ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי אמר היום (שלישי) כי הוא "מזועזע" מהאלימות שהייתה אתמול בהפגנה הפרו-פלסטינית אתמול בסידני, בזמן ביקורו בעיר של הנשיא יצחק הרצוג. ביקורו של הרצוג, שהוזמן לסידני אחרי הטבח בחג החנוכה שבו נרצחו 15 בני אדם, נערך תחת אבטחה כבדה. המשטרה נערכה בכוחות מתוגברים, ואלפי שוטרים נפרסו ברחובות סידני.
כמחאה על ביקורו של הרצוג התאספו אלפי מפגינים פרו-פלסטינים במרכז סידני, בסמוך לבית העירייה. לקראת ההפגנה הטילה המשטרה הגבלות על המוחים, ובמהלך ההפגנה היא אסרה עליהם לצעוד באזורים שהגישה אליהם נחסמה. חלק מהמפגינים התנגדו לכך, ובינם לבין השוטרים התפתחו עימותים אלימים. השוטרים השתמשו בגז מדמיע ובגז פלפל כדי לפזר את ההתקהלות. משטרת ניו סאות' וויילס, מדינת המחוז שבה נמצאת סידני, הודיעה כי היא עצרה 27 בני אדם במהלך ההפגנה – בהם 10 חשודים בתקיפת שוטרים.
שוטרים דחפו מתפללים מוסלמים בהפגנה בסידני
כשראש הממשלה אלבניזי נשאל על המהומות הוא הביע זעזוע, והוסיף כי "אלו באמת מראות שלדעתי לא אמורים להתרחש". אלבניזי, שספג ביקורת קשה אחרי הטבח בחג החנוכה, קרא למפגינים למחות בצורה לא-אלימה והתייצב לצד השוטרים. "המשטרה הייתה ברורה מאוד לגבי המסלולים שבהם היה ניתן לצעוד", הוא הדגיש. "האוסטרלים רוצים שני דברים: הם לא רוצים שהסכסוך יגיע לכאן, ורוצים שההרג ייפסק - גם של הישראלים וגם של הפלסטינים. מראות מהסוג הזה לא מקדמות את המאבק – אלא פוגעות בו", הוסיף ראש הממשלה האוסטרלי.
כריס מינס, ראש ממשלת ניו סאות' וויילס, הגן על השוטרים ואמר שהם נדרשו לקבל החלטות מהירות בסיטואציה מתוחה ויוצאת דופן. "אני מבין שיש ביקורת על משטרת ניו סאות' וויילס, אז אני רוצה להבהיר שהיא נקלעה למצב בלתי אפשרי", אמר מינס. לא רחוק מההפגנה השתתף הנשיא הרצוג בטקס לקורבנות הטבח, טקס שאליו הגיעו אלפי בני אדם. מינס ציין כי אם המוני המפגינים הפרו-פלסטינים היו מקבלים אישור לצעוד סמוך לטקס, עלול היה להתרחש אסון.
מפקד משטרת ניו סאות' וויילס, מאל לאניון, הצדיק את תגובת המשטרה בהפגנה אתמול ואמר שהשוטרים אף הפגינו איפוק. "השוטרים עשו את מה שהם היו צריכים לעשות" אמר לאניון, וציין שהמטרה הייתה למנוע מהמפגינים להיכנס לאזורים שהוגדרו כאסורים לכניסה. המשטרה אמרה שאין דיווחים על אנשים שסבלו מפציעות חמורות במהלך תגובת המשטרה להתפרעויות.
ארגון Palestine Action, מיוזמי ההפגנה הפרו-פלסטינית, טען שמפגינים שרצו לעזוב את זירת ההפגנה לא יכלו לעשות זאת מכיוון ששוטרים הקיפו אותם מכל צד. "המשטרה החלה להסתער על ההמון עם סוסים, ריססה את הקהל בגז פלפל באופן אקראי, היכתה אנשים ועצרה אותם".
הזעם על המשטרה בסידני התעורר בין השאר בעקבות סרטון שהופץ ברשת, שבו נראים גברים מוסלמים מתפללים סמוך למוקד ההפגנה – ונדחפים על-ידי שוטרים. "תנו להם להתפלל", קראו המפגינים לעבר המשטרה. באירוע אחר אושפזה בבית החולים ג'אן אלהפני, סבתא בת 69 שהגיעה להפגנה והותקפה על-ידי שוטרים. לפי הגרדיאן, אלפהני שברה ארבע חוליות בעמוד השדרה. בריאיון היא סיפרה ששוטר הטיח אותה לקרקע באלימות, ללא התרעה מוקדמת.
"מיד ידעתי שהגב שלי נפגע", סיפרה אלהפני. לדבריה, בזמן שהיא הייתה שרועה על הקרקע השוטרים השתמשו באלימות נגד מפגינים נוספים שהיו מעליה, והיא חששה שהם ימחצו אותה ושהיא עלולה להיחנק. "הם דחפו את כולם, וכולם נפלו עליי", אמרה. דובר משטרת ניו סאות' וויילס אמר כי המשטרה לא מודעת לאירוע, וכי החוקרים ממשיכים לבחון סרטונים מההפגנה.
18 צפייה בגלריה


שוטר שנפצע בהפגנה בסידני. המשטרה סיפרה ש-10 מהמפגינים העצורים חשודים בתקיפת שוטרים
(Lisa Maree Williams/Getty Images)
במקרה אחר נפצעה אביגיל בויד, חברה בפרלמנט של ניו סאות' וויילס מטעם מפלגת הירוקים. בויד סיפרה ששוטרים תקפו אותה כשניסתה לעזוב את ההפגנה, ודחפו אותה בחוזקה למרות שהצהירה שהיא חברת פרלמנט. היא פרסמה תמונה שבה היא עונדת קיבוע לצוואר. "לא ידעתי שזה מה שהמשטרה יכולה לעשות במדינה שלנו. אני פשוט בהלם מוחלט", אמרה בויד.
בעקבות המהומות, ארגוני מחאה קראו להפגין היום במרכז סידני נגד האלימות המשטרתית.
























