יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), הניח אתמול (שני) על שולחן הכנסת הצעת חוק שתשנה את יחסי העבודה בישראל - בין היתר מוצע בה להעביר את הסמכות להגבלת שביתות מבית הדין לעבודה לכנסת, להגביל משמעותית את העילות לסכסוכי עבודה ולאסור על ארגוני העובדים לגבות דמי חבר ממי שאינו מעוניין בכך. בסביבתו של רוטמן טענו שמקור ההצעה הוא פניות של עובדים שהתלוננו על כך שמתכוונים לחייב אותם לשבות נגד המהפכה המשפטית.
3 צפייה בגלריה
תכנית חוק וצדק מסיבת עיתונאים ציונות דתית בצלאל סמוטריץ
תכנית חוק וצדק מסיבת עיתונאים ציונות דתית בצלאל סמוטריץ
רוטמן ובר דוד. "ההסתדרות לא אמורה להשתמש בעובדים כבני ערובה"
(צילום: מוטי קמחי, טל שחר)
הצעת החוק מגיעה על רקע גל מחאות ושביתות בארגונים וסקטורים שונים במשק, החל מהפגנות של תלמידים וסטודנטים ועד חברות הייטק שיצאו נגד התוכנית, שלטענתם מאיימת לפגוע בדמוקרטיה בישראל.
בסוף השבוע, בריאיון שהעניק יו"ר הסתדרות העובדים ארנון בר דוד לנדב איל הוא אמר שהרפורמה המשפטית מדירה שינה מעיניו - אך הוא לא יקדם שביתה כללית במשק, כיוון שישנם עובדים רבים בעלי דעות שונות. בהצעתו, רוטמן מאותת לבר דוד שלא להצטרף לגל המחאות. אם הסמכות להגבלות שביתות תועבר לכנסת, היא תוכל להשהות שביתה ל-30 ימים או לעצור אותה.
3 צפייה בגלריה
מחאת עובדי הייטק בתל אביב
מחאת עובדי הייטק בתל אביב
מחאת עובדי הייטק. "התיקון מצמצם יכולת לעצור מדיניות שמיטיבה עם הכלל"
(צילום: מוטי קמחי)
הצעת החוק תוכל לצמצם דרמטית את זכות השביתה. בההצעה נכתב כי "אין המדינה מתפקדת כמעסיק ואין להטיל עליה חובות של מעסיק, אלא אם היא מוגדרת כמעסיקה הישירה של העובדים". כלומר, במצב שבו המדינה מחליטה לקדם רפורמות כמו הליכי הפרטה, לדוגמה של הנמלים או בתחום האנרגיה, העובדים שייפגעו מכך - לא יוכלו לשבות. "התיקון המוצע מצמצם את יכולתן של קבוצות לחץ קטנות לעצור מדיניות שמבקשת להיטיב עם כלל הציבור", נכתב.
בנוסף, שביתה בלתי-מוגנת, שהוכרה עד כה בידי בתי הדין לעבודה, לא תזכה יותר להגנות נגד תביעות נזיקין ותביעות על הפרת חוזה, כשהסמכות בעניין זה תועבר לבתי המשפט הרגילים, שם יוכל כל נפגע לתבוע את העובדים ששבתו. כמו כן, ניתן יהיה לפטר עובד שהשתתף בשביתה בלתי-מוגנת בכפוף לשימוע וללא הודעה מוקדמת.
3 צפייה בגלריה
הפגנת סטודנטים בתל אביב
הפגנת סטודנטים בתל אביב
הפגנת סטודנטים בתל אביב נגד הרפורמה
(צילום: AFP)
בנוסף, לפי ההצעה ארגוני עובדים לא יורשו לגבות דמי טיפול מקצועי ממי שאינו חבר אלא בהסכמתו, ומי שלא יסכים - המעסיק לא יחוייב להחיל עליו את ההסכם הקיבוצי. המשמעות של הצעה זו היא החלשה כלכלית של ארגוני העובדים - לפיה מי שיפר את הוראה זו לא יוכל לגבות דמי טיפול במשך שנה. עוד הוצע לאפשר למעסיק לפטר עובדים מחמת אי התאמה או צמצום פעילות, וזאת על אף האמור בכל דין או הסכם. בית הדין לעבודה לא יוכל למנוע או לעכב פיטורים כאמור, אלא רק לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק.
ח"כ שמחה רוטמן, שיזם את החוק, אמר הערב: "ההסתדרות וארגוני עובדים בכלל, נועדו להגן על זכויות עובדים ולא להשתמש בעובדים המאוגדים כבני ערובה, ללא אפשרות בחירה, ככלי פוליטים במאבקים של יושבי ראש הארגון או של בעלי תפקיד".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד מסר בתגובה: "לא יקום ולא יהיה. בניסיון נוסף של גורמים קיצוניים להחליש את מעמד העובדים במדינת ישראל ולכרסם באחת מזכויות היסוד הכלכליות-חברתיות של הדמוקרטיה. מימוש זכות השביתה הוא אחד הכלים המרכזיים להגן על האוכלוסיות המוחלשות במשק, ולא אאפשר לאף גורם לפגוע בעובדים. ידעתי להתייצב מול האיום ההזוי הזה בעבר, ואני לא מציע לנסות אותנו הפעם".