גורמים בממשל ביידן הביעו אמש (שבת) קצת פחות סקפטיות בנוגע למגעים לעסקת חטופים, ביחס לזו שהשמיעו בימים האחרונים, ואומרים שיש תזוזה בשיחות. השינוי, לדבריהם, חל בעקבות הגעתו לדוחא של שליח ביידן, ברט מקגורק. המטרה כעת - לגבש עסקה עד השבעת נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ בעוד שמונה ימים בלבד.
גם שליחו של טראמפ, סטיב ויטקוף, שהגיע לביקור פתע בישראל לאחר ששהה בדוחא, העביר מסר זהה בנוגע ללוח הזמנים המצופה לעסקת חטופים. המסרים התואמים בין ממשל ביידן לממשל טראמפ מבהירים למעשה לחמאס כי אין הבדל בעמדה האמריקנית. גורם מדיני בכיר אמר כי בעסקה שעל הפרק דנים בשחרור 33 חטופים, אבל מספר המחבלים שישוחררו תמורתם עדיין לא ידוע. "נדע רק כשנדע מה מספר החיים ומה מספר החללים", אמר והגדיר זאת "יום חשוב".
7 צפייה בגלריה
החלטת נתניהו להוציא משלחת לקטאר - בוועידה עם שליחי טראמפ וביידן
החלטת נתניהו להוציא משלחת לקטאר - בוועידה עם שליחי טראמפ וביידן
החלטת נתניהו להוציא משלחת לקטאר - בוועידה עם שליחי טראמפ וביידן
(צילום: ABIR SULTAN/AFP, Alex Brandon/AP, Susan Walsh/AP, עידו ארז)
שירה אלבג לנתניהו: "הסרטון של לירי - עדות לכישלון שלך"
(צילום: מטה משפחות החטופים)

בשבוע האחרון הביעו כאמור אנשי צוותו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן סקפטיות בנוגע לאפשרות שניתן להגיע לעסקה בקרוב. אך מאז נראה כי חל שינוי מסוים, וראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה אמש את ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב"כ רונן בר, האלוף במיל' ניצן אלון והיועץ המדיני אופיר פלק לצאת לדוחא "במטרה להמשיך לקדם עסקה לשחרור החטופים". המשלחת צפויה לצאת לבירת קטאר היום.
ההחלטה, שהגיעה לאחר שיציאת המשלחת הישראלית לקטאר נדחתה כמה פעמים, התקבלה בשיחת ועידה של נתניהו, ויטקוף ומקגורק. בתום שהות קצרה בישראל, ולאחר הפגישה עם נתניהו, חזר ויטקוף, שליחו של טראמפ, לדוחא - לשם כאמור תגיע במהלך היום גם משלחת בכירים ישראלים.
גורם ישראלי בכיר אמר כי "הפעם יש אופטימיות וזה נראה קרוב מתמיד", אך הבהיר: "כבר היינו בסרט הזה". בינתיים, שרי הקבינט הביטחוני-מדיני מעידים על כך שהם ממודרים לחלוטין מהמגעים לעסקת חטופים.
7 צפייה בגלריה
הפגנה למען שחרור החטופים בשער בגין
הפגנה למען שחרור החטופים בשער בגין
"אסור לפספס את ההזדמנות הזאת. פעלו להסכם שמבטיח את השבת כל החטופים"
(צילום: עידו ארז)
מטה המשפחות להחזרת החטופים בירך על ההחלטה להוציא משלחת לקטאר, וקרא: "אסור לכם לפספס את ההזדמנות הזאת". המטה פנה לחברי המשלחת, והוסיף: "פעלו עד אשר יצא עשן לבן וחזרו הביתה עם הבשורה המיוחלת - הסכם שמבטיח את השבת כל החטופים, עד האחרון. החיים לשיקום והחללים לקבורה ראויה בארצם".

"ההצלחה תלויה בחמאס"

גורם מדיני בכיר אמר אמש כי "יש תהליך של התקדמות איטית-הדרגתית במו״מ כבר כמה שבועות. לנוכח ההתפתחויות, אחרי יום ארוך, שבת של התייעצויות והשיחה עם ויטקוף שהייתה ממושכת ומפורטת, הועלו לשיחת ועידה שר הביטחון וראשי מערכת הביטחון, וברט מקגורק. גם בשיחה הזו היו ירידה לפרטים, הבהרה של העמדות הישראליות והנחייה של ראש הממשלה לצאת לדוחא. האינטנסיביות שהייתה בדרגי העבודה עולה כעת שלב לרמה של הדרג הבכיר של הנושאים ונותנים שלנו, שיהיו בקו חם מול ירושלים".
"ההצלחה תלויה בחמאס", הוסיף הבכיר הישראלי. "היום עסקנו בכל מרכיבי הנוסחה, העסקה מאוד מורכבת, זו נוסחה שמורכבת מפרטים רבים. כדי להגיע לחתימה ושחרור חטופים צריכים להגיע להסכמות על כל מרכיבי העסקה. אני מקווה שאנו מתקרבים למצב של סגירה, אבל חשוב להבהיר שנכון לעכשיו אנחנו עוד לא שם. שלב החתימה תלוי בעיקר בחמאס. כל המרכיבים נמצאים על השולחן, והם צריכים לחצות שלב אצלם".
הוא פירט כי הדיונים הם על שחרור 33 חטופים, לפי רשימת ה-34 שנחשפה בשבוע שעבר - ושכבר אינה כוללת את יוסף אל-זיאדנה, שגופתו וגופת בנו חמזה חולצו ממנהרה בעזה: "אנחנו דנים ברשימה של 33 חטופים, שכולם צריכים לשוב - חיים וחללים. זה השלב הראשון בעסקה. המו"מ הוא על כולם, החיים והחללים, ועוסק במעבר משלב לשלב ואיך דנים על השלב השני, מתוך הבנה שצריכים להביא 98 חטופים הביתה. גם היום היה דיון במפתחות כי זה אחד ממרכיבי העסקה".
"מבחינת המחבלים שישוחררו", אמר, "אנו נערכים מבחינת מפתחות לשחרר כמה מול חיילות, אזרח שאינו חייל, מבוגרים ופצועים. נדע כמה מחבלים ישוחררו רק כשנדע כמה חטופים חיים, דבר שחמאס סירב עד כה לפרט. עם תחילת הפסקת האש ישראל מצפה לשחרור חטופים, ממש כבר עם תחילת מימוש העסקה. מתאם השבויים והנעדרים גל הירש יפגוש השבוע את נשיאת הצלב האדום שמגיעה לביקור בישראל, והם ידונו בין השאר גם על אופן שחרור החטופים ומעורבות אפשרית של הצלב האדום במידה שתהיה עסקה".
יובל אנגל בעצרת בכרמי גת

הגורם המדיני הבכיר הוסיף: "היום הקרוב יהיה יום חשוב, עם הצוות הישראלי הבכיר ויחד עם ויטקוף ומקגורק. אנחנו עובדים מצוין מול שני הממשלים בארה"ב, היוצא והנכנס, ויוצרים רציפות. גם הממשל הנכנס בתיאום מלא איתנו וגם הממשל היוצא. יש כל מיני פרוצדורות מחייבות על-פי חוק לפני עסקה - צריכים להעביר את זה החלטת קבינט וממשלה, ואז נוהל עתירות לבג"ץ. יש כמה ימים שצריכים לעבור עד שעסקה יוצאת לפועל - הימים של עד סגירתה של עסקה. הכול תלוי בהחלטת חמאס, ברגע שהוא אומר 'מספיק לי' - נתקדם. אנחנו יכולים תוך ימים להגיע למימוש, אבל קודם כל נראה מה קורה בימים הקרובים. אנחנו רוצים לראות שחמאס יאפשר חתימה".

משפחות חטופים לנתניהו: "בלי סלקציה, זה הזמן להחזיר את כולם"

ד"ר מאזן אבו-סיאם, חבר מועצת רהט וחברו של יוסף אלזיאדנה, שגופתו חולצה מרצועת עזה יחד עם גופת בנו חמזה, נשא אמש דברים בעצרת בכיכר החטופים ואמר כי "אנחנו אזרחי מדינת ישראל ושלומנו וביטחוננו מופקדים בידיים של הממשלה והעומד בראשה". לדבריו, "השבוע הסתובבה רשימת חטופים שהיו אמורים כביכול להשתחרר, ובה הופיע השם של יוסף אלזיאדנה ותקווה גדולה שררה ברהט, בנגב, בין בני המשפחה והחברים. ופתאום הכול התאדה, התקווה הפכה להלם והשמחה הפכה לבכי.
"ב-7 באוקטובר הופקרנו ונטבחנו. אנחנו לא אויבי המדינה, אלא חלק בלתי נפרד ממנה ומהווים את העורף האמיתי בשגרה ובחירום", הוסיף. "עשרות מאיתנו יצאו בשבת השחורה להציל כמה שאפשר מאנשי הנגב המערבי ולא בגלל שמדובר בסוגיית יהודים או ערבים - אלא מדובר במחווה של בני אדם לבני אדם במצוקה. על זה חונכנו ועל זה גדלנו. מהממשלה קיבלנו בחזרה עוינות והסתה חסרת רסן, ושר ביטחון פנים שממשיך להתגאות בהריסות במקום תכנון, הפחדה במקום ביטחון, בחושך במקום תקווה".
7 צפייה בגלריה
הפגנה למען שחרור החטופים בכיכר החטופים
הפגנה למען שחרור החטופים בכיכר החטופים
"חיים בסיוט מתמשך ומטלטל". העצרת לשחרור החטופים, אמש
(צילום: מוטי קמחי)
7 צפייה בגלריה
הפגנה למען שחרור החטופים בקפלן
הפגנה למען שחרור החטופים בקפלן
(צילום: REUTERS/Kai Pfaffenbach)
נירה סרוסי, אימו של אלמוג סרוסי שנרצח בשבי חמאס, סיפרה כי "כבר באותה שבת נוראה אלמוג הביט בעיני הרוע כששחר גינדי, אהובת ליבו, ועוד חמישה מחבריו נרצחו לנגד עיניו. רוע זה, שהביט בפניו גם ב-11 החודשים הארורים, היו ההיפך הגמור מכל מה שהיה. 'אין טוב מלהיות טוב' היה משפט שליווה אותו כל חייו, וכך גם פעל".
היא הוסיפה כי אלמוג, "שאהב כל כך מוזיקה, אנשים, טבע, טיולים אינספור בארץ ובעולם - כבר לא יראה זריחות, שקיעות, כבר לא ירקוד, ינגן, יחייך ויבלה", אך הבהירה כי "כל אותם שבויים חיים - יכולים. אלמוג כבר לא יתחתן ויקים משפחה, אבל כל אותם צעירים יפים שעדיין שם - יכולים. גורלו של בני נחרץ, אבל אני עומדת פה היום בשם 98 חטופים וחטופות שחייבים לחזור הביתה".
יעל אדר, אימו של תמיר אדר שנרצח ב-7 באוקטובר וגופתו מוחזקת ברצועת עזה, תיארה כי "מאז השבת הארורה שהפכה את חיינו אנו חיים בסיוט מתמשך ומטלטל". לדבריה, "תמיר יצא בבוקר 7 באוקטובר להגן על קהילת ניר עוז, גבול המדינה ואזרחיה, בשל חשש לחדירת מחבלים. הוא לא היסס, הותיר מאחור בממ"ד את אשתו הדס, ילדיו אסף ונטע - ויצא למלכודת מוות. במשך שעתיים נלחם מול מאות מחבלים עד שהוכרע, נפצע קשה, נחטף וכעבור 90 ימים קיבלנו הודעה שתמיר לא שרד את הפציעה. תמיר- חלל חטוף.
"בשבוע האחרון התפרסמה רשימת שמות החטופים אותם דורשת ממשלת ישראל. בלטו בחסרונם 66 שמות", זעקה. "האמת הקשה הוטחה בפניי - ממשלת ישראל והעומד בראשה עשו סלקציה מי נדרש יותר. ואני שואלת מדוע לא כל החטופים נדרשים? מדוע אני חיה על רסיסי מידע לעסקה חלקית שתקבע מי לחיים, מי למוות ומי להיעלמות. החללים עלולים להיעלם ואסור לאף אחד - לא למובילי המדינה ולא לחברה בישראל לוותר עליהם רק כי כבר איבדו את חייהם על לא עוול בכפיהם. כל חטאם - שהופקרו".
7 צפייה בגלריה
הפגנה למען שחרור החטופים בקפלן
הפגנה למען שחרור החטופים בקפלן
(צילום: REUTERS/Kai Pfaffenbach)
7 צפייה בגלריה
שירה אלבג, אמה של לירי, בעצרת בכיכר החטופים
שירה אלבג, אמה של לירי, בעצרת בכיכר החטופים
"חיינו אינם חיים. העיניים של לירי זועקות". שירה אלבג בכיכר החטופים, הערב
(צילום: מוטי קמחי)
ניסן קלדרון, אחיו של החטוף עופר קלדרון, תיאר כי מאז "אותה שבת ארורה, ששרדתי בעצמי, אני חווה רק כאב עצום ומחשבות על מה קורה לו שם במנהרות. עברה יותר משנה מאז הפעם האחרונה שמישהו ראה את עופר בחיים. איך לעזאזל אני צריך להמשיך מכאן?". הוא הוסיף: "אנחנו מנסים להחזיק את משפחתנו בתוך הכאוס הזה. כבר לפני כמה שבועות, שמענו את ראש הממשלה אומר שהבשילו התנאים. פרי שמבשיל ולא נקטף – נרקב, נופל ואז נעלם. אני לא רוצה שעופר ייעלם. לא הוא ולא שאר החטופים.
"ישנם שני תרחישים שמהם אני פוחד", הוסיף. "האחד שנקבל את עופר בשקית. השני, שהוא אימת כולנו, שלא נקבל אותו לעולם. עופר נחטף חי וחייב לחזור חי". הוא פנה לנתניהו, ואמר כי "זה הזמן וזה הרגע להחזיר אותם הביתה. את כולם, החיים לשיקום והמתים לקבורה ראויה".
שבוע בדיוק לאחר שארגון הטרור חמאס פרסם תיעוד ואות חיים של החטופה לירי אלבג, נשאה אמש אמה שירה אלבג דברים בעצרת בכיכר החטופים. "הלב שלי רק רוצה לצעוק. די, תחזירו לי את הילדה. תוציאו אותה מהגיהינום. די. די. די", קראה האם. "15 חודשים עברו מאז אותו יום נורא, 7 באוקטובר, ומאז – חיינו אינם חיים. כל יום שעובר, כל שעה, כל דקה הפכו לספירה אינסופית של כאב, דאגה וגעגוע שאי-אפשר לתאר".
היא הוסיפה כי "לירוש האור שלנו, רק בת 19, ילדה שהחיים עוד לפניה, נמצאת שם, בשבי, בגיהינום. רחוקה מאיתנו, רחוקה מהבית, רחוקה מכל מה שמוכר ובטוח". לדבריה, "לירי ילדה חזקה, יפהפייה ומלאת חיים, עם לב רחב, עם נתינה אינסופית. תמיד, אבל תמיד – היא הראשונה להושיט יד, לחשוב על אחרים".
7 צפייה בגלריה
שורדת השבי יובל אנגל בנאום בעצרת של הקיבוצים ניר עוז ובארי
שורדת השבי יובל אנגל בנאום בעצרת של הקיבוצים ניר עוז ובארי
"כשאבא שלי נשאר בעזה, זה אומר שאנחנו לא עושים מספיק". שורדת השבי יובל אנגל
(צילום: דוברות קיבוץ ניר עוז)
"והיום – היא זקוקה ליד המושטת שלכם", זעקה האם. "ראינו ושמענו את לירי, אבל זו לא לירי שלנו. ראינו את לירי כבויה, מפוחדת, נלחמת על חייה כל רגע וכל דקה ביום". היא תיארה כי העיניים של בתה "זועקות מבפנים: 'תוציאו אותי מהגיהינום. אל תשכחו אותי'. זה רגע שקורע את הנשמה".
היא פנתה לראש הממשלה, שר הביטחון ומקבלי ההחלטות, ושאלה: "צפיתם בסרטון? ישנתם טוב בלילה? הסרטון הזה הוא עדות חיה לכישלון המתמשך שלכם. הסרטון הזה הוא לא רק אות חיים - הוא קריאה לעזרה. הוא זעקה. הוא ציווי חד וברור - הסכם עכשיו".
בנוגע למגעים בדוחא, הוסיפה: "זו הזדמנות שלא תחזור. זה הרגע שבו עליכם להוכיח מנהיגות ואומץ. אסור שדיונים אלו יסתיימו בלי הסכם שיחזיר את לירי ואת כל החטופים הביתה. יש לכם את הכוח והחובה לשנות את המציאות ולאחד את העם סביב מטרה אנושית אחת - החזרת החטופים".
לסיום דבריה פנתה האם לבתה לירי, ואמרה: "ילדה אהובה שלי זו אמא פה. אני אוהבת אותך, אני מתגעגעת אלייך. אם את שומעת אותנו תדעי: את לא לבד. אנחנו כאן, נלחמים בשבילך. לא נוותר – עד שתחזרי להיות איתנו. את חזקה כמו לביאה. את גיבורה. את שורדת. ואני מבטיחה לך, ילדה שלי: תכף ניפגש, ויהיה לנו טוב. זה יקרה בקרוב. כולנו ביחד יהיה לנו טוב".
במקביל, בכרמי גת נערכה העצרת השבועית של הקיבוצים ניר עוז ובארי. שורדת השבי יובל אנגל בת ה-12 ששוחררה בעסקה, סיפרה כי "דוד קוניו היה איתנו בחדר בבית החולים בשבי, והעובדה שהוא נשאר מאחור לא עוזבת אותי. כשאבא שלי נשאר בעזה, כשדוד קוניו עדיין בשבי, זה אומר שאנחנו לא עושים מספיק.
"לפני 15 חודשים החיים שלי ושל המשפחה שלי התהפכו לחלוטין", תיארה. "באותו יום שחור, אבא שלי רונן אנגל, שהיה מתנדב במד"א, נלחם בגבורה לבדו מול חוליית המחבלים הראשונה שפרצה לבית, עד שנחטף. אמא שלי קרינה אחזה בדלת בכל כוחה, אבל כשגל נוסף של מחבלים הגיע - לא הצליחה להחזיק יותר את הידית, הוכתה ונחטפה.
"בגל השלישי גם אני ואחותי הגדולה מיקה נחטפנו. אחי טום לא היה בקיבוץ וכך ניצל. במהלך החטיפה נפצענו קשה ברגליים, היינו במנהרות ואז הועברנו לבית חולים בעזה", סיפרה. "רק לאחר 23 ימים של חוסר ודאות, התאחדנו עם אמא ואחרי 52 ימים בשבי שוחררנו וגילינו שאבא שלי נפל בקרב, וגופתו נותרה בעזה".
היא הוסיפה כי "אבא שלי היה הכול בשבילי. הוא היה אדם חזק, אוהב ומגן. מגיע לו להיות כאן איתנו, להיקבר במקום שהוא כל כך אהב. מגיע לנו סגירת מעגל, מקום שבו נוכל לבקר אותו, מקום שבו נוכל לדבר איתו".
פורסם לראשונה: 22:05, 11.01.25