אלמנתו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, שנרצח ב-2018 בקונסוליה הסעודית באיסטנבול, הגישה אתמול (שישי) בארה"ב תביעה אזרחית נגד חברת הסייבר הישראלית NSO. האלמנה, חנאן אלאטר חשוקג'י, טוענת בכתב התביעה כי בוצע שימוש בתוכנת מעקב של החברה כדי לפרוץ למכשיר הטלפון שלה ולרגל אחריה בחודשים שקדמו לרצח בעלה.
בטוריו בוושינגטון פוסט, חשוקג'י נהג באופן קבוע למתוח ביקורת על השלטון הסעודי ועל יורש העצר מוחמד בן סלמאן, הוא שליט המדינה בפועל כיום. הוא נרצח באוקטובר 2018 בקונסוליה הסעודית באיסטנבול, לשם הגיע כדי לאסוף מסמכים לקראת חתונתו עם ארוסתו הטורקייה, חדיג'ה צ'נגיז. הרוצחים ביתרו את גופתו והוציאו אותה מבניין הקונסוליה. גופי מודיעין שונים במערב, כולל בארה"ב, קבעו שהרצח בוצע בהוראתו של בן סלמאן, שאישר את המבצע ללכוד או להרוג את חשוקג'י. יורש העצר, הידוע בראשי התיבות MBS, הכחיש שהורה להרוג אותו. בסעודיה טענו בעקביות כי הרצח היה "פשע מתועב" שבוצע על ידי קבוצה סוררת.
1 צפייה בגלריה
טורקיה קונסוליה של סעודיה פרשן פוליטי ג'מאל חשוגי נעלם ב קונסוליה
טורקיה קונסוליה של סעודיה פרשן פוליטי ג'מאל חשוגי נעלם ב קונסוליה
ג'מאל חשוקג'י
(צילום: EPA)
בתביעה האזרחית, שהוגשה במחוז הצפוני של מדינת וירג'יניה בארה"ב, האלמנה חנאן מתארת כי NSO "סימנה את המכשירים שלה באופן מכוון", וגרמה לה "נזק עצום, הן דרך האובדן הטראגי של בעלה והן דרך אובדן ביטחונה, פרטיותה והאוטונומיה שלה". חברת NSO אמרה בתחילה כי לא ראתה את כתב התביעה, ולא מסרה תגובה מיידית גם לאחר שנשלח אליה עותק. החברה, שמשווקת טכנולוגיית מעקב לסוכנויות ביון ואכיפת חוק ברחבי העולם, הכחישה בעבר כי המוצרים שפיתחה שימשו לפריצה למכשיריו האלקטרוניים של חשוקג'י.
שימוש של סעודיה בתוכנת הריגול "פגסוס" עלתה גם במקרים שנויים-במחלוקת נוספים. בשנה שעברה סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה על ניסיון של הרשויות בסעודיה להשתמש בתוכנה נגד פעילת זכויות הנשים הסעודית לוג'יין אל-הד'לול. דווח כי הניסיון של הרשויות לרגל אחר אל-הד'לול כשל, ואפשר לחוקרים לחשוף פגיעה באלפי קורבנות הנוספים.

חרף קביעת המודיעין האמריקני כי בן סלמאן אחראי לרצח, בשלהי 2022 ממשל ביידן קבע כי ליורש העצר יש חסינות מפני תביעה בארה"ב בפרשת הרצח של חשוקג'י. לפי עורכי הדין של משרד המשפטים האמריקני, בן סלמאן נהנה מחסינות מפני סמכותם השיפוטית של בתי משפט בארה"ב מתוקף היותו מנהיג של מדינה זרה. ארוסתו של חשוקג'י, חדיג'ה צ'נגיז, שהגישה את התביעה בארה"ב נגד בן סלמאן, מתחה ביקורת חריפה על החסיניות שניתנה לו. "ג'מאל מת היום שוב", אמרה אז. "חשבנו שאולי הצדק ייצא לאור בארה"ב, אבל שוב, הכסף קודם לכול".
ב-2022 דווח ב"ניו יורק טיימס" כי ראש הממשלה בנימין נתניהו דאג שסעודיה תוכל להשתמש בתוכנת הריגול פגסוס סמוך למועד שבו נחתמו "הסכמי אברהם" עם איחוד האמירויות. לפי הדיווח, ישראל השתמשה בשליטת משרד הביטחון במתן הרישיונות לתוכנה כדי לסייע ליחסי החוץ שלה. סעודיה כבר השתמשה בתוכנה במשך פרק זמן, אך רישיונה פג. בן סלמאן עצמו ביקש מנתניהו לחדש את הרישיון לפגסוס, והשתמש במנופי לחץ משמעותיים: אי-הגינוי הסכמי אברהם, וההיתר למטוסים ישראליים להשתמש במרחב האווירי הסעודי בדרכם למפרץ הפרסי.
בשנה שעברה, חודשים אחדים לאחר התחקיר הבינלאומי הנרחב על השימוש של ממשלות בעולם בכלי הריגול של NSO כדי לפגוע בפעילותם של עיתונאים ופעילי זכויות אדם, ארה"ב הגדירה את NSO כחברה שמאיימת על הביטחון הלאומי שלה. הממשל האמריקני הטיל הגבלות על ביצוע עסקאות עם NSO מחשש לפגיעה בזכויות אדם, והחברה מתמודדת עם תביעות משפטיות הנוגעות לשירותי הריגול שלה, בין היתר מחברות Apple ומטא, בעלת אפליקציית וואטסאפ.