מדינות באירופה ממשיכות להטיל הגבלות חדשות לקראת חג המולד, בעקבות ההתפשטות המדאיגה של הווריאנט אומיקרון – הזן החדש של נגיף הקורונה, שנחשב למידבק במיוחד.
התקופה שבין חג המולד לחגיגות השנה החדשה היא מהתקופות העמוסות ביותר בעסקים ובמקומות הבילוי באירופה, אם לא העמוסה שבהן. מדינות אירופיות רבות כבר סבלו מזינוק בנדבקים עוד לפני שהאומיקרון החל להתפשט ביבשת. למרות החיסונים, וההערכה שהאומיקרון לא מסוכן כמו זן הדלתא, באירופה מעדיפים שלא לקחת סיכונים. המדינה שנקטה את הצעדים הקשים ביותר בינתיים היא הולנד, שבה יחל היום (ראשון) סגר ארצי הדוק כדי לבלום את הזינוק בתחלואה.
8 צפייה בגלריה
הולנד אמסטרדם בזמן ה סגר החלקי 10 בדצמבר
הולנד אמסטרדם בזמן ה סגר החלקי 10 בדצמבר
ברחובות אמסטרדם. הסגר החלקי יהפוך לסגר מלא
(צילום: EPA)
בסוף נובמבר, עוד לפני התפשטות האומיקרון, נכנסה הולנד לסגר חלקי כתוצאה משיאי נדבקים חדשים. הגבלות הסגר החלקי דרשו לסגור את המסעדות, הפאבים, התיאטראות ובתי הקולנוע מדי יום ב-17:00. הסגר החלקי הביא לירידה בתחלואה, אך לא בלם את הגל החמישי של המגפה. ממשלת הולנד חוששת שהאומיקרון יביא לעומסים קשים בבתי החולים – ולכן אין מנוס מסגר נוסף.
"אני עומד כאן במצב רוח עגום", אמר אמש ראש ממשלת הולנד מרק רוטה כשהודיע לאזרחים על הסגר. "הולנד שוב נסגרת. האומיקרון מתפשט במהירות גבוהה ממה שחששנו. אנחנו חייבים להתערב". רוטה ציין שהסגר ההדוק "בלתי נמנע, בגלל הגל החמישי שנגרם על-ידי זן האומיקרון שפוקד אותנו". הוא הודיע על הסגר בתום פגישה בין הממשלה למומחים במערכת הבריאות.
8 צפייה בגלריה
ראש ממשלת הולנד מרק רוטה מודיע על ה סגר קורונה
ראש ממשלת הולנד מרק רוטה מודיע על ה סגר קורונה
ראש ממשלת הולנד מרק רוטה מודיע על הסגר
(צילום: AFP)
הסגר יחל היום ויימשך לפחות עד 14 בינואר. עסקים שאינם חיוניים לא ייפתחו, ובתי הספר יישארו סגורים עד 9 בינואר. ההולנדים מתבקשים לא לארח בביתם יותר משני אנשים, למעט בחג המולד ב-25 בדצמבר ובערב השנה החדשה. גם בחוץ אסורה התקהלות של יותר משני אנשים. רוטה הזהיר שאם הציבור לא יישמע להנחיות עלול להיווצר בבתי החולים מצב "שלא ניתן יהיה להשתלט עליו".
רוטה, שהשבוע הגיע להסכם קואליציוני שישאיר אותו בראשות הממשלה, מודע לכך שחג המולד בהולנד יהיה עגום גם השנה. "אני יכול לשמוע עכשיו את כל הולנד נאנחת", אמר ראש הממשלה. "זה בדיוק שבוע לפני חג המולד, עוד חג מולד שיהיה שונה לחלוטין ממה שהיינו רוצים".
להגבלות הקורונה בהולנד יש מתנגדים רבים. בימים הראשונים של הסגר החלקי בנובמבר התקיימו הפגנות סוערות נגד ההגבלות. מפגינים התפרעו ברוטרדם, האג וערים נוספות.

ביממה האחרונה אובחנו 14,616 נדבקים חדשים בהולנד. במדינה חיים כ-17 מיליון תושבים, ומתחילת המגפה נדבקו בקרונה יותר מ-2.9 מיליון בני אדם. 20,420 מתו מהנגיף עד כה. כרגע הווריאנט הנפוץ ביותר של נגיף הקורונה בהולנד הוא עדיין הדלתא, אך לפי ההערכה של יאפ ואן דיסל, ראש צוות הטיפול במגפה בהולנד, האומיקרון יעבור אותו עד סוף החודש.
יותר מ-85% מהאוכלוסייה הבוגרת בהולנד מחוסנת לקורונה, אך פחות מ-9% קיבלו את מנת הבוסטר של החיסון – נתון נמוך במיוחד בהשוואה למדינות אחרות באירופה.
8 צפייה בגלריה
הולנדים עושים קניות לפני כניסת הסגר קורונה הולנד
הולנדים עושים קניות לפני כניסת הסגר קורונה הולנד
עושים קניות בהולנד לקראת הסגר ההדוק
(צילום: רויטרס)
8 צפייה בגלריה
הולנדים עושים קניות לפני כניסת הסגר קורונה הולנד
הולנדים עושים קניות לפני כניסת הסגר קורונה הולנד
(צילום: רויטרס)
ארגון הבריאות העולמי אמר אתמול שהאומיקרון התגלה עד כה ב-89 מדינות ברחבי העולם, ובקהילות שבהן הוא מתפשט מספר הנשאים מכפיל את עצמו תוך יום וחצי עד שלושה ימים.
בדנמרק הזהירו מפני קצב חסר תקדים של התפשטות זן האומיקרון והטילו הגבלות חדשות. דנמרק הודיעה על סגירת תיאטראות, בתי הקולנוע, גני השעשועים והמוזיאונים. הגבלות יוטלו גם על מסעדות, שיחויבו להיסגר בשעה 23:00 בלילה. בדנמרק נרשמה בימים האחרונים עלייה במספר המתאשפזים בבתי החולים, וביום שישי אובחנו שם יותר מ-11 אלף חיוביים לקורונה.
ביום שישי הודיעה צרפת שהיא תאסור על מופעי זיקוקים בערב השנה החדשה, במטרה לצמצם התקהלויות וכך להקטין את הסיכוי להידבקות המונית. עיריית פריז הודיעה לאחר מכן על ביטול מופעי הזיקוקים והמסיבות בשאנז אליזה שתוכננו ל-31 בדצמבר.
8 צפייה בגלריה
בריסל בלגיה
בריסל בלגיה
עם מסכות ליד מגדל אייפל בפריז
(צילום: EPA)
צרפת החליטה השבוע להטיל הגבלות משמעותיות על כניסתם של אזרחים בריטים לשטחה. זן האומיקרון מתפשט במהירות בבריטניה, שממילא סובלת מזינוק גדול במספר הנדבקים: בימים האחרונים דווח על יותר מ-90 אלף נדבקים חדשים ביממה - רובם נדבקו בזן הדלתא. האומיקרון צפוי להחליף בקרוב את הדלתא כווריאנט הנפוץ ביותר בבריטניה.
בריטניה דיווחה אתמול על עלייה במספר הנשאים של האומיקרון: במערכת הבריאות הבריטית אמרו שמספר נשאי האומיקרון ברחבי הממלכה הגיע ביום שישי לכמעט 25,000 – עלייה של יותר מ-10,000 לעומת היממה הקודמת. נכון ליום חמישי מתו שבעה נשאים של זן האומיקרון בבריטניה.
פורסם לראשונה: 22:00, 18.12.21