נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר בריאיון ל"ניו יורק טיימס" כי איראן תוכל להעשיר אורניום, "אך לא למטרות צבאיות". לדבריו: "איראן תוגבל לנצח להעשרת אורניום ברמות נמוכות שלעולם לא יוכלו לשמש את הצבא".
בהקשר זה הוסיף ש"הם (איראן) לא יוכלו לעבור כמות מסוימת". עם זאת, כשנשאל האם מגבלה זו זהה לזו שמופיעה בהסכם הגרעין שיזם הנשיא לשעבר ברק אובמה ומגבילה את ההעשרה לרמה של 3.67 אחוזים - השיב טראמפ שההסכם החדש יבטיח ש"הם יוכלו להעשיר רק למטרות לא צבאיות, לנצח".
במקביל טראמפ אמר שארצות הברית תעבוד עם איראן כדי לחפור, לערבב ולהסיר את כל 12 הטונות של הדלק הגרעיני המועשר שברשותה. על פי הסכם הגרעין של אובמה 97 אחוזים ממלאי הדלק של איראן הועבר לרוסיה. במקביל, טראמפ הציע שלארצות הברית יהיו מה שכינה "סמכויות פיקוח חזקות", כדי לוודא שאיראן לא מבצעת עבודות בתחום הגרעין תוך הפרת המחויבויות שלה.
נזכיר, שבמהלך שלושת חודשי המשא ומתן האחרונים, בראשות שליחיו של הנשיא, סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, התעקשו האיראנים שלעולם לא יוותרו על זכותם להעשיר אורניום. טראמפ מצידו אמר שמתנהלים מגעים על השעיית העשרת האורניום מצד איראן לתקופה של 20 שנה אך לאחר מכן רמז שיסתפק בהשעיה לפרק זמן של 20 שנה. כעת נראה שהצעות אלו ירדו מהפרק.
לאיראן יש כבר כיום כמות גדולה מאוד של אורניום מועשר לרמות גבוהות – רמות שאליהן העשירה את החומר הבקיע מאז שטראמפ פרש ב-2018 מהסכם הגרעין המקורי מולה – ולפי הערכות האו"ם יש לה 440 ק"ג של אורניום שמועשר לרמה של 60%, שהדרך ממנה לרמה של 90% (הדרושה לנשק גרעיני) נחשבת לקצרה ומהירה. מדובר בכמות שמספיקה לכ-10 פצצות אטום, ורובה כעת לפי ההערכות קבור עמוק באדמה במתקן הגרעין באיספהאן, שהופצץ יחד עם מתקני הגרעין בנתנז ופורדו במלחמת "עם כלביא" לפני שנה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם ביום חמישי האחרון הודעה שבה נאמר כי בשיחה עם טראמפ, הוא הביע הערכה למחויבותו של הנשיא שההסכם הסופי יכלול את הוצאת החומר המועשר (דבר שאינו מובטח במסגרת ההסכם); פירוק תשתיות ההעשרה (דבר שאינו מובטח); הגבלת ייצור הטילים (דבר שהורד מסדר היום לפי האיראנים); והפסקת התמיכה של איראן בשלוחות הטרור שלה באזור (דבר שהורד מסדר היום לפי האיראנים).






