מצרים וקטאר מנסות להציל את ההסכם, בארצות הברית ובישראל ממשיכים לשגר איומים כלפי חמאס לקראת הדד-ליין בשבת – ובקהיר חושפים גם פרטים ראשונים מהצעת-הנגד שלהם לתוכנית הטרנספר בעזה שמקדם נשיא ארה"ב. גורם מצרי אמר אחר הצהריים (יום ד') כי המתווכות קטאר ומצרים מגבירות את המאמצים "להציל" את הסכם הפסקת האש ושחרור החטופים, ו"דוחקות" בגורמים בתוך עזה לשמור על מחויבותם להסכם. הגורם התכוון בדבריו לחמאס, שהודעתו שלשום על דחיית פעימת שחרור החטופים בשבת עוררה משבר שמאיים לפוצץ את העסקה.
3 צפייה בגלריה
אמיר קטאר אל-ת'אני, הנשיא טראמפ והנשיא המצרי א-סיסי
אמיר קטאר אל-ת'אני, הנשיא טראמפ והנשיא המצרי א-סיסי
אמיר קטאר אל-ת'אני, הנשיא טראמפ והנשיא המצרי א-סיסי
(צילום: Omar AL-QATTAA/AFP, AP/Carlos Osorio, רויטרס)
הכותרת
בדרך למשבר בהסכם? מנופי הלחץ שנשארו לישראל | רון בן ישי
24:03
הגורם, שדבריו צוטטו בערוץ המצרי "אל-קאהירה אל-אחבאריה", הוסיף כי קטאר ומצרים מנסות למצוא דרך לשמור על יישום העסקה ולמנוע בכך "הסלמה מחודשת". הוא ציין גם את "הלחץ הישראלי-אמריקני לחידוש הפעילות הצבאית" אם החטופים לא ישוחררו עד יום שבת – כשכוונתו לדד-ליין שהציב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשחרור החטופים עד שבת ב-12 בצהריים.
טראמפ עצמו העריך אמש שחמאס לא יעמוד בדד-ליין. "אני חושב שהם רוצים לשחק אותה קשוחים", הוא אמר במפגש עם מלך ירדן עבדאללה. שליחו של טראמפ למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, הביע היום בכל זאת תקווה שחמאס יעמוד באולטימטום: "הנשיא אמר את כל מה שאנחנו צריכים לדעת. שבת, 12 בצהריים. הוא מצפה שיקרה משהו שונה. אם לא – תהיה בעיה גדולה", אמר וויטקוף. הוא הדגיש כי חמאס לא יכול להישאר בשלטון בעזה ביום שאחרי המלחמה: "חמאס הוא ארגון טרור, הוא לא יכול להיות בממשלה בעזה. זה לא מצב בריא, והם צריכים ללכת".
שליח טראמפ וויטקוף במסר לחמאס
(צילום: C SPAN)

כ"ץ מאיים על חמאס, מבור הפיקוד של אגף המבצעים
(צילום: אלעד מלכה, שירה קינן משרד הביטחון)

ממש במקביל, פרסם הבית הלבן הודעה על סיכום המפגש אמש בין טראמפ למלך עבדאללה ובה הודגש כי הנשיא האמריקני ממשיך להתעקש על הדד-ליין שלו. "הנשיא טראמפ והמלך עבדאללה דנו גם במצב בעזה. הנשיא חזר על דרישתו שחמאס ישחרר את כל החטופים, כולל כל האמריקנים, עד יום שבת, וביקש את עזרת המלך לוודא שחמאס ומנהיגי האזור מבינים את חומרת המצב", נמסר.
המלך עבדאללה שוחח היום טלפונית עם נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי ובהודעה מטעם נשיאות מצרים נכתב כי השניים אמרו שימשיכו לשתף פעולה עם טראמפ במטרה להגיע לשלום במזרח התיכון, אך הדגישו כי "חשוב לשקם את עזה מבלי לעקור את הפלסטינים משם". בהודעה צוין כי השניים "אישרו בשיחת טלפון את אחדות העמדות של מצרים וירדן בנוגע לצורך ביישום מלא של הסכם הפסקת האש ברצועה והדגישו כי יש להמשיך ולשחרר בני ערובה ואסירים ולהקל על הכנסת סיוע".
בינתיים, שר הביטחון ישראל כ"ץ קיים התייעצות ביטחונית בבור הפיקוד של אגף המבצעים ואיים על חמאס: "באתי לכאן כדי לוודא שצה"ל נערך כראוי לחידוש המלחמה בעזה. כל הסכם הפסקת האש עם מרצחי החמאס נועד להביא לשחרורם המהיר של החטופים הישראלים המוחזקים בתנאים חמורים ביותר בעזה, ותמורת זה ישראל הסכימה לשלם מחירים כבדים. אם חמאס מפסיק את שחרור החטופים - אז אין הסכם ויש מלחמה".
כ"ץ, שלא נקב במספר החטופים שישראל דורשת לשחרר בשבת, אמר כי "מלחמת עזה החדשה תהיה שונה בעוצמתה מזו של לפני הפסקת האש - ולא תסתיים ללא הכרעת החמאס ושחרור כל החטופים, ותאפשר גם את מימוש חזונו של נשיא ארה"ב טראמפ ביחס לעזה".

הצעת-הנגד של מצרים: "כך נשקם את עזה, בלי עקירה"

בתוך כך, ועל רקע התנגדותן הנחרצת של מצרים וירדן לתוכניתו של טראמפ להשתלטות אמריקנית על עזה ופינוי כל תושביה לשטחים שיספוקו להם בשתי המדינות הללו, היום חשפה קהיר פרטים ראשונים מהתוכנית החלופית שלה לשיקום עזה – תוכנית שמלך ירדן עצמו ביקש מטראמפ להמתין לחשיפתה במפגש ביניהם אתמול. מקור מצרי ששוחח עם הערוץ הקטארי "אל-ערבי" אמר כי "קהיר מציעה תוכנית לבנייה מחדש של עזה תוך 5-3 שנים מבלי לעקור את התושבים".
לדבריו, התוכנית המצרית כוללת שני שלבים לפינוי ההריסות ובניית מתחמי מגורים. השיקום, כך נטען בדיווח, יתחיל מרפיח ודרום הרצועה - ויסתיים בצפונה. "תוכנית השיקום היא בהשתתפות מדינות ערב, האיחוד האירופי והאו"ם", אמר הגורם – שהדגיש כי פרטים נוספים על ההצעה צפויים להתפרסם בשבוע הבא. הוא ציין כי לפני הפסגה הערבית שמתוכננת להתקיים בקהיר בסוף החודש, תתקיים גם פסגה מחומשת של מנהיגי מצרים, קטאר, סעודיה, איחוד האמירויות וירדן.
טראמפ על העסקה והדד-ליין, אמש

בהודעת הבית הלבן אחר הצהריים על המפגש בין טראמפ לעבדאללה, צוין בהקשר זה: "שני המנהיגים דנו גם ביעדו של הנשיא להבטיח שעזה תיבנה מחדש בצורה מרשימה לאחר תום הלחימה, וכן במתן אפשרויות לתושבי עזה שיאפשרו להם לחיות בביטחון, בכבוד וללא עריצות חמאס". בהודעה לא הייתה התייחסות ישירה לדרישת טראמפ לפינוי העזתים ויישובם מחדש ובאופן קבוע בשטחים שיינתנו להם בירדן, מצרים ואולי גם במדינות אחרות.
ובחזרה לדד-ליין שהציב טראמפ לחמאס: הנשיא, נזכיר, הפתיע כשקרא לישראל לפוצץ את העסקה ולפתוח את "שערי הגיהינום" על חמאס אם "כל החטופים" לא ישוחררו עד שבת בצהריים, וראש הממשלה בנימין נתניהו שיגר בעקבות זאת – ובעקבות לחץ כבד מימיןמסרים מבולבלים ומעורפלים, שלפיהם ישראל מאמצת את הדד-ליין של הנשיא, אך לא הבהיר בצורה מפורשת אם דרישתו היא לשחרור כל החטופים, או רק השלושה שהיו אמורים להשתחרר בפעימה השישית כמתוכנן.
"גורם מדיני" אף טען באחד המסרים כי הדרישה היא לכל תשעת החטופים החיים שנותרו בשלב א' של העסקה, אך הותיר פתח לשחרור רק שלושה בשבת עם דרישה לשחרור השישה האחרים בהליך מואץ יותר. במקביל, צה"ל הגביר את הכוננות שלו ותגבר את כוחותיו בדרום – כולל גיוס כוחות מילואים – לקראת אפשרות של חידוש הלחימה.

האיום של הג'יהאד והתחינות בעזה

במסגרת מאמצי קטאר ומצרים להציל את העסקה, לקהיר הגיעה מוקדם יותר היום משלחת של חמאס כדי לדון בשימור העסקה. בראשות המשלחת עומד מנהיג הארגון ברצועת עזה חליל אל-חיה (שבפועל לא נמצא בעזה מאז תחילת המלחמה), וגם גורם בחמאס אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מצרים וקטאר הגבירו את מאמציהן למצוא פתרון למשבר – כשפחות משלוש יממות נותרו עד לדד-ליין שהציב טראמפ.
הצהרת נתניהו שבה דרש את שחרור החטופים
(צילום: נועם מטרי, לע"מ)

דובר חמאס חאזם אל-קאסם אמר במקביל לערוץ "אל-אקצא" של ארגון הטרור: "בימים אלו מתקיימים מגעים אינטנסיביים עם המדינות המתווכות לחייב את ישראל להשלים את יישום תנאי הסכם הפסקת האש בעזה". בחמאס טרם נסוגו מהאיום שלא לשחרר חטופים בשבת, ואף שהם טוענים כי הם מחויבים להסכם – אמש פרסמו הודעה נוספת שבה הזהירו כי כל עיכוב ביישומו יהיה באחריות ישראל, שלטענת ארגון הטרור מפירה את ההסכם.
חמאס טוען בין היתר ש"ההפרות הישראליות" כוללות עיכובים בהכנסת סיוע הומניטרי ואוהלים לפליטים, אולם בישראל הכחישו זאת נמרצות – וגם באו"ם הבהירו שהיה זינוק בכמות הסיוע שמוזרם מאז תחילת הפסקת האש, אם כי ציינו שהיא עדיין לא מספקת את צורכי האוכלוסייה העזתית.
בישראל ובעולם היו גם מי שהעריכו שלהודעה הדרמטית מצד חמאס על דחיית הפעימה בשבת תרמה התעקשותו של הנשיא טראמפ על תוכניתו לרוקן את עזה מיושביה, אותה אימץ נתניהו. ברקע גם ניצב העיכוב בפתיחת המשא ומתן על שלב ב' של העסקה - שלפי ההסכם היה אמור להתחיל כבר לפני יותר משבוע. ישראל שלחה אמנם משלחת לדוחא בתחילת השבוע, אבל לפי הדיווחים היא הייתה בלי מנדט לנהל משא ומתן ויכלה רק "להקשיב". אחרי הודעת חמאס שלשום, ואחרי ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אתמול, הודיע נתניהו על השהיית המגעים על שלב ב' – שממילא לא התחילו באופן ממשי.
3 צפייה בגלריה
שחרור חטופים - פעימה חמישית
שחרור חטופים - פעימה חמישית
מחבלי חמאס במהלך שחרור החטופים ביום שבת האחרון, בדיר אל-בלח
(צילום: Eyad BABA / AFP)
אחר הצהריים דיבר גם דובר הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי, אבו חמזה, שניפק מסר דומה לזה של חמאס: "אנו רואים בממשלת ישראל כאחראית להשלכות של התנערות מחובותיה כלפי עמנו הפגוע ולהפרות המתמשכות של הסכם הפסקת האש". הוא איים: "גורל האסירים המוחזקים בידי ההתנגדות קשור להתנהגותו של נתניהו, בין אם היא חיובית ובין אם לשלילה".
בישראל היו הערכות שלמרות המשבר החריף, ניתן יהיה בסופו של דבר למצוא פתרון ולאפשר את השחרור של החטופים בשבת – כשבין היתר חמאס עצמו הבהיר כי בחר לפרסם את האיום שלו כמה ימים מראש, על מנת לאפשר למתווכות די זמן כדי למצוא פתרון.
3 צפייה בגלריה
פליטים חוזרים לביתם ברצועת עזה
פליטים חוזרים לביתם ברצועת עזה
פליטים פלסטינים חוזרים לצפון הרצועה. "אנחנו הקורבן, אנחנו סובלים"
(צילום: Eyad BABA / AFP)
ברקע גם עומד כנראה לחץ פנימי על חמאס מצד המוני עזתים שמשוועים לשיקום ההרס האדיר שבו הם חיים כעת. "בקושי התחלנו להאמין שהפסקת האש תקרה", אמר לרויטרס לופטי אבו טהא, תושב רפיח שבדרום הרצועה. הוא הביע תקווה שיימצא פתרון שישמור על הפסקת האש: "העם סובל, העם הוא הוא הקורבן".
בתוך כך, בדיון היום במליאת הכנסת על הצעה דחופה לסדר היום שהגיש ראש האופוזיציה יאיר לפיד בנוגע לעסקת החטופים, שמרה השרה גילה גמליאל - שהשיבה בשם הממשלה - על העמימות בנושא. היא אמרה רק ש"כולנו תקווה" שבשבת ב-12 בצהריים "נראה את כל החטופים חוזרים חזרה". היא דחתה את הביקורת מצד האופוזיציה סביב הטענות לטרפוד העסקה בשלבים מוקדמים יותר בשנה שעברה: "אני אומרת לכם בצורה ברורה - ראש הממשלה נתניהו פעל לאורך כל הדרך לשחרור החטופות והחטופים. היחידים שמנעו את זה היו חמאס".
השרה גמליאל על החזרת החטופים, במליאת הכנסת
(צילום: ערוץ הכנסת)

בדיון במליאה תקף לפיד את התנהלות נתניהו אתמול: "תחשבו מה עבר אתמול על משפחות החטופים, שבתוך שעה וחצי בערך יוצאות ארבע הודעות סותרות מלשכת ראש הממשלה, אם יש עסקת חטופים או שאין. תחשבו מה עובר על משפחה בזמן כזה, איזה רכבת הרים רגשית מרסקת עוברת על משפחה ששנה וארבעה חודשים היקירים שלהם במנהרות, האם כן יצא לא יצא. אם נחזור למלחמה הם (החטופים) ימותו, לחמאס אין סיבה להשאיר אותם בחיים".
פורסם לראשונה: 16:31, 12.02.25