הדרמה המשפטית-פוליטית יצאה לדרך: בחוץ התאספו תומכים ומתנגדים, בפנים ניכרה המתיחות בין התביעה להגנה, חמש שנים לאחר הגשת כתב האישום נגדו התייצב הבוקר (שלישי) ראש הממשלה בנימין נתניהו ליום העדות הראשון שלו במשפט תיקי האלפים שבו הוא מואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם ועודד שחם האזינו בפעם הראשונה מקרוב לגרסה של ראש הממשלה אל מול סעיפי האישום המיוחסים לו.
אחרי שורת בקשות דחיות וניסיונות לצמצם את ימי הדיונים, בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל מסר ראש ממשלה מכהן עדות במשפטו הפלילי. המשפט שהחל במאי 2020 בבית המשפט המחוזי בירושלים, הועתק באופן זמני לבית המשפט המחוזי בתל אביב בגלל סידורי אבטחה שקשורים בראש הממשלה. מחוץ לאולם התאספו מפגינים בעד ונגד נתניהו. עם המוחים נגד ראש הממשלה נמנו גם משפחות חטופים.
בתוך האולם התקבל נתניהו בחיבוק של כמה שרים וחברים בקואליציה שהתגייסו למענו. הרשימה כללה בין היתר את השרים מירי רגב, שלמה קרעי, מאי גולן, עידית סילמן ואיתמר בן גביר וכן את יו"ר הכנסת אמיר אוחנה וחברי הכנסת בועז ביסמוט, טלי גוטליב, ניסים ואטורי ואביחי בוארון. באולם נכחה גם חברת הכנסת לשעבר אוסנת מארק. מקרב המשפחה הקרובה הגיע לתמוך בראש הממשלה בנו אבנר.
עם כניסת השופטים לאולם, ראש הממשלה המתין ליציאת הצלמים, ככל הנראה כדי למנוע מהם לתעד אותו על ספסל הנאשמים. השופטת פרידמן-פלדמן דחקה באלו שלא מצאו מקום ישיבה לצאת מהאולם. ח"כ גוטליב העירה לשופטים על כך שאין מקום לנציגי הרשות המחוקקת, והשופטת פרידמן-פלדמן השיבה: "לא יהיה דיון אם לא כולם יישבו".
פרשת ההגנה של המשפחה נפתחה בדברים של הסנגור עו"ד עמית חדד. במשך שעה ו-20 דקות הציג הסנגור חדד את קו ההגנה בשלושת התיקים - 1000 ("פרשת המתנות"), 2000 ("פרשת נתניהו-מוזס") ו-4000 ("פרשת בזק-וואלה"). "שום דבר לא הוכח בבית המשפט. למרות קריסה של חלקים עובדתיים שלמים, שגרמו למאשימה לתקן את כתב האישום, ולמרות מה שהעידו העדים ולמרות דברי השופטים שהציעו ללכת לגישור - כלום לא הצליח", אמר הסנגור בתחילת דבריו הארוכים.
בהתייחסו באופן ישיר לתיק 4000, אמר חדד: "הכתבות הכי קשות, ציניות ושגויות היו באתר וואלה - וגם האישום של הפרת האמונים בתיק 4000 חריג, כי מי שמע על קונסטרוקציה חדשה שעצם זה שאתה פונה לכלי תקשורת בנוגע לסיקור זה הפרת אמונים? לא ראינו מקרה אחד שבו מישהו העלה על דל שפתיו שבקשות לסיקור יצרו ניגוד עניינים".
חדד אף ציין כי המפכ"ל לשעבר רב-ניצב בדימוס רוני אלשיך קיבל סיקור אוהד ב"ידיעות אחרונות", ואמר כי גם פרקליט המדינה בזמנו נפגש עם אנשי "ידיעות אחרונות" - בזמן שעל המדוכה "עומדת השאלה אם להעמיד לדין את העיתון בפרשת שוחד". לדברי חדד, "הפרקליט והמפכ"ל קיבלו סיקור חיובי מאוד ב'ידיעות אחרונות', ומקבלים החלטה שלא להעמיד לדין את ידיעות בפרשת שוחד".
במהלך דברי הפתיחה הממושכים של חדד, קיבל נתניהו שתי מעטפות חומות סגורות. בסיום דבריו ציין הסנגור: "נתניהו יספר את העניינים ההיקפיים שהושמטו לאורך כל הדרך". חדד ציין עוד כי במהלך פרשת ההגנה יזומנו כמה מהמעורבים בחקירות נתניהו וגם היועץ המשפטי לשעבר עו"ד אביחי מנדלבליט, שהגיש את כתב האישום נגד נתניהו. "אני מבקש לא רק לזכות את נתניהו - אלא לוודא שדבר דומה מסוג כזה לא יקרה שוב", אמר הסנגור לשופטים.
"אין צדק בלי האמת"
ואז, ב-11:36, זה קרה: ראש הממשלה נתניהו התחיל להעיד, הסנגור חדד ביקש לאפשר לו לקבל במהלך העדות "פתקים דחופים". ראש ההרכב השופטת פרידמן-פלדמן השיבה שאין כל מניעה לכך. נתניהו הוזהר "לומר את האמת, ורק את האמת", והשיב: "קודם כל תודה. חיכיתי לרגע הזה שמונה שנים (החקירות בעניינו החלו ב-2016), לומר את האמת כפי שאני זוכר אותה, שהיא חשובה גם למען הצדק. אין צדק בלי האמת".
נתניהו ציין עוד בתחילת דבריו: "זו הזדמנות באמת לנקב את ההאשמות המופרכות האלה, שאני חייב להגיד שקראתי את החומרים ונדהמתי מגודל האבסורד. זה אוקיינוס של אבסורד, ואני רוצה לדבר על זה, ומקווה שלא יפריעו לי כאן יותר מדי. אני גם ראש ממשלה, אני מנהל מדינה, אני מוביל את מדינת ישראל וצבא ישראל במלחמה ב-7 חזיתות - ועדיין חשבתי שאפשר לעשות את שני הדברים במקביל".
משם עבר נתניהו לדבר על נושאים שכלל לא קשורים לכתב האישום נגדו, כמו למשל נפילת משטר אסד בסוריה. הוא הסביר: "זו רעידת אדמה שלא הייתה 100 שנים מאז הסכם סייקס-פיקו. הדבר הזה משנה מציאות, שינינו את פני המזרח התיכון ויש לכך השלכות היסטוריות. הדבר הזה מחייב הכנסת פתקים ותשומת הלב שלי".
מיד אחר כך החל הסנגור חדד לחקור את ראש הממשלה, ושאל על הטענה בכתב האישום שלפיה "תחום הסיקור התקשורתי היה בעל משמעות רבה בעבור הנאשם נתניהו ובני משפחתו, והוא ייחס לו חשיבות מכרעת". נתניהו השיב: "המציאות היא ההפך הגמור. אני לא עוסק בעתידי אלא בעתיד מדינת ישראל, זו השליחות שמובילה אותי ואלה לא מילים בעלמא - אלא שליחות שירשתי מאבי, פרופ' בנציון נתניהו ז"ל, ואחי יונתן שנתן את חייו למען מדינת ישראל".
בהמשך דבריו אמר נתניהו כי "העמדות שאני מאמין בהן חייבו אותי להיות במאבק מתמיד מול הדעות הרווחות בתקשורת הישראלית. אמרו שאיראן זו גחמה שלי, שצריך להקים מדינה פלסטינית בפאתי ירושלים ויבוא צדק לעולם. זה חייב אותי לעמוד במסע תקשורתי אדיר מבית ומחוץ. אם הייתי רוצה תקשורת טובה - כל מה שהייתי צריך לעשות זה רק לאותת ולומר שזה בסדר, יהיו שתי מדינות. הייתי עובר כמה צעדים שמאלה והייתי נישא על כפיים ורעייתי הייתה נישאה על כפיים". בניגוד לדבריו, שמהם השתמע שמעולם לא הביע תמיכה בפתרון שתי המדינות, נציין כי ב-2009 הוא צידד בכך ב"נאום בר אילן".
הסנגור חדד ביקש מראש הממשלה להתייחס לטענה בכתב האישום שלפיה הוא ורעייתו שרה דרשו שמפניות ומתנות, ושהוא ניצל את מעמדו כדי לקבל מתנות בשווי מאות אלפי שקלים. "זה שקר מוחלט", השיב נתניהו. "אלה לא חיים של נהנתנות. אני עובד 18-17 שעות ביממה. גם הצוות שלי מכיר את זה היטב. כמעט אין לי זמן לראות את המשפחה ואת הילדים. זה מחיר גדול מאוד לשלם, יש מעט מאוד שעות פנאי. לפעמים אני חוטא לסיגר שאני לא יכול לעשן ברציפות, כי יש רצף של פגישות ותדרוכים. אגב אני שונא שמפניה, פשוט לא אוהב את זה. לא יכול לשתות את זה".
נתניהו אמר עוד כי רק אחרי שהפסיד בבחירות 99' הוא יצא ל"חיים של חופש שלא הכרתי קודם". ראש הממשלה הוסיף על טיול עם ילדיו באוסטרליה: "היו רגעי פנאי, פשוט נפלא. ביקשו ממני לחזור שנה וחצי אחרי, הייתה אינתיפאדה איומה. הסברתי שאני לא יכול להיות ראש ממשלה כי אני לא חבר כנסת, והציעו לעשות חוק מיוחד. אמרתי 'תפזרו את הכנסת', חשבתי שלא יהיה דבר כזה. הייתי יכול לחיות את החיים הנוחים, נהניתי, היה לי זמן עם רעייתי שרה, עם הבנים ועם חברים. אם הייתי רוצה את הנאות החיים הייתי נשאר שם - השליחות הציבורית קראה לי".
לדברי ראש הממשלה, בגיל 50 הוא תהה עם זו התכלית של חייו, האם זה מה שהוא ירש מבני משפחתו. "לא הנאה ולא נהנתנות, זה פשוט מגוחך, וזה גורם עוול עצום לרעייתי שנושאת בעול וסובלת מנאצות, הכפשות ורצח אופי שאף רעיית ראש ממשלה לא קיבלה - וספק אם תקבל", אמר נתניהו, והמשיך לפרט על פועלה של רעייתו שלדבריו משמשת כפסיכולוגית ילדים בשירות הציבורים ומלווה גם ילדים חולי סרטן, משפחות שכולות ומשפחות חטופים.
לחצים של אובמה והזמנה לביקור חשאי באפגניסטן
השופטים אפשרו לנתניהו לפרט ארוכות בנוגע לנושאים בעלי קשר קלוש, אם בכלל, לאישומים נגדו. ראש הממשלה קיבל פתק, ולאחר מכן ביקש "הפסקה דחופה" של העדות למשך שתי דקות. הסנגור שאל את ראש הממשלה על לוח הזמנים שלו, נתניהו שלף פנקס כחול ואמר: "הפנקס הזה הולך איתי תמיד". ראש הממשלה תיאר כיצד בחר לנהל כך את משימותיו בזמן שירותו הצבאי בסיירת מטכ"ל.
בין הנושאים הנוספים שלא קשורים לאישומים נגדו, התייחס נתניהו ללחצים של ממשל אובמה למנוע בנייה בהתנחלויות ועל הזמנה שקיבל ממזכיר המדינה האמריקני לשעבר ג'ון קרי לביקור חשאי באפגניסטן. נתניהו אף תיאר כיצד עם סיום תפקידו באו"ם, הוא הגיע לפגישה עם יוצאי האצ"ל שזעמו על "התקשורת המגויסת". לדברי נתניהו, "הם אמרו שנשתלט על התקשורת ונכתיב מה היא אומרת. אמרתי להם 'לא, לא, לא. אנחנו לא רוצים להשתלט על התקשורת, אנחנו רוצים לגוון אותה".
בהמשך העדות התבקש נתניהו על-ידי סנגורו להתייחס להיכרות עם בעלי בזק ואתר וואלה לשעבר שאול אלוביץ', שמואשם לצידו בתיק 4000. "זו היכרות רחוקה, לא יצא לי לדבר עם שאול אלוביץ' 'אחד על אחד' אף פעם", אמר נתניהו. "ידעתי שהוא איש עסקים שעוסק באסיה, וזה עניין אותי. בשולחן של מובילי הכלכלה, הייתי יכול לדעת שאלוביץ' תומך במדיניות שלי, כי רוב האנשים שם תמכו בה. בצד המדיני אצלו, כשהוא היה מדבר באמירה זו או אחרת, יכולת להבין שהוא תומך בהשקפות שלי".
ראש הממשלה תיאר כי הקשר החם ביניהם נוצר רק כאשר בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' הגיע לנחם את רעייתו שרה אחרי פטירת אביה שמואל בן ארצי. לדבריו, "התרשמתי מהחום ומההשתתפות האמיתית בצער. הרגשתי שזה אמיתי, ואז נוצר קשר שלא היה קודם". וכך, המפגש החברתי הראשון עם בני הזוג אלוביץ' התקיים לדבריו ראש הממשלה בסוף 2012, אז נפגש איתם יחד עם רעייתו שרה. לדברי נתניהו, ארוחת הערב הבאה עם בני הזוג התקיימה רק בינואר 2015, כי "נוצר קשר - אבל לא קשר הדוק וחברי כמו שתיארו. לא ביקרנו במשפחתו של זה למעט המקרה הבודד הזה של ניחום אבלים. זו הייתה ידידות ולא מעבר לזה".
בהתייחס לסוגיית החתימה שלו על אישור שמתיר לחברה שבשליטת אלוביץ' לרדת אל מתחת לשיעור המזערי של אחזקות במניית בזק, הסביר נתניהו: "לשר התקשורת אז משה כחלון לא הייתה הבנה, חתמנו שנינו על דברים רגולטוריים, בדיעבד אני רואה שהם מאוד היטיבו עם אלוביץ'. לא הכרתי את זה עד שפגשתי את זה בכתב האישום. זה הזוי, מנותק ומקריס את הטענה המרכזית. מדובר בהטבות רגולטוריות שאני חותם עליהן כראש הממשלה וכחלון כשר, בלי להבין, בלי היענות חריגה, בלי סיקור אוהד. זה התהליך".
בנוגע לנושא שבליבת תיק 4000, אמר ראש הממשלה כי הוא הכיר ב-2012 את אתר וואלה כ"זניח מבחינת ההשפעה שלו". כשנשאל אם הרגיש שינוי אחרי שאלוביץ' רכש את האתר, השיב נתניהו: "הרבה יותר גרוע. היה שם ינון מגל, שלא היה באותם ימים מתומכיי אלא ממתנגדיי, והוחלף על-ידי אבי אלקלעי שהיה מהשמאל. היה את גדי טאוב שלא אהבו את מה שהוא כותב, אז העיפו אותו. האדם היחיד שלא היה בקליקה הזו הוחלף, או שיצא לפוליטיקה למפלגה של בנט (ינון מגל)".
עו"ד חדד אמר לנתניהו כי בכתב האישום תואר כי "וואלה" הוא האתר פופולרי ששני רק ל-ynet, וראש הממשלה השיב: "מי שכתב את זה לא מכיר את שוק התקשורת, וזה מוזר כי מדובר באנשים רציניים. וואלה היה אתר זניח שבזניחים - ואסביר למה. יש לו דוא"ל, אז גולשים נכנסים בגלל תיבות הדואר שלהם, לא כי הם מחפשים חדשות. זה אתר שמחפשים בו נושאים, איך אסביר את זה? אני אומר את זה בחיוב - אנשים נכנסים לוואלה לכלבים. אני אומר את זה כי הייתה לי כלבה, ופעם היה לי כלב בוני. אז אנשים נכנסו לקרוא על תסרוקות לכלבים. אני מאוד אוהב כלבים, וזה אתר של כלבים וחתולים, ואיפה התספורות הטובות ביותר וכו'. הבנת?".
כשנשאל על הריאיון שנתן לוואלה, שבהמשך נטען שנערך מטעמו, השיב נתניהו: "יש מטה הסברה שתפקידו להעביר מסרים, ויש תחרות. בבחירות 2015 נתתי איזה 70 ריאיונות ביומיים או שלושה, אתה מפציץ הפצצות שטח על הכול. נתתי באותה מידה ריאיונות לאתרים פחותים, כדי לנסות להגיע לכמה שיותר אנשים, אז רדיו צפון, רדיו הים האדום, אני מאוד אוהב את האתרים האלה - אבל ההשפעה שלהם פחותה. אני מצלצל לדניאלה מנתניה ואומר לה תגידי לאבא שלך שיבוא לקלפי. זה לא אומר שדניאלה כי כלי שידור רציני".
הוא התבקש לדבר על הריאיון בוואלה באופן ספציפי, והשיב: "הוא באמת חריג, תראה כמה הוא חריג. לא היענות חריגה - עוינות חריגה. זה יאפיין את כל מה שאנחנו רואים בוואלה". אחרי שהתחדש הדיון, נתניהו ביקש להציג סרטון קצר, שבו הוא נראה חותם על מסמכים מבלי להתעמק בתוכן שלהם, כדי לתמוך בטענותיו לגבי ההטבות עם אלוביץ'. "הייתה חתימה על מסמכים לפני שבוע, הייתי במשרדי. צחי ברוורמן (ראש הסגל) הביא לי אותם לחתימה, ואני חותם עליהם", הסביר נתניהו.
עם סיום יום העדות הראשון, אמר נתניהו: "כל התיק הזה מסתמך על אמירה מופרכת שהייתה בארוחת ערב, אמירה שלא הייתה כאילו קיבלתי סיקור אוהד, קיבלתי סיקור איום ונורא. אמרתי לחוקרים 'איך אתם מביאים דבר כזה? נפלתם על הראש?' סליחה על הביטוי. אחר כך הם תיקנו את כתב החשדות. קודם אמרו זה אתר הבית, זה כבר לא אתר הבית, זה לא סיקור אוהד, אבל קיבלתם היענות חריגה".