ראש השב"כ רונן בר ביקש להשתתף אמש (ראשון) בישיבת הממשלה שדנה בחקירת אירועי 7 באוקטובר - וסורב. לפי פרסום של כאן חדשות, הנימוק לסירוב הוא שראשי ארגוני הביטחון לא הוזמנו. הישיבה כונסה בעקבות דד-ליין שהציב בג"ץ לפני כ-60 יום. לא נערכה הצבעה, והדיון היה טכני בלבד. במהלך הדיון, נתניהו הביע התנגדות נחרצת לוועדת חקירה ממלכתית: "אי אפשר לומר שהמלחמה נגמרה", ובסופו קבעה הממשלה כי תדון בנושא שוב רק בעוד שלושה חודשים.
דברי נתניהו בפתח ישיבת הממשלה
(צילום: רועי אברהם/ לע״מ)
4 צפייה בגלריה


בר ונתניהו. בקשת ראש השב"כ סורבה, רה"מ נגד ועדה ש"תתלה אשמים בכיכר"
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שמשתתפת באופן חריג בישיבה, שאלה מדוע לא הפיצו לשרים את עמדתו של ראש השב"כ. לדבריה, "ועדת חקירה ממשלתית, בשונה מוועדה ממלכתית, מקבלת את התקציב מהממשלה וזה עלול להשפיע השפעה פסולה, בשונה מתקציב של ועדה ממלכתית שמגיע מהרשות השופטת. ראש השב"כ ביקש לצרף את עמדתו הכתובה, שלא הופצה לשרים". מזכיר הממשלה יוסי פוקס התערב: "איך הוא רלוונטי? יש עוד גורמים שביקשו לצרף עמדה".
בשלב זה נתניהו דפק על השולחן וזעם: "מדובר בפקיד, מה הוא רלוונטי לסוגיה? זה ממש אבסורד. באיזו סמכות הוא מביע עמדה מבלי שהתבקש, ומבלי שזה קשור אליו בכלל?". היועמ"שית השיבה: "הצגנו לבית הדין בהאג עמדה שאנחנו מתכוונים להקים ועדה ממלכתית, אנחנו לא יכולים לחזור בנו". רה"מ שאלה: "מי אישר את זה?", ובהרב-מיארה השיבה: "אתה אדוני".
בשלב מסוים במהלך הדיון אמרה בהרב-מיארה לשרים כי "צריכים להקים ועדת חקירה ממלכתית עכשיו. אם אתם לא עושים את זה - נטל ההוכחה הוא עליכם. אתם צריכים לנמק ולהסביר למה לא עושים את זה". נתניהו השיב על כך במילה: "Unbelievable".
בשלב זה פנה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ליועצת המשפטית, ואמר: "גלי, דעתך שווה לסימונה מדימונה או לחיה מתל אביב. או גלי בהרב-מיארה מאיפה?". היא התעקשה: "תשכנעו אותי, כדי שאדע איך לייצג אתכם בבית המשפט". מזכיר הממשלה יוסי פוקס טען בתגובה: "אבל את לא מייצגת אותנו, עו"ד מיכאל ראבילו מייצג אותנו". היועמ"שית: "אבל זה עדיין ישפיע על העמדה שלי בבג"ץ, בעמדה שאני מייצגת". השר קרעי: "מה אכפת לנו מהעמדה שלך? פוקס, למה ראבילו לא פה? מה היא עושה פה בכלל? למעשה, כל השרים למעט סער מתנגדים להקמת ועדת חקירה ממלכתית".
במהלך הישיבה התפתח גם עימות חריג בין שר החוץ גדעון סער ליועמ"שית, שקטעה אותו. סער ענה לה: "נהיה לך מנהג להפריע לכל שר שמדבר. אני רגיל לזה בכנסת, פה לא היה דבר כזה מעולם. תני לי לסיים את דבריי". בכך הסתיים הוויכוח ביניהם וסער המשיך בדבריו.
נתניהו הביע כאמור התנגדות נחרצת לוועדת חקירה ממלכתית, ואמר: "יש עוד אתגרים רבים לפנינו. אי אפשר לומר שהמלחמה נגמרה. אי אפשר להיכנס לאירוע בו כל הגורמים הרלוונטיים עסוקים עם עורכי דין במקום לעמוד ביעדים הגדולים בפניהם ניצבת מדינת ישראל". נתניהו מאמין שוועדת חקירה ממלכתית תטיל עליו את האשמה למחדל ותחפש את ראשו, ומדבר על ועדה מאוזנת, כלשונו, שתחפש את חקר האמת - ולא לתלות את האשמים בכיכר העיר, כלשונו.
סער, עם זאת, הביע תמיכה בוועדת חקירה ממלכתית. הוא הציע לבחון תיקון חקיקה שלפיו תוכל הממשלה להסמיך כל אחד מהנשיאים והמשנים לנשיא של בית המשפט העליון בעבר לקבוע את הרכב הוועדה.
בעקבות הסירוב לאפשר לרונן בר להשתתף, גורם בכיר במערכת הביטחון אמר כי "ראש השב"כ יודע שהוא ואנשיו לא הצליחו לעצור את הטבח, ולקח על כך אחריות. מנגד, הוא כנראה יודע מה הוביל לטבח וכמה הוא הזהיר. עכשיו יש ניסיון למנוע מהציבור לדעת את האמת. רק ועדת חקירה ממלכתית תגיע לחקר האמת".
"זה משחק מכור, אין זמן לוועדת חקירה ממלכתית"
שר המשפטים יריב לוין טען בדיון: "תראו את ועדת מירון, אתה רואה ועדה שהייתה כושלת לחלוטין והוקמה מכוח הנסיבות של בית המשפט. אז גם בית משפט צריך לתת את הדין. איפה בודקים את האחריות של בית המשפט? הוא רק יושב בטריבונה ומחלק ציונים. מה קורה כשבית משפט נותן הנחיות שמובילות לדברים כל כך קשים וחמורים". בנוסף, הוא דיבר על היעדר האמון בנשיא העליון עמית, וציין כי "הבן אדם מינה את עצמו".
שר התקשורת שלמה קרעי הצטרף לשר לוין, תקף את בג"ץ, ואמר בדיון כי "הקמת ועדת חקירה בידי נשיא העליון הנוכחי, אותו אחד שמתנשא עלינו לאמור 'אני אמלוך', היא לא פחות מבגידה באמון הציבור". לטענת קרעי, "בג"ץ, שהתערב ללא הרף בשיקולים ביטחוניים, שכבל את ידי צה"ל, שאילץ לרכך את הוראות הפתיחה באש, מגן על תנאי מחבלים ובני משפחותיהם – הוא האחרון שיכול להוביל את חקירת האסון. אסור להקים ועדת חקירה ממלכתית במתכונת הנוכחית".
4 צפייה בגלריה


"איפה בודקים את האחריות של בית המשפט?". השרים לוין וקרעי
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
4 צפייה בגלריה


קיש תקף את היועמ"שית ונטש את הדיון: "את יועצת פוליטית"
(צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טען כי "אין לנו זמן לוועדת חקירה שעכשיו במשך שנתיים עד שתוציא מסקנות וכל אחד בא עם עורכי דין. אני רוצה שאנשים ידברו בכנות, ביושרה וישימו רק את האמת". לדבריו, "לכן, אני בכלל לא בטוח שוועדת חקירה ממלכתית היא מה שצריך - צריך משהו שעובד מהר. אולי האירוע הבא מחכה לנו מעבר לפינה, ולכן, איך מונעים את הנרצחים הבאים? אין לנו שנתיים לחכות, ואני לא רוצה שקצינים יבואו עם עורכי דין. שכל אחד יגיד את האמת שלו בצורה נקייה וישרה - יותר כמו תחקיר צבאי ופחות כמו ועדת חקירה ממלכתית".
שר החינוך קיש תקף את היועמ"שית ונטש את ישיבת הממשלה: "את יועצת פוליטית ואופוזיציה לכל דבר ועניין, את חד צדדית לחלוטין, את מועלת בתפקידך! אין לי אמון בך!". השר חיים כץ הטיח ביועצת: "זה משחק מכור. את יודעת טוב מאוד מה תהיה תוצאה של ועדת חקירה אם יקים אותה השופט עמית".
שר התפוצות עמיחי שיקלי דיבר על חשיבות של הקמת "מנגנון פריטטי", שיהנה מ"מקסימום תמיכה ציבורית", כאשר יש זכות וטו הדדית – לאופוזיציה ולקואליציה. האופוזיציה לשיטתו תביא שופט בדימוס מטעמה, והקואליציה תביא שופט בדימוס מטעמה. לכל צד תהיה סמכות וטו, ואחר כך ימנו שלושה נציגים בתחום המדיני, ושלושה נוספים בתחום הביטחוני-צבאי-מודיעיני.
ראש הממשלה נתניהו יצא מהחדר באמצע הדיון, ושרים רבים בחרו גם הם לנטוש אותו. עם השרים שיצאו מהדיון נמנים אורית סטרוק, עמיחי שיקלי, יואב קיש, חיים כץ, ישראל כ"ץ, ניר ברקת, מאי גולן, מיקי זוהר ונוספים.
מוקדם יותר, לקראת הדיון, שלחו שורדי שבי ובני משפחותיהם מכתב לשרי הממשלה, ובו קראו להם להקים ועדת חקירה ממלכתית. "עבורנו, שורדי השבי ומשפחות החטופים, זהו רגע קריטי, והזדמנות לתת מעט מרגוע לנפשנו. 492 ימים שהאחים והאחיות שלנו בשבי, אחרי אינספור לילות ללא שינה ודאגה בלתי פוסקת, ואחרי שראינו איך היקירים שלנו חוזרים מהשבי, אנחנו דורשים לדעת את האמת: איך זה קרה? מי האחראים למחדל? כיצד ניתן היה למנוע? ואיך נבטיח שזה לא יקרה שוב?", כתבו בין השאר.
הם הוסיפו: "השלמת שלב ב' בעסקה, החזרת החטופים כולם והקמת ועדת חקירה ממלכתית זו לא רק חובת המדינה כלפינו, אלא חובה מוסרית כלפי כל אזרח ואזרחית במדינת ישראל. כלפי החיילים שנשלחים להגן עלינו, כלפי האזרחים שחיים כאן ומאמינים שהמדינה תעשה הכול כדי להגן עליהם. אסור לתת לפחד מקבלת אחריות למנוע את גילוי האמת".
בדיון שהתקיים בבג"ץ בדצמבר האחרון, שופט העליון דוד מינץ מתח ביקורת חריפה על כך שהממשלה טרם קיימה ולו דיון אחד בנושא. העתירה להקמת ועדת חקירה ממלכתית, שהוגשה על-ידי כמה ארגונים אזרחיים ו-86 חברי כנסת לשעבר, זכתה לתמיכה נרחבת מצד משפחות הנרצחים והחטופים.
פורסם לראשונה: 21:21, 09.02.25