ראש אגף המבצעים בצה"ל, האלוף עודד בסיוק, ביקר בבאקו באחרונה ונפגש שם עם גורמים טורקיים - בצל הניסיונות לתווך בין גורמים בישראל למשטר החדש בסוריה בהנהגת אחמד א-שרע (אל-ג'ולאני), שקיבל בשבוע האחרון עוד "לגיטימציה" בינלאומית באמצעות מפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במהלך ביקורו בריאד.
3 צפייה בגלריה
ניסיונות תיווך. האלוף עודד בסיוק ואחמד א-שרע
ניסיונות תיווך. האלוף עודד בסיוק ואחמד א-שרע
ניסיונות תיווך. האלוף עודד בסיוק ואחמד א-שרע
(צילום: אביגיל עוזי)
מתקרבים. לחיצת היד של טראמפ וא-שרע

המגעים הישראליים נערכו כחלק מהשיחות שמנהלת מערכת הביטחון עם טורקיה על המצב בסוריה, ובפגישה נכחו גם נציגים מאנקרה. במפגש הראשון עם טורקיה נכחו דרגים בכירים יותר - כשאת הצד הישראלי ייצג ראש המל"ל צחי הנגבי. בניגוד לדיווחים מאמש, בצה"ל מכחישים פגישה ישירה בין האלוף בסיוק לאנשי המשטר הסורי בהנהגת א-שרע.
טראמפ, נזכיר, אף הודיע על הסרת הסנקציות מעל סוריה, בצעד היסטורי שהפתיע לפי דיווח ב"וושינגטון פוסט" לא רק את ישראל, אלא גם גורמים בוושינגטון.
כסימן להתקרבות נוספת בין וושינגטון לדמשק, מזכיר המדינה מרקו רוביו נפגש אמש עם מקבילו הסורי, שר החוץ אסד חסן א-שיבאני. הפגישה נערכה באנטליה, טורקיה, יומיים אחרי ההכרזה הדרמטית של טראמפ, שאף נחגגה בסוריה. מדובר ב"חבל הצלה כלכלי" הלכה למעשה של ממשל טראמפ ומעין הזדמנות שמוענקת למשטר בהנהגת הג'יהאדיסט לשעבר אל-ג'ולאני, לאחר כמעט 14 שנות מלחמת אזרחים ועשרות שנים של דיקטטורה בהנהגת הרודן הנמלט אסד.
בפגישתם, דנו רוביו ועמיתו הסורי א-שיבאני, ב"מפת דרכים" להסרת הסנקציות, על-פי הצהרות משרדי החוץ הטורקיים והסוריים. התנאים המדויקים של התהליך ולוח הזמנים נותרו לא ברורים. רוביו אמר לכתבים לאחר הפגישה כי מטרת ארה"ב היא לסייע בהקמת סוריה יציבה ושלווה. הוא הוסיף כי הוא מעודד מקריאות מכיוון גורמים ב"סוריה החדשה" ליחסים שלווים עם ישראל ולגירוש טרוריסטים מהמדינה.
3 צפייה בגלריה
מרקו רוביו
מרקו רוביו
נפגש עם מקבילו הסורי. מזכיר המדינה מרקו רוביו, אתמול בטורקיה
(צילום: רויטרס/REUTERS/Umit Bektas)
רוביו אמר שממשל טראמפ יתחיל ב"וויתורים זמניים", כלשונו, על חלק מהסנקציות נגד סוריה שהוטלו על-ידי הקונגרס. זה לא רק יאפשר זרימת דולרים למדינה, אלא גם יאפשר לשכנותיה של סוריה להתחיל לממן את שיקום המדינה ללא חשש להיענש על-ידי וושינגטון. ככל שסוריה תתקדם, ציין רוביו, ממשל טראמפ יוכל בסופו של דבר לבקש מהקונגרס לבטל לצמיתות את הסנקציות הנותרות על סוריה. "אנחנו עדיין לא שם", הדגיש, "זה מוקדם מדי". עם זאת, רוביו לא הבהיר באילו "תנאים" בדיוק סוריה צריכה לעמוד כדי שהסנקציות יוסרו לחלוטין.
התחייבותו של טראמפ להסיר את הסנקציות נתפסה באופן אזורי ואולי גלובלי כניצחון גדול עבור המשטר החדש בסוריה. בריאיון שהעניק שר החוץ הסורי לערוץ אל-אחבאריה הסורי הוא אמר כי "אנחנו רוצים לראות את סוריה משתקמת לפני סוף כהונת טראמפ ושכל הסורים יחזרו אליה. מאז 8 בדצמבר (ההפיכה בסוריה - לב"א), התחלנו לנרמל את היחסים עם כל המדינות הערביות והזרות, גם עם ארצות הברית. עתידה של סוריה יהיה מזהיר אחרי הסרת הסנקציות האמריקניות".
בעוד שלנשיא טראמפ יש את הסמכות להסיר חלק מההגבלות על סוריה, הקונגרס יצטרך להסיר סנקציות אחרות, ומומחים הזהירו בשיחה עם "ניו יורק טיימס" שזה ייקח זמן. אתמול הודיע ​​משרד האוצר כי הוא מתחיל בתהליך הסרת הסנקציות. "פעולות האוצר יכולות לסייע בשיקום הכלכלה, המגזר הפיננסי והתשתיות של סוריה ויכולות להצעיד את המדינה על דרך לעתיד מזהיר, משגשג ויציב", נמסר.
3 צפייה בגלריה
סוריה חגיגות ב דמשק אחרי נאום דונלד טראמפ
סוריה חגיגות ב דמשק אחרי נאום דונלד טראמפ
צעד שנתפס כניצחון. בדמשק חוגגים את הסרת הסנקציות
הסרת הסנקציות האמריקניות על סוריה באה לפי דיווחים אחדים אף שבישראל הביעו התנגדות לה. בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" נטען כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש מטראמפ להותיר את הסנקציות על סוריה ולהימנע מתמיכה בה או בייצובה, מחשש שמה שקרה ב-7 באוקטובר יחזור על עצמו, אלא שהנשיא לא נענה לבקשה.
בישראל לעומת זאת טענו כי הנושא הסורי לא עלה בשיחות עם ארה"ב בחודשים האחרונים, והדגישו כי לא התנגדו "בתוקף" למהלך, אלא גילו זהירות מתבקשת בתקופה שאחרי נפילת אסד. לפי הטענה, במשך כחצי שנה ארה"ב בחנה את אפשרויותיה, ואז קיבלה החלטה סבירה שישראל לא פעלה נגדה. בתרחיש האופטימי מבחינת ישראל מדובר בהחלטה שמעלה את הסיכוי לצירוף סוריה לציר המערבי, ומחלישה את היכולת של הציר האיראני להשיב לעצמו אחיזה בה. גם החיבור הסעודי לסוריה חשוב, בהיותו משקל נגד לקשר ההדוק בין המשטר החדש לבין טורקיה.