"יש סיבה לאופטימיות, אבל מגפת הקורונה לא חלפה ועדיין כאן". ברקע האפשרות להסרת חובת עטיית המסכות באוויר הפתוח והפתיחה ההדרגתית של מוסדות החינוך, מסר הערב (יום ה') מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי הצהרה לתקשורת. ynet העביר את דבריו של פרופ' לוי בשידור חי.
"אנחנו נמצאים במצב של ירידה בתחלואה, ירידה שהולכת ומתקדמת ואשר יוצרת ייצוב במספר המאומתים, המאושפזים ובמספר החולים בבתי החולים ובקהילה", אמר פרופ' לוי בתחילת דבריו. "בבתי החולים יש ירידה רבה וברוכה במספר המאושפזים: 451 מאושפזים ומתוכם פחות מ-300 חולים קשים".
פרופ' לוי אמר עוד כי "מקרב החולים הקשים, המונשמים, הנשים בהריון והיולדות ובקרב החולים במצב הקריטי, כ-80% אינם מחוסנים. התחלואה הקשה וההידרשות להנשמה נפוצה יותר בקרב אלו שלא התחסנו".
ברקע התוכנית לחסן גם ילדים מתחת לגיל 16, אמר המנכ"ל: "השבוע נסכם את המנגנון של חיסון הילדים יחד עם הקופות והארגונים השונים. בכל מקרה, אני חושב שאנחנו צריכים בהחלט לפתוח בהסברה על מנת לספר להורים, כולל מענה על שאלות, ולהזים את החשש מפני החיסון".
2 צפייה בגלריה
חזי לוי
חזי לוי
פרופ' לוי
(צילום: לע"מ)
המנכ"ל עדכן כי עד עתה קיבלו 4.9 מיליון ישראלים את שתי מנות החיסון לנגיף הקורונה. "בקרב הצעירים בני 16 עד 18 יש 55% מתחסנים ומחלימים, מספר נמוך יותר מהמצופה", אמר פרופ' לוי. "מאידך גיסא, באוכלוסייה המבוגרת, 50 ומעלה, אנחנו ב-90 עד 92% מחוסנים שזו משימה שהצבנו לעצמנו כי זה הגיל שבו אנשים חולים יותר, המחלות מורכבות יותר, ורואים שם חיסון יפה. זה אומר שצריך להשלים עוד מחוסנים, בעיקר במגזרים הערבים והחרדים".
לוי הזכיר שוב את ההקלות שצפויות בתחומים שונים, בכללן בתרבות, בספורט ובחינוך (פתיחת כיתות ד' בלי קפסולות, אחר כך בכיתות ה'-ו' והקלות נוספות בכיתות ז'-י'). "יש סיבה לאופטימיות, לחייך, יש סיבה לתקווה. גם כשיש ביקורת, אנחנו פותחים פעילויות במערכת החינוך. אנחנו צריכים לזכור שהמגפה עוד לא חלפה והיא עדיין כאן". הוא הוסיף: "קשה לי להאמין שנגיע למצב של אפס תחלואה, אבל מצב של כ-300 נדבקים ביום ומקדם הדבקה יציב מביאים אותנו למצב טוב. אני מקווה שנגיע ל-80% מחוסנים באוכלוסייה".
המנכ"ל עדכן עוד בנוגע לחיסונים כי "כרגע יש בישראל חיסונים על מנת לחסן את הלא מחוסנים ואת המחלימים במנה אחת כפי שהוחלט לפני מספר שבועות. לגבי חיסוני ילדים, שם נצטרך לתגבר. לצערי, ההסכם עדיין לא נחתם, לא עם פייזר ולא עם מודרנה משום שעדיין לא אושר התקציב לרכש נוסף של חיסונים, לרבות שנת 2022, על מנת להבטיח את מקומנו לחיסון גם בשנה הבאה ככל שנידרש".
2 צפייה בגלריה
חיסון קורונה בירושלים
חיסון קורונה בירושלים
מתחסנים נגד קורונה בירושלים
(צילום: EPA)
מוקדם יותר היום הודיע כאמור משרד הבריאות על כוונתו לבטל את הקפסולות בכיתות ד'. את ההצעה יעביר הערב שר הבריאות יולי אדלשטיין לאישור קבינט הקורונה. אם יתברר לאחר 10 ימים שביטול הקפסולות בכיתות ד' לא העלה את התחלואה - יבוטלו הקפסולות גם בכיתות ה'-ו'. עוד לפי המתווה שגובש בכל מערכת החינוך תבוטל החובה בהצהרת הורים מדי בוקר ומדידת חום בכניסה לבית הספר.
השר אדלשטיין אמר כי "חינוך הוא הדבר החשוב ביותר ואנחנו עושים כל מאמץ לפתוח את המקסימום הניתן במינימום סיכון לתלמידים. יש לזכור שמלבד כיתות י"א-י"ב, התלמידים אינם מחוסנים וחובה עלינו להגן על בריאותם. אני מודה להנהגת ההורים ולבכירי משרד הבריאות על המתווה המצוין שגיבשו לטובת כלל תלמידי ישראל".
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס אמרה השבוע כי "המגפה הולכת ודועכת", ואף סיפרה כי במשרד "שוקלים לבטל את חובת עטיית המסכות". בריאיון אתמול לאולפן ynet היא נשמעה פחות אופטימית: "אנחנו באמצע הקרב, המגפה עדיין פה. עם מאות מאומתים שיש לנו מדי יום, ו-37% מהאוכלוסייה שטרם התחסנה, צריך להיזהר".
אמש אישרה הממשלה את הגדלת הגבלת ההתקהלות בשטח פתוח ל-100 איש, אך הגבלת ההתקהלות בשטח סגור, שעומדת על 20 בני אדם, לא השתנתה.
כמו כן אישרה הממשלה הקלות בהוראת שעה לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה כדי שבני משפחה יוכלו להיכנס לטקסים בבתי העלמין גם ללא תו ירוק. בתוך כך, הוגדלה תפוסת הקהל באצטדיוני ענק במקומות פתוחים מ-5,000 ל-10,000 משתתפים, ובמקומות סגורים - הגדלה ל-40% תפוסה ועד 4,000 בני אדם מקסימום.