חברת סופרבוס זכתה במכרז להפעלת 17 קווי אוטובוס בדרום גוש דן, בהם קווים מרכזיים בערים חולון, ראשון לציון, בת ים ותל אביב-יפו. היקף המכרז נאמד בכ-2.5 מיליארד שקלים והוא צפוי להימשך עשור. חברת דן, שהפעילה את הקווים באזור במשך כמה עשורים, הגיעה למקום השלישי במכרז, שלטענת הרשות לתחבורה ציבורית הוכרע בעקבות "איכות השירות" ולא לפי המחיר שהוצע.
במסגרת המכרז, החברה צפויה להפעיל 430 אוטובוסים חשמליים, בהם שני קווים חדשים שלא פועלים כיום – קו 199 בין בת ים לחולון וקו 13 בין באר יעקב לאזור התעשייה בחולון. לטענת משרד התחבורה, תדירות הנסיעה בקווים שיופעלו על-ידי סופרבוס אף תגדל ביותר מ-10%.
בעקבות הזכייה, סופרבוס צפויה להתחיל את פעילותה בעוד כשנה עם שמונה קווים המופעלים כיום על-ידי חברות אגד ודן בנוסף לשני הקווים החדשים. הפעימה השנייה תכלול את שאר הקווים ותצא לפועל בעוד כשנתיים.
במשרד התחבורה אמרו כי "במכרז ניתן ניקוד גבוה במיוחד למדדי איכות השירות ולא למחיר הגבוה ביותר שהוצע, שהכריע למעשה את הזכייה. כמו כן, ניתן דגש מיוחד לשיפור השירות בקווי המרחב, הכולל בין השאר הפעלת קווים חדשים, שינוי מסלול קווים לצורך מתן מענה טוב יותר למוקדי שירות מרכזיים ותגבור קווים עתירי נוסעים".
עוד הוסיפו במשרד כי "לראשונה, אחד מקווי האשכול יופעל באמצעות אוטובוסים פרבריים, שישולבו לראשונה בצי האוטובוסים בארץ. האוטובוסים הפרבריים נוחים יותר לנסיעות ארוכות, בהשוואה לאוטובוסים עירוניים, ונגישים לאנשים עם מוגבלות, בדומה לאוטובוסים העירוניים. בנוסף, האוטובוסים העירוניים החדשים יאפשרו עלייה מכל הדלתות ללא כרטוס, והפרדה פיזית של תא הנהג, הגברת הבטיחות בנסיעה, חיסכון בזמן נסיעה ושיפור באיכות השירות. כמו כן, האוטובוסים יצוידו ברשת אלחוטית, שקעי USB לטעינת טלפונים ומערכות כריזה".
ברקע המהלך, מדינת ישראל ממשיכה להיות אחת המדינות עם התחבורה הציבורית הגרועה ביותר מבין המדינות המערביות. המציאות הזו נמשכת על אף סכומי העתק שמשקיעה המדינה בתחום ועל רקע העלייה הנוספת בשיעור הסבסוד של המדינה את תעריפי התחבורה הציבורית, שלאחר רפורמת "צדק תחבורתי" של השרה מירי רגב צפוי להגיע ל-90% - לעומת 50% במרבית מדינות העולם המערבי.
ספיר איפרגן, רכזת תחבורה באגף התקציבים במשרד האוצר, טענה בכנס תחבורה ציבורית שנערך באילת לפני כחודשיים כי "הבעיה בענף התחבורה הציבורית היא לא כסף. כסף זרם לענף הזה באופן שאין לו אח ורע. אני לא מכירה שום תחום שכסף פשוט לא היה בו מגבלה. איפה שאמרו ׳צריך׳ – היה. אפשר לראות גם בתקציב הסובסידיה שזינק מחמישה מיליארד שקלים ב-2015 ל-16 מיליארד שקל ב-2024".
3 צפייה בגלריה


ההשקעה עצומה, האוטובוסים נוסעים ריקים בגלל תכנון גרוע
(צילום: Roman Yanushevsky\ Shutterstock)
לדבריה, "במונחים אבסולוטיים, זה במקום הרביעי או החמישי בכלל תקציב המדינה. ראינו גידול של 400% בסובסידיה, אבל רק עלייה של 30% במספר הנוסעים שגם הם משקפים את קצב הגידול באוכלוסייה. לא הצלחנו להעביר אנשים לתחבורה ציבורית למרות הגידול האדיר במשאבים".
היא הסבירה כי הסיבה לכך היא תכנון לא נכון של קווי האוטובוסים, שכיום נמצא באחריות משרד התחבורה ושל הרשות לתחבורה ציבורית. "90% מהנסיעות מתקיימות בארבע המטרופולינים הגדולות: גוש דן, ירושלים, חיפה וקצת באר שבע. לעומת זאת, כמעט מחצית מהמשאבים הולכים לקווים הבין-עירוניים. בהתאם, הרבה מאוד אוטובוסים פשוט נוסעים ריקים. בעיה נוספת היא הפיתולים שהקווים הקיימים עושים. קו שאמור לנסוע מכפר הס לנתניה לוקח שעה ו-25 דקות. יש לנו אלפי קווים מפותלים מדי ובתדירות נמוכה מדי".
צחי נווה, מנכ"ל סופרבוס, מסר: "אנו גאים על הזכייה במכרז להפעלת התחבורה הציבורית בדרום גוש דן, המצטרפת לפעילות שלנו בהפעלת המטרונית בחיפה ושירותי התחבורה הציבורית באשכול העמקים ובירושלים. מחויבותנו היא להעניק תחבורה ציבורית מתקדמת, נגישה וידידותית לסביבה. נמשיך להשקיע ולפתח פתרונות חדשניים כדי להבטיח שירות איכותי, נוח ויעיל לכלל נוסעינו".
דלת אחת נסגרת, השנייה נפתחת
בתוך כך, חברת נתיבי תחבורה עירונית (נת"ע) הודיעה אתמול כי חברת אגד החזקות בע"מ זכתה במכרז להפעלת שני קווי רכבת קלה במטרופולין תל אביב – הקו הירוק והקו הסגול. היקף המכרז מוערך בכ-1.5 מיליארד שקלים. במסגרת המכרז התמודדו שש קבוצות שכללו חברות תחבורה ציבורית מובילות בישראל ובעולם: נתיב אקספרס וסופרבוס, דן ו-Marfina (מספרד), מטרופולין, CCECC (הסינית), שפיר ו-CAF (מספרד), אלקטרה אפיקים ואגד.
אגד צפויה להפעיל את שני הקווים במשך 10 שנים, עם אופציה להארכה של 10 שנים נוספות. היא תהיה אחראית על תפעול הרכבות, מרכזי השירות לציבור, ארבע תחנות תת-קרקעיות שישרתו את הקו הירוק, מרכזי שליטה ובקרה ועוד.
בנת"ע אמרו כי "מדובר במכרז התחב"צ הגדול והמורכב ביותר שנעשה בישראל ומעיד על אמון השוק המקומי והבינלאומי בתחבורה הישראלית ובחברת נת"ע שניהלה את המכרז עם משרד התחבורה והבטיחות בדרכים".
לפי לוח הזמנים העדכני שפרסמו לאחרונה נת"ע ומשרד התחבורה, הקו הסגול צפוי להתחיל לפעול באמצע שנת 2028 ביחד עם חלקו הדרומי של הקו הירוק (מראשון לציון ועד רחוב לוינסקי בתל אביב). חלקו האחר של הקו הירוק, מדרום תל אביב להרצליה, יושק על-פי התוכנית באמצע שנת 2030.
מדובר בעיכוב של כתשעה חודשים מהמועד המקורי המתוכנן של פתיחת הקו הסגול, שהיה אמור להיפתח ב-2027, ושל כשנה במועד הפתיחה של הקו הירוק שתוכנן להיפתח ב-2029. למעשה, גם הצלחה במועד הנוכחי מותנית בתרחיש אופטימי שלפיו נת"ע תעמוד בשני היעדים החדשים. מניסיון העבר, לא בלתי סביר שעד פתיחת הקווים יירשמו עיכובים נוספים.