2 צפייה בגלריה
שגריר אוקראינה במסיבת עיתונאים
שגריר אוקראינה במסיבת עיתונאים
"ממשלת ישראל תרגיש את זה לפני ראש השנה". קורניצ'וק
(צילום: מוטי קמחי)
שגריר אוקראינה בישראל, יבגן קורניצ'וק, אמר בריאיון בארצו כי קייב שוקלת להשעות זמנית את הפטור מוויזה לישראלים שמגיעים למדינה - בתגובה, לדבריו, ל"מגבלות הלא-מוצדקות שמטילה ישראל על כניסת אזרחים אוקראינים לשטחה". ל-ynet נודע כי השבוע זומן השגריר האוקראיני לשיחת נזיפה במשרד החוץ, בעקבות הקמפיין הממומן שלפיו ישראל לא מטפלת בפצועים אוקראינים.
לטענת קורניצ'וק, "ישראל מאפשרת לאזרחים רוסים כניסה ללא מגבלות, וגם בלארוסים. לעומת זאת, לאזרחי אוקראינה הישראלים המציאו ויזה אלקטרונית. זה מאוד כואב לנו. משרד החוץ האוקראיני ולשכת הנשיא אומרים לי שזה בלתי מקובל, וכעת אנחנו שוקלים אם להשעות את הפטור מוויזה לישראלים בתגובה. אולי עכשיו זה לא יורגש, אבל לפני ראש השנה (התקופה שבה טסים אלפי חסידים לאומן, א"א) ממשלת ישראל תרגיש את זה".
2 צפייה בגלריה
קמפיין של שגרירות אוקראינה נגד ממשלת ישראל
קמפיין של שגרירות אוקראינה נגד ממשלת ישראל
בי-ם זעמו - והשגריר זומן לשיחת נזיפה. הקמפיין האוקראיני נגד ישראל
לדבריו, ישראל מטילה באופן לא מוצדק מגבלות מלאכותיות על כניסת אזרחים אוקראינים. "הם מאפשרים כניסה חופשית לאזרחים רוסים לישראל ללא מגבלות, כך גם לגבי אזרחים בלארוסים, אך לגבי אזרחי אוקראינה הם המציאו ויזה אלקטרונית. זה מאוד כואב לנו. משרד החוץ האוקראיני ולשכת הנשיא האוקראיני אומרים לי: זה בלתי מקובל. אנחנו עכשיו שוקלים האם להשעות את משטר הפטור מיזה לישראלים בתגובה. אולי עכשיו זה לא יורגש אבל לפני ראש השנה – ממשלת ישראל תרגיש את זה".
השגריר אמר ל-ynet ול"ידיעות אחרונות" כי "משרד החוץ האוקראיני שוקל את המהלך כי פנינו למשרד הפנים הישראלי בבקשה לבטל את הוויזה האלקטרונית. אם תבדקו את המספרים, תראו שאין לזה בסיס, כי חצי מהפליטים שהגיעו לישראל כבר עזבו. אנחנו עומדים על כך שתהיה הדדיות מוחלטת - אם אוקראינים נדרשים לוויזה אלקטרונית, גם ישראלים יידרשו לוויזה כזו". קורניצ'וק הבהיר כי הכוונה היא שישראלים לא יוכלו להגיע לאומן בראש השנה ללא ויזה מראש, בשונה מהמצב כיום, שבו נהנו מפטור מהוצאת ויזה.

ואם לא די בכך, השגריר האוקראיני טען בריאיון בארצו גם ש"היחס הבלתי-נאמן של הרשויות בישראל" גרם לאזרחים אוקראינים לעזוב את הארץ. מתחילת המלחמה הגיעו לישראל 38.5 אלף אוקראינים, מתוכם 13 אלף קיבלו אזרחות ישראלית מכוח חוק השבות. יותר מ-14 אלף אוקראינים עזבו, מתוכם כ-5,000 בחודש שעבר. עם זאת, נציין כי פליטים אוקראינים רבים חוזרים לארצם בעקבות סיום הקרבות באזורים רבים במדינה, כשכעת המוקד של המלחמה נמצא במזרח אוקראינה. ישראל, נדגיש, הטילה הגבלות על כניסת פליטים מאוקראינה בעקבות חשש שרבים מהם יישארו בארץ שלא כחוק.
משרד החוץ לא הגיב על דבריו של השגריר. זו לא הפעם הראשונה שאוקראינה מפנה טענות קשות לישראל: רק השבוע זעמו בישראל על הקמפיין של השגרירות האוקראינית בארץ, שבו נטען כי "ישראל לא מטפלת" בחיילים אוקראינים רק בגלל מוצאם. ל-ynet נודע כי בעקבות אותו קמפיין, שקודם בפייסבוק בתשלום, זומן קורניצ'וק לשיחת נזיפה במשרד החוץ בירושלים. גורמים בכירים בירושלים הביעו פליאה על הפוסט הממומן והאגרסיבי של האוקראינים, בעיקר לאור ההתגייסות הישראלית להעברת סיוע הומניטארי ורפואי נרחב לאוקראינה. בין השאר, ישראל הטיסה ילדים חולי סרטן לטיפול בארץ, שלחה לאוקראינה בית חולים שדה, תרופות, מזון, גנרטורים ועוד.
מלבד הקמפיין הממומן, נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי האשים ביום חמישי האחרון את ממשלת ישראל בכך שהיא נמנעת מלהטיל סנקציות על רוסיה. "אנחנו מבינים שזה לא מצב פשוט עבורכם, אבל נרצה שהעזרה תהיה נרחבת יותר", אמר זלנסקי, שדיבר בפני קהילת האוניברסיטה העברית בירושלים. "גם פולין מאוימת על-ידי רוסיה, אבל הם בכל זאת עוזרים לנו וקולטים פליטים אוקראינים. מדובר בעיקר בנשים וילדים שמחפשים להימלט מהמלחמה, והרשויות בישראל הפסיקו לתת אשרות לאזרחים אוקראינים וסגרו את השערים.
"מדינות דמוקרטיות ברחבי העולם עוזרות לנו, גם מדינות ללא קשר קרוב אלינו כמו שיש לישראל. זה לא עניין של כסף, אלא של ערכים. מדינות אירופה מאחדות כוחות נגד התוקפנות הרוסית, אבל ישראל עוד לא הצטרפה למשטר הסנקציות נגד רוסיה".