יו"ר העבודה מרב מיכאלי התייחסה הבוקר (שלישי) לטיוטת הפשרה של נשיא המדינה יצחק הרצוג שנחשפה ב"ידיעות אחרונות", ואמרה בריאיון ל-ynet radio כי "התשובה היא לא". לדבריה, "הנשיא הוא איש יקר שכוונותיו נפלאות, זה לא רלוונטי למה שקורה בוועדת החוקה".
"הממשלה הזו מסרבת לעצור את החקיקה", אמרה מיכאלי. "זה מאוד ברור, התשובה שלהם לאורך כל הדרך מאוד ברורה. היא דוהרת קדימה עם ה-D9 שלה, מחסלת, מרסקת והורסת. רק אתמול הם העבירו עוד חוק מושחת שיאפשר לנתניהו לקבל תרומות, רק שלשום הם העבירו חוק שיאסור על הכנסת חמץ שיאפשר לחפש לאנשים בתיקים חמץ בכניסה לבתי חולים. אז עם מי יש לדבר?".
3 צפייה בגלריה
מצטלמים עם נשיא המדינה הנכנס יצחק הרצוג ורעייתו מיכל
מצטלמים עם נשיא המדינה הנכנס יצחק הרצוג ורעייתו מיכל
"הנשיא הוא איש יקר, זה לא רלוונטי". הרצוג ומיכאלי
(צילום: אוהד צויגנברג)
מיכאלי סירבה להתייחס למתווה הפשרה עצמו. "אנחנו לא נתייחס כי זו בדיוק המלכודת. כל פעם בא הימין של נתניהו, משרטט איזשהו מגרש ומכניס את כולנו פנימה וכולנו צריכים לרקוד לפי החליל המושחת והמאוד ספציפי ופרסונלי שלהם. אז התשובה היא לא. התשובה היא שיש מדינה שיש לה דמוקרטיה. זו הציונות, כך היא נוסדה ויש כאן לעומת זאת אנשים שבאים לרסק את הדמוקרטיה הזאת בשביל לחלץ אדם אחד מהאישומים הפליליים שלו, לאפשר למתנחלים לעשות בשטחים ככל העולה על רוחם ולאפשר לחרדים לעשות מדינת הלכה.
"החקיקה בישראל מתקיימת בכנסת. מה שעובר בקריאה ראשונה טרומית בוועדת החוקה זה בכנסת, שם אני רואה מה הם מביאים. למרות כל הדיונים שהיו בוועדת החוקה, ששם צריכים להתנהל הדיונים הפומביים והשקופים ולא בחדרים אחוריים מאחורי הקלעים, אנחנו רואים שלא משנה מה נאמר - הם המשיכו כמו שהם הביאו, והנוסח לא שונה בשום דבר. אז על מה יש לדבר?".
3 צפייה בגלריה
בוגי יעלון
בוגי יעלון
"פייסנות שמביאה לאסון". בוגי יעלון
(צילום: משה מזרחי )
מיכאלי הוסיפה: "הדברים האלה לא נמצאים על שולחן ועדת הכנסת. כשיבואו לכנסת עם ניסוחים כאלה או אחרים נתייחס אליהם. אני לא מוכנה לתת לגיטימציה להפיכה משטרית שתחסל את הדמוקרטיה הישראלית, וזה מה שעושה הממשלה הזאת. אילו הם היו מעוניינים בהידברות הם היו עוצרים את החקיקה ומביאים נוסחים אחרים אלטרנטיביים לכנסת, וזה לא מה שהם עושים. אסור בשום פנים ואופן שמי שייתן לנתניהו לגיטימציה לריסוק הדמוקרטיה הישראלית תהיה האופוזיציה".
גם הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון, ממובילי המחאה נגד החקיקה להחלשת מערכת המשפט, יצא נגד יוזמת הנשיא. "זו פייסנות שמביאה לאסון", כתב בסדרת ציוצים ארוכה בטוויטר - וקרא להרצוג: "אל תגרום נזק. אל תפתח פתח לרע. הרוב הדמוקרטי לא יאפשר זאת. ישראל לא תהיה דיקטטורה. הדמוקרטיה תנצח".
עוד כתב יעלון: "כבוד הנשיא הרצוג, לדאבון הלב נראה שאינך מבין את מה שרוב עצום בציבור כבר מבין. אנחנו ניצבים מול מזימת הפיכה, שחותרת להפוך את ישראל מדמוקרטיה לדיקטטורה. מול מזימה כזו הכרח תמיד להעמיד קיר ברזל דמוקרטי, ובוודאי שאסור לנסות לרצות את התוקפן. אין לתת לו חלק מזממו. איך אתה מתעלם מכך שנחשפה כוונת הנאשם וחבר מורשעיו להפוך את ישראל מדמוקרטיה לדיקטטורה? איך אתה מתעלם מקביעת היועמ"שית ונשיאת העליון - המוסמכות לדבר - שהחקיקה כולה היא בלתי חוקית, למעשה בלתי חוקית בעליל שדגל שחור מתנוסס מעליה - ודינה לכן להיפסל ולהיגנז".

בימים האחרונים עמלו משפטנים, בחסות נשיא המדינה, על טיוטת הפשרה בעניין הרפורמה המשפטית. הסעיף המרכזי בטיוטה הוא "חוק-יסוד: הכינון והחקיקה (עיגון האופן שבו מכוננים ומשנים חוקי יסוד)". לפי העקרונות שכלולים בטיוטת הפשרה בית המשפט העליון יוסמך לבטל חוקים רגילים, ולא חוקי יסוד, רק בהרכב מלא, ברוב של שני שליש. לפי הטיוטה, "הכנסת לא תוכל לחוקק חוק החורג מפסיקה זו". כלומר, לא תהיה פסקת התגברות. ללא רוב כזה, "רשאי בית המשפט לקבוע סעד הצהרתי של אי-התאמה של החוק".
חברי הוועדה למינוי שופטים יהיו שלושה שרים - ח"כ מהקואליציה ושניים מהאופוזיציה - שלושה שופטים מבית המשפט העליון ועוד שני נציגי ציבור שיתמנו במשותף על ידי שר המשפטים ונשיא/ת ביהמ"ש העליון. כלומר, לא יהיה רוב אוטומטי לקואליציה. בסעיף זה יש מחלוקת בנוגע לרוב הנדרש למינוי שופט לביהמ"ש העליון, בין רוב רגיל לרוב של שמונה חברים.
3 צפייה בגלריה
הצהרת בנימין נתניהו בבית חורון
הצהרת בנימין נתניהו בבית חורון
" אסור שמי שייתן לנתניהו לגיטימציה לריסוק הדמוקרטיה הישראלית תהיה האופוזיציה"
(צילום: לע"מ)
עילת הסבירות תצומצם. לפי הטיוטה, "בית המשפט לא יבחן את שיקול הדעת של הממשלה, במליאתה, על בסיס עילת הסבירות, בהחלטות של מדיניות או מינויים פוליטיים". ההתערבות תהיה רק "אם ההחלטה מופרכת בעליל או חורגת באופן קיצוני ממתחם שיקול הדעת שכל שר או פקיד סביר היה שוקל". בעניין היועצים המשפטיים והייעוץ המשפטי - המצב יישאר בעינו. השינוי יהיה בכך שהממשלה תהיה מוסמכת "במקרים חריגים לאמץ עמדה סותרת (לזו של היועמ"ש) כחלק מאחריותה כלפי הכנסת והציבור ולקבל לשם כך ייצוג חיצוני במקרה שעמדתם תיבחן בבית המשפט".
בנוסף, הטיוטה מעגנת זכויות יסוד שלא זכו עד היום לעיגון, כמו עקרון השוויון ("כל אזרח שווה בפני החוק, אין פוגעים בזכויות הפרט של אדם מחמת דת, גזע, מין, העדפה מינית, לקות פיסית, נפשית או שכלית"), וכן את חופש הביטוי, חופש הדת וחופש מדת.
מבית הנשיא נמסר: "הפרסומים הבוקר אינם על דעת הנשיא ומי מטעמו. יובהר ויודגש כי לא מדובר במתווה נשיא המדינה. מדובר בהצעה אחת מתוך רבות שהועברו בשבועות האחרונים על ידי חוקרים ואקדמאים ממכונים שונים. נשיא המדינה טרם גיבש מתווה סופי ולאחר שיגובש הנשיא יציג אותו לאזרחי ישראל".