2 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
ראש הממשלה בנט
(צילום: לע"מ)
ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס בצהריים (יום ב') בפעם הראשונה לתחקיר כלכליסט שלפיו המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול פגסוס של NSO כדי לשאוב ללא אישור מידע מטלפונים ניידים של אישי ציבור פעילי מחאה ועוד. "הדברים שהתפרסמו, אם הם נכונים - חמורים מאוד".
ראש הממשלה הוסיף: "הכלי הזה (פגסוס), וכלים דומים, הם כלים חשובים מאוד במאבק נגד הטרור וגם במאבק נגד פשיעה חמורה, אבל הם לא נועדו ל'פישינג' רחב בקרב אזרחי ישראל או בקרב אנשי ציבור במדינת ישראל, ולכן אנחנו צריכים להבין בדיוק מה קרה.
"כרגע המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד עמית מררי, בודקת ברמה נקודתית ומהירה את הדברים. הממשלה תמנה היום יועצת משפטית לממשלה חדשה, והייתי אומר שזה יתרון שהיא לא מתוך המערכת. היא לא הייתה בשנים המדוברות בתוך המערכת, ולכן אני מניח שאחרי שהיא תתמנה נשב ונתייעץ, נבין איך התמונה נראית ולא נשאיר את הציבור בלי מענה. אנחנו מבינים את חומרת העניין.
"כמו שאמרתי, לא נותיר את זה בלי מענה. קרו פה לכאורה דברים חמורים מאוד. נחכה עוד כמה שעות, נתייעץ עם השרים המדוברים ועם היועמ"שית החדשה".

מוקדם יותר הודיע השר לביטחון הפנים עמר בר-לב כי החליט להקים ועדת בדיקה ממשלתית "שתחקור לעומק", כלשונו, את פרשת הריגול המשטרתי באמצעות תוכנת פגסוס של חברת NSO, ואת הטענות ל"פגיעה בזכויות האזרחים ובפרטיותם". בר-לב פרסם את ההודעה אחרי פרסום ממצאים נוספים מתחקיר כלכליסט, שלפיהם היקף השימוש שעשתה המשטרה בפגסוס היה נרחב ביותר, וכי באמצעותו נאסף מידע מודיעיני על פעילי מחאה, עיתונאים, אנשי עסקים, פוליטיקאים, יועציהם וקרוביהם.
בעקבות התחקיר הזה נשמעו קריאות נרחבות להקים ועדת חקירה חיצונית, ולא להסתפק בצוות הבדיקה הפנימי שכבר הוקם במשרד המשפטים, ולקריאות הללו הצטרף מוקדם יותר הבוקר גם מפכ"ל המשטרה רב-ניצב קובי שבתאי. כמו שבתאי, גם בר-לב הדגיש בהודעתו כי השימוש בכלי הריגול של NSO לא נעשה בתקופתו: "מתוך העדויות העולות, מסתמן שהכשלים, באם היו, היו תחת מפכ"לים קודמים, תחת שרים לביטחון פנים קודמים ותחת ממשלות קודמות".
בר-לב הוסיף: "אני מישיר מבט אליכם, אזרחי ישראל ומתחייב לכם – ועדת הבדיקה תבדוק לעומק ולרוחב את כל הטענות. במשמרת שלי המחדלים הללו לא יקרו – המשטרה נמצאת תחת האחריות שלי ובסמכות שלי ואני אוודא שאם הייתה פגיעה בדמוקרטיה שקרתה בשנים הקודמות, אוקיע אותה ולא אתן לה לקרות".
2 צפייה בגלריה
השר לביטחון הפנים בר-לב ומפכ"ל המשטרה רב-ניצב שבתאי
השר לביטחון הפנים בר-לב ומפכ"ל המשטרה רב-ניצב שבתאי
השר לביטחון הפנים בר-לב ומפכ"ל המשטרה רב-ניצב שבתאי
(צילום: יואב דודקביץ', אלעד גרשגורן)
על רקע הקריאות להקים דווקא ועדת חקירה ממלכתית ולא ממשלתית, כזו עם סמכויות נרחבות יותר, הדגיש בר-לב כי יבקש משר המשפטים להביא בפני הממשלה הצעה להקים ועדה בראשות שופט בדימוס שיוקנו לה "הסמכויות העיקריות של ועדת חקירה ממלכתית לעניין זימון עדים, חקירתם באזהרה ותפיסת מסמכים. תהא רמת בכירותם של המזומנים באותם ימים אשר תהא – מהדרג המדיני, ממערכת המשפט, או ממשטרת ישראל". הוא הדגיש כי ועדה שכזו תעסוק בשימוש בטכנולוגיות מעקב על ידי "כלל גופי מערכת אכיפת החוק".
מוקדם יותר כאמור גם המפכ"ל שבתאי הצטרף לקריאות להקים ועדת חקירה חיצונית לממצאי תחקיר כלכליסט. "לאור הפרסומים האחרונים בדבר הפעלת מערכות טכנולוגיות במשטרת ישראל בשנים שקדמו לכניסתי לתפקיד, פניתי לשר לביטחון פנים וביקשתי שיורה על הקמת ועדת בדיקה חיצונית ובלתי תלויה בראשות שופט, שתיבחן את הנושא על כל היבטיו וזאת על מנת להשיב את אמון הציבור במשטרת ישראל מחד ולהסדיר את השימוש בטכנולוגיות במשטרת ישראל מאידך ככל שתמצא הוועדה אי סדרים וכשלים הם יטופלו בהתאם לחוק", מסר שבתאי.
תחקיר כלכליסט חשף תחילה את עצם השימוש שעושה המשטרה בתוכנת הריגול פגסוס שפיתחה NSO, תוכנה שמאפשרת לשלוף כל מידע מהטלפון ואף להפעיל בו את המצלמה או את המיקרופון, ובכך להפוך את הסלולרי למכשיר ריגול לכל דבר. בתחקיר נחשף כבר בשבועות האחרונים כי המשטרה עקבה באמצעות התוכנה אחר פעילי מחאת בלפור וראשי ערים, אך עד עתה לא נחשפו שמותיהם ולא היה ברור ההיקף הנרחב של השימוש בכלי הריגול.

ההדבקה ההמונית בפגסוס

כעת נחשפו השמות של חלקם, ומתברר כי ההיקף היה נרחב ביותר: פוליטיקאים, אנשי עסקים בכירים, מנכ"לי משרדים ממשלתיים, ראשי ערים, מנהלי חברות ענק, עיתונאים, מארגני מחאות מכל סוג ומין כמעט, יועצי ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ובני משפחתו. בין אלו שהיו יעד לריגול לפי התחקיר: פעילי מחאת הנכים, פעילי מחאת יוצאי אתיופיה, ראש העיר נתניה מרים פיירברג, ראש העיר חולון מוטי ששון, מנכ"לית משרדי התחבורה והאוצר לשעבר קרן טרנר, קודמה באוצר שי באב"ד, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור, איש העסקים רמי לוי ויו"ר ועד העובדים בתעשייה האווירית יאיר כץ.
גם מקורביו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו היו לפי התחקיר על הכוונת. בראשם בנו, אבנר, שלפי התחקיר ייתכן כי הטלפון שהיה רשום עליו ונפרץ שימש בכלל את אמו שרה. אבנר הגיב הבוקר לתחקיר ואמר כי נדהם ממנו: "אשכרה זה קרה גם לי, מסתבר שאין שום חשיבות לשטויות האלה, 'כן מעורב בפוליטיקה, לא מעורב', וזה יקרה גם לכם". גם הניידים של יועצי התקשורת של נתניהו, טופז לוק ויונתן אוריך, הודבקו בתוכנה.

לפי התחקיר גם הטלפונים של מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר שלמה פילבר נפרץ במסגרת חקירת תיק בזק שנוהלה על ידי הרשות לניירות ערך. התיק הפך בהמשך לתיק 4000, פרשת בזק-וואלה שבה נאשם נתניהו בשוחד, ושבה פילבר משמש כעד מדינה. המטרה, כך דווח, הייתה איסוף מודיעין מוקדם. הודות להדבקה בפגסוס התגלו התכתבויות של פילבר עם מנכ"לית בזק לשעבר סטלה הנדלר, שמהן עלה חשד כי הוא מדליף לה מסמכים. בשל כך הודבק בפגסוס גם הנייד של הנדלר עצמה.
נייד נוסף שהודבק בפגסוס היה של איריס אלוביץ', אשתו של בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ', בעצמה אחת הנאשמות בתיק 4000. עוד דווח כי במהלך חקירת תיק 4000 ביצעה המשטרה חדירה סמויה לטלפונים, כדי לבדוק האם מפועלים לחצים על שני עדי מפתח שהיא סימנה: מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה, ועורך וואלה לשעבר אבירם אלעד, שכיום הוא מנכ"ל חדשות 13.
לפי התחקיר, אנשי צוות המ"מ (מבצעים מיוחדים) בחטיבת הסייבר-סיגינט המשטרתית חדרו במשך שנים באופן סמוי וללא צווים מבית המשפט באמצעות פגסוס לטלפונים של אזרחים והשתלטו עליהם בלי היתר בחוק לעשות זאת ובלי צו מבית משפט, מתוך הבנה ששופטים לא יאשרו התנהלות כזאת. איסוף המידע המודיעיני (שלא שימש כראיה בבית משפט אלא אם "הולבן" אחר כך בשיטות שונות) נעשה כאשר בראש הפירמידה עמד המפכ"ל וסגן ראש השב"כ לשעבר רוני אלשיך.