זעזוע במטכ"ל בעקבות מכתב ההתפטרות של סגן הרמטכ"ל שנחשף אמש (שישי) ב-ynet, וכעת כמה שאלות מרכזיות עומדות על הפרק: מתי הרמטכ"ל עצמו יבצע צעד דומה, איך מתכוון שר הביטחון למנות סגן לאחר שהכריז על הקפאת המינויים מדרגת תת-אלוף ומעלה - ומי יחליף את אלוף אמיר ברעם?
ההערכה היא שהרמטכ"ל הרצי הלוי צפוי להתפטר לאחר פרסום תחקירי המלחמה בחודש-חודשיים הקרובים, ובכך לממש את האחריות שכבר נטל על מחדל 7 באוקטובר. הרמטכ"ל גם צפוי לקרוא בקולו להקמת ועדת חקירה ממלכתית, בניגוד גמור לרצונם של שר הביטחון ישראל כ"ץ וראש הממשלה בנימין נתניהו.
המועמדים הטבעיים להחליף את הרמטכ"ל הם השניים שכיהנו כסגניו: אייל זמיר, שמכהן כיום כמנכ"ל משרד הביטחון, וברעם - שבמכתב שבו ביקש לסיים את תפקידו בחודש הבא מתח ביקורת מרומזת על הלוי וכתב בין היתר כי החליט על הצעד עקב "מכיוון שעצימות המלחמה ירדה משמעותית ומכיוון שאני חש שיכולתי לתרום מוגבלת". מלבד זמיר וברעם, ייתכן שלישורת האחרונה יצורף אלוף שלישי, כמו מפקד פיקוד צפון אורי גורדין ומפקד פיקוד העורף, רפי מילוא.
זמיר נתפס כמועמד המוביל
שאיפתו של ברעם להחליף את הלוי נרמזה גם במכתב סיום תפקידו, שבו כתב: "כמובן שבעתיד אהיה נכון למלא במערכת הביטחון כל תפקיד שאדרש". אותה שאיפה של ברעם הגיעה גם ללשכת ראש הממשלה ונראה שתקופת פרישה קצרה תאפשר לו להתמודד טוב יותר על התפקיד מול המועמד שנתפס מוביל יותר, האלוף במיל' זמיר ששימש בעבר כמזכירו הצבאי של נתניהו.
שידוד המערכות שיעבור המטכ"ל בשנה הקרובה אמור לכלול דומינו של פרישות מצד אלופים שהיו במוקדי המחדלים, ובימים כתיקונם היו מתמודדים על הסגנות, כמו ראש אגף המבצעים עודד בסיוק, מפקד פיקוד דרום ירון פינקלמן וראש אגף אסטרטגיה ומפקד פיקוד דרום הקודם אליעזר טולדנו.
הזעזוע המתקרב עלול ליצור גם אילוצים שירעננו את המטה הכללי וישברו תבניות מינויים היסטוריות, וכך אלוף דוד סער סלמה, שיסגור השנה ארבע שנים כמפקד חיל הים, יכול להיות מועמד פוטנציאלי לסגנות הרמטכ"ל.
השבוע הודיע שר הביטחון כי החליט להקפיא מינויים מדרגת תת-אלוף ומעלה "בשל העיכוב בהצגת התחקירים", על רקע העימות בינו לבין הרמטכ"ל, ולפחות כרגע - ללא הודעה חדשה בנושא - סגן חדש לא ניתן למנות.
מהצנחנים - אבל נציגי קליקות שונות
ברעם והלוי גדלו אמנם באותה חממה של חטיבת הצנחנים, אבל שניהם נחשבו בשנים האחרונות לנציגים של שתי קליקות שונות במטה הכללי. בין השניים התגלעו לא מעט מחלוקות, גם בסוגיות מבצעיות והן בהיבטי בניין הכוח, אך בסביבת ברעם טענו לאורך הדרך שהוויכוחים היו מקצועיים ולא אישיים. עוד טענו במטה הכללי כי טוב שבין הרמטכ"ל לסגנו יש עמדות שונות שמושמעות בחדרים הסגורים ונלקחות בחשבון, ואמרו כי הלוי לא טיפח מעולם חבורות מעודדות או כאלו שעושים הכל כדי לרצותו.
בצבא גם דחו שמועות לפיהן הלוי מידר את ברעם מחלק מקבוצות ההתייעצות האינטימיות לאורך המלחמה. לצד זאת, ברעם קיבל מנדט מהלוי לפתח את התעצמות הצבא מול האוצר ומול ועדת נגל, לחזק את הקשרים האופרטיביים עם האמריקנים - כולל במפגשים שערך בשבוע האחרון - ולהוביל מהרמה המטכ"לית את השקעת הצבא בהיערכות ובצורך לגייס יותר מעשרת אלפים חרדים מעכשיו ועד יולי 2026, ובהמשך ללא הגבלה.
ברעם נחשב לאחד מהקצינים שלא היססו להחמיא להלוי בשעות הקשות של המלחמה, על כך שראה מהצד שהרמטכ"ל לא התפרק אחרי 7 באוקטובר והרים את פקודיו ברגעים הקשים ביותר. ברעם אותת לא אחת שהוא רוצה להתמודד על הרמטכ"ל הבא למרות שהיה הסגן בתקופת המחדל, אך תפקידיו הקודמים - בעיקר כמפקד פיקוד הצפון - הרחיקו אותו מהמחדלים שהובילו ל-7 באוקטובר.
פורסם לראשונה: 23:43, 10.01.25