ראש הממשלה בנימין נתניהו יקיים במוצאי שבת הערכת מצב ביטחונית בהשתתפות שרים וראשי מערכת הביטחון לדון בהמשך המגעים לעסקה. על רקע מתווה הגישור שהציע השליח המיוחד סטיב וויטקוף, ודרישת ישראל להגדיל את מספר החטופים שהציע במסגרתו, צוות המשא ומתן נשאר בינתיים בדוחא. ישראל, עם זאת, הבהירה שאם לא תושג פריצת דרך ביומיים הקרובים - הצוות יחזור לארץ.
2 צפייה בגלריה
הדלקת מדורות בהפגנה להחזרת החטופים בדרך בגין
הדלקת מדורות בהפגנה להחזרת החטופים בדרך בגין
נתניהו והשליח המיוחד וויטקוף
(צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool Oliver CONTRERAS / AFP)
מתווה טראמפ-וויטקוף
ישראל, כאמור, רוצה להגדיל את מספר החטופים שהציע וויטקוף. שליחו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הציע, יחד עם המתווכות, מתווה שעיקרו שחרור שלושה עד חמישה חטופים חיים ועוד כמה חטופים חללים, תמורת 50 ימי הפסקת אש. במשך 50 הימים האלה, יימשך המו"מ להמשך העסקה.
ישראל, מנגד, הציגה הצעה נגדית וביקשה להגדיל את מספר החטופים שישוחררו בנוסף לעוד כמה חללים. האמריקנים, בינתיים, עומדים על כך שהחטוף עידן אלכסנדר שמחזיק באזרחות אמריקנית יהיה אחד מהם. המשא ומתן על מספר המחבלים שישוחררו בתמורה לכל חטוף טרם החל.
בינתיים, בצל הדיווחים על התקדמות מסוימת, חמאס טען הערב שישראל מנסה לשבש את ההסכם הקיים - ושהמגעים הם רק על שלב ב', שתכליתו שחרור כל החטופים וסיום סופי של המלחמה. "מה שמפורסם בתקשורת הישראלית על עסקה מתקרבת הוא ניסיון לקפוץ על ההסכם שנחתם ולשבש אותו", מסרו בארגון הטרור.
חמאס הדגיש כי הוא "מחויב ליישום ההסכם בכל שלביו", וקרא לחייב את ישראל לבצע את חלקה, כולל נסיגה מציר פילדלפי, פתיחת המעברים וכניסה לשלב ב' של ההסכם ללא דיחוי.
2 צפייה בגלריה
חליל אל-חיה
חליל אל-חיה
אל-חיה. חמאס קרא לחייב את ישראל "להיכנס לשלב ב' ללא דיחוי"
(צילום: Khalil Hamra, AP)
בתוך כך, וויטקוף הגיע היום למוסקבה לטובת מאמצי התיווך שלו לסיום המלחמה באוקראינה - ובעיני הגורמים, מדובר היה בבשורה טובה - מאחר שוויטקוף "השאיר את צוותי העבודה לסגור את הפרטים".
גורמים ששוחחו עם וויטקוף אומרים כי "המחויבות שלו לסוגיית החטופים היא עמוקה מאוד, היא מגיעה ממקום מיסטי, הוא בא לשם ממקום יהודי". לדברי אותם גורמים, "הרוח של הבן שלו, שמת מהתמכרות, שׁוֹרָה על השליחות שלו. הוא נהנה מגיבוי אבסולוטי של טראמפ. הנשיא סומך עליו בעיניים עצומות והוא יקבע. הלב שלו שם והוא יעשה הכול להחזיר את החטופים".
שלב א' של העסקה, נזכיר, הסתיים רשמית ב-1 במרץ - ומאז הפסקת האש עדיין נמשכת מבלי שחמאס שחרר אף חטוף. בעזה נותרו 59 חטופים - מתוכם 24 מוגדרים רשמית כחיים. ישראל מבצעת מעת לעת תקיפות מסוימות נגד מה שמוגדר כהפרות של הפסקת האש, וכדי ללחוץ על חמאס גם עצרה את כל הסיוע ההומניטרי לרצועה. היא גם עצרה את אספקת החשמל למתקני התפלת המים בעזה, צעד שנעשה חרף אזהרות מצד גורמים במערכת הביטחון שהוא יסכן את החטופים - והיום עתרו נגדו לבג"ץ משפחות של כמה מהחטופים.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אומנם העביר לחמאס אולטימטום נוסף ודרש את שחרור כל החטופים, תוך שהוא קובע כי "זו האזהרה האחרונה" - אבל בפועל בשיחות בדוחא הצדדים דנו בשחרור מספר חטופים קטן בהרבה. חמאס דחה כמעט באופן מיידי את המתווה הראשוני של וויטקוף, וכעת על הפרק נוסחה מעט שונה, שגם אותה מוביל השליח האמריקני.
אמש התייחס טראמפ במרומז לשיחות בקטאר, ואמר במהלך מפגש עם ראש ממשלת אירלנד מיהאל מרטין: "אנחנו מדברים על הכול. אנחנו עובדים עם ישראל, עובדים קשה עם ישראל לראות אם אפשר לפתור את הבעיה". טראמפ גם הבהיר, חודש בלבד לאחר שהדהים את העולם כשחשף את תוכנית הטרנספר שלו לתושבי עזה, כי "אף אחד לא מגרש פלסטינים מעזה".