו הם ברובם נאמני המשטר בבייג'ינג, ואינם מייצגים את האוכלוסייה הכללית.

ויתר על האזרחות הבריטית ועצר עשרות פעילים

בבחירות שנערכו היום זכה לי לתמיכתם של 1,416 מחברי הוועדה, הרבה יותר מהרוב הדרוש (751), ורק שמונה הצביעו נגד מינויו. סביב המקום שבו נערכה ההצבעה הוצבה אבטחה כבדה, והמשטרה מנעה מקבוצה קטנה של מפגינים להתקרב אליו. "אנחנו מאמינים שאנחנו מייצגים אנשים רבים בהונג קונג בכך שאנחנו מבטאים התנגדות לבחירות נוסח-סין שנערכות כאן, בהשתתפותו של מועמד אחד בלבד", אמר צ'אן פו-יינג, מפגין מטעם "הליגה של הסוציאל-דמוקרטים", שהגיע למקום והניף כרזה ועליה דרישה לדמוקרטיה מלאה. קבוצת המפגינים הדגישה כי חוקת הונג קונג מבטיחה זכות הצבעה לכולם, זכות שלא ניתנה בפועל מעולם, ודרשה במחאתה לאפשר בחירות כלליות בהונג קונג, כאלה שבהן כל תושבי הטריטוריה יוכלו להצביע לבית המחוקקים המקומי ולתפקיד המנהיג של העיר.
8 צפייה בגלריה
ג'ון לי נבחר ל מנהיג הונג קונג החדש
ג'ון לי נבחר ל מנהיג הונג קונג החדש
"זו חברה שומרת-חוק": המטרה של לי - עוד חוקי ביטחון
(צילום: רויטרס)
8 צפייה בגלריה
מהומות נמל תעופה הונג קונג סין
מהומות נמל תעופה הונג קונג סין
מפגינים למען הדמוקרטיה משתקים חלק מנמל תעופה בהונג קונג בשיא ימי המחאה
(צילום: EPA)
8 צפייה בגלריה
כיסאות עולים באש במהמות בהונג קונג
כיסאות עולים באש במהמות בהונג קונג
אש במהומות בהונג קונג ב-2019. זכות ההצבעה שהובטחה מעולם לא ניתנה בפועל
(צילום: AP)
בניגוד למנהיגיה הקודמים של הונג קונג, שנסיקתם הפוליטית התבססה על קשריהם עם הקהילה העסקית ועם בכירים בשירות האזרחי, לי בן ה-64 התקדם בזכות עברו הביטחוני: הוא מילא שורה של תפקידים במערכת הביטחון המקומית, ובשנים האחרונות שימש כמזכיר של הונג קונג לענייני ביטחון. הוא נודע כתומך אדוק של "חוקי הביטחון הלאומי" הסיניים שצמצמו דרמטית את האוטונומיה של העיר, ובתפקידו כמזכיר הביטחון דאג ליישום קפדני שלהם: תחת פיקוחו נעצרו עשרות פעילים למען הדמוקרטיה, פורקו ארגונים אזרחיים ונסגרו כלי תקשורת ליברליים. לי נתון לסנקציות שהטילה עליו ארה"ב בשנת 2020 בשל חלקו בדיכוים של פעילי האופוזיציה.
לי, שבעבר החזיק באזרחות בריטית אבל מעט לפני מינויו לתת-מזכיר הביטחון ב-2012 ויתר עליה, מציג את עצמו כ"מר ביטחון". הוא מדגיש כי החברה בהונג קונג היא חברה שומרת חוק שבה כל אדם חייב לציית לכללים, ושלכן תחת הנהגתו תינתן עדיפות עליונה להפעלתם של חוקי ביטחון לאומי נוספים, מעבר לאלה שכבר נכנסו לתוקף. מעבר לכך הבטיח להזניק את הונג קונג מחדש כעיר בינלאומית, להגביר את התחרות בה ולקדם את בנייתן של דירות חדשות, כדי להקל את המצב בשוק הדיור של הונג קונג – אחד היקרים ביותר בעולם.
8 צפייה בגלריה
ג'ון לי נבחר ל מנהיג הונג קונג החדש כאן עם אשתו ג'נט
ג'ון לי נבחר ל מנהיג הונג קונג החדש כאן עם אשתו ג'נט
ייכנס לתפקיד ביום השנה ה-25 להחזרת הונג קונג לסין. המנהיג החדש לי עם רעייתו ג'נט
(צילום: AFP)
מבקריו של לי נוהגים לכנותו "פיקאצ'ו", על שם הדמות המפורסמת מסדרת פוקימון. זהו לא רק משחק מילים על שמו הסיני, קה-צ'יו, אלא גם רמיזה לכך שהוא נאמן למשטר בייג'ינג כאילו היה חיית המחמד שלו.
לי יחליף את המנהיגה היוצאת קארי לאם ב-1 ביולי, יום השנה ה-25 להחזרת הונג קונג לידיה של סין.